ROMÂNIA BREAKING NEWS

Decizii tranșante dinspre Casa Albă: Acțiunile Rusiei ”sunt o amenințare pentru pacea și securitatea internațională”

obamaLiderul de la Casa Albă, Barack Obama, a purtat joi noapte o convorbire de aproximativ o oră cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema crizei din Ucraina iar în urma acesteia s-a ajuns la o serie de concluzii tranșante cu privire la rezolvarea conflictului din Crimeea, devenit între timp un subiect de interes „internațional”, notează Reuters.

Una din concluziile cele mai notabile a venit în urma discuției telefonice dintre Obama și premierul Japoniei, Shinzo Abe, purtată la scurt timp după convorbirea cu președintele rus.

Acțiunile Rusiei „sunt o amenințare pentru pacea și securitatea internațională”, au afirmat cei doi lideri.

Singura cale de a rezolva această „amenințare” este cea diplomatică însă odată cu înmulțirea actelor ilegitime al forțelor ruse din Crimeea este necesară implementarea unui nou set de sancțiuni, a reafirmat Obama.

La scurt timp după încheierea oricărei colaborări militare dintre Moscova și Washington, președintele american a hotărât să sancționeze toți „indivizii și entitățile responsabile pentru activitățile ce subminează procesul democratic sau instituție din Ucraina; amenință pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea, sau integritatea teritorială; contribuie la delapidarea bunurilor ce aparțin Ucrainei; sau preiau în mod intenționat autoritatea guvernamentală asupra oricărei părți din Ucraina fără autorizație din partea guvernului Ucrainei de la Kiev.”

Lista noilor sancțiuni va include înghețarea activelor deținute în Statele Unite cât și anularea tuturor vizelor pentru toți oficialii implicați în agresiunile Rusiei, iar Putin nu va fi o excepție, susține un oficial de la Casa Albă.

Obama a mai avertizat, la scurt timp după ce a semnat actul ce va comanda sancțiunile, că un referendum în Crimeea ar încălca legea internațională cât și Constituția Ucrainei.

Astfel, alipirea forțată a Crimeei la Rusia, așa cum ar plănui Putin, este exclusă deoarece „orice discuție despre viitorul Ucrainei trebuie să includă și guvernul legitim al Ucrainei”, a mai subliniat Obama.

În același timp, „premierul” forțelor pro-ruse din Crimeea și cel care a impus referendumul pentru alipirea la Rusia este căutat în Ucraina pentru „trădare” iar parlamentul din peninsulă, complice al ilegalităților, va fi dizolvat de guvernul de la Kiev.

Obama și oficialii administrației sale au subliniat faptul că sancțiunile impuse de SUA pot fi recalibrate sau pot fi luate măsuri adiționale în funcție de direcția pe care o ia comportamentul rușilor. „Vreau să fie foarte clar faptul că deși am luat aceste măsuri, există de asemenea o cale de a rezolva această criză care să respecte atât interesele Federeției Ruse cât și pe cele ale poporului ucrainean”, a subliniat președintele american cerând totodată ca observatorilor internaționali să li se permită accesul în Crimeea pentru a asigura protejarea etnicilor ruși dar și ca Moscova și Kievul să poarte discuții bilaterale directe.

Măsurile care vor ține cont și de interesele Rusiei permit și susțin, în continuare, calea dialogului și includ „păstrarea bazei militare din Sevastopol de către Moscova în conformitate cu tratatul din 1997, cu condiția ca Rusia să-și respecte angajamentele și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat Obama. SUA dorește de asemenea retragerea trupelor rusești în bazele din Crimeea.

În ciuda faptului că ambele tabere au făcut progrese în timpul negocierilor pentru dezamorsarea conflictului, Rusia continuă să suplimenteze forțele armate din Crimeea, inclusiv cu tancuri și autovehicule blindate, și refuză să recunoască legimitatea guvernului de la Kiev.

Sursa:epochtimes-romania.com

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.