ROMÂNIA BREAKING NEWS

Primii pași înapoi al autorităților de la Kiev în problema legii învățământului! Ucraina acceptă doleanțele minoritarilor în urma protestelor internaționale

Primii pași înapoi al autorităților de la Kiev în problema legii învățământului! Ucraina acceptă doleanțele minoritarilor în urma protestelor internaționale

“Ucraina face primii pași înapoi în scandalul legii învățământului, autoritățile de la Kiev acceptând, în urma protestelor internaționale, ca elevii să continue să studieze în limba maternă și la școala primară și la liceu”, potrivt antena3.ro

Ministrul Educaţiei Naţionale Liviu Pop a declarat pentru Agerpres că: „Din punctul nostru de vedere, este evident că noua legislație restrânge drepturile etnicilor români. Astfel, învățământul în limba română din Ucraina va fi semnificativ afectat. I-am solicitat doamnei ministru explicații privind modul în care se vor găsi soluții pentru remedierea acestei situații. De aceea, i-am cerut explicații privind viitoarele proiecte legislative în domeniul educației. În primul rând, Legea învățământului preuniversitar. Ei doresc să revină cu acest proiect de lege și i-am spus încă o dată că vrem să știm ce conține acest proiect de lege pe învățământul preuniversitar și să nu fie o abordare la fel ca în Legea învățământului, care este o lege mare cadru, unde am văzut că nu au fost dezbateri serioase”.

Partea ucraineană ar fi propus 80 la sută în limba română la clasele 1-4, de 65-75 la suta la clasele 5-6, de 50-70 la suta la clasele 7-9 și la clasele 10-12 la sută un procent de 20-30 la sută.

Partea română a propus procente mai mari (???) și în acest moment (întrevederea de la Kiev a celor doi miniştri Liviu Pop şi Lilia Grinevici – n.n.) există o negociere între cele două părți.

Potrivit surselor Legea deja promulgată de președintele Ucrainei ar fi una cadru, dar că în curând se va adopta o alta specifică doar învățământului preuniversitar și care va cuprinde în ea și rezultatul negocierilor cu statele cu minorități numeroase pe teritoriul Ucrainei.

Comunicatul de presă al Ministerului Educației referitor la Întrevederea ministrului Liviu Marian Pop cu ministrul Educației și Științei din Ucraina, Lilia Grinevich

Ministrul Educației Naționale, Liviu-Marian Pop, a avut miercuri, 27 septembrie, la Kiev, o întrevedere cu ministrul Educației și Științei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitația părții ucrainene. Vizita a avut loc în contextul adoptării Legii învățământului (Legea 3419-D) de către Rada Supremă a Ucrainei, act normativ promulgat ulterior de președintele acestei țări.

Ministrul Liviu Marian Pop și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația școlilor și liceelor cu predare în limba română din Ucraina și a solicitat menținerea drepturilor existente pentru etnicii români la nivelul anterior promulgării legii. Cu acest prilej, a atras atenția asupra necesității de a asigura protecția, la standarde internaționale, a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în particular a minorității române din Ucraina, așa cum a fost cerută și de Parlamentul României în Declarația nr. 2/2017 referitoare la adoptarea Legii Educației în Parlamentul de la Kiev.

În același timp, ministrul român al Educației a solicitat omologului său explicații cu privire la modul în care autoritățile ucrainene văd implementarea legiI fără a afecta implicit învățământul în limba maternă – română, arătându-și dezamăgirea că dialogul și consultările cu reprezentanții minorității române din Ucraina nu s-au concretizat în prevederi care să asigure un învățământ de calitate în limba maternă. „În aprecierea noastră, obiectivul consolidării învățării limbii oficiale a statului ucrainean ar fi putut fi atins prin modalități mai puțin restrictive și intruzive în ceea ce privește drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina, în mod specific prin consolidarea componentei învățării limbii ucrainene în sistemul educațional actual și în rețeaua actuală de școli ale minorităților”, a afirmat ministrul Liviu Marian Pop.

În cadrul discuțiilor ministrul român al Educației a reiterat solicitarea României ca autoritățile de la Kiev să ceară opinia Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Consiliului Europei și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, respectarea standardelor internaționale și a angajamentelor asumate de Ucraina fiind extrem de importantă. Acesta a asigurat partea ucraineană de întreaga disponibilitate de a efectua vizite comune în școli cu predare în limba română din Odesa, Cernăuți și Transcarpatia pentru a vedea nemijlocit modalitatea de aplicare a noului act normativ.

Reforma educației este esențială pentru modernizarea unei societăți, însă restrângerea unor drepturi existente, iar aici vorbim concret de drepturile etnicilor români, nu reflectă spiritul și ambițiile europene ale Ucrainei”, a conchis ministrul Liviu Marian Pop.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: