ROMÂNIA BREAKING NEWS

Antuanela Raileanu, Președinta Organizației Studenților Basarabeni din București: „Românismul trăiește pe ambele maluri ale Prutului”.

Antuanela Raileanu, Președinta Organizației Studenților Basarabeni din București: „Românismul trăiește pe ambele maluri ale Prutului”.

Antuanela Raileanu, aleasă Președinte al Organizației Studenților Basarabeni în Adunarea Generală din 27 martie 2021, ne-a oferit, cu amabilitate, răspunsuri la o serie de întrebări care pot interesa locuitorii originari din Republica Moldova care doresc să studieze în România.

Absolvind cursurile Liceului Teoretic „Luceafărul” din Biruința, raionul Sângerei, Antuanela a venit la studii în București, unde a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA (2017-2020). În prezent, urmează Masteratul Social Media și Marketing în cadrul aceleiași instituții.

Recent, Antuanela Raileanu a oferit un interviu Valentinei Rusu, pentru Radio Europa Liberă Moldova. Acesta poate fi citit în completarea celui care urmează:

1) Doresc să te întreb, întâi de toate, ce te-a determinat să urmezi studii universitare în România?
Întotdeauna mi-am dorit să cunosc România, ținând cont de segmentul cultural și contextul istoric, încă de la 14 ani știam că vreau să studiez în România. Am făcut, mai întâi de toate, o documentare riguroasă despre metodologia de admitere a românilor de pretutindeni la universitate în România și am realizat că pot beneficia de multe oportunități care îmi vor reduce costurile pentru studii. Ideea de a deveni studentă în România mă fascina din ce în ce mai mult și am dat curs invitației către posibilitatea celei mai fructoase studenții, lucru pentru care, acum, sunt extrem de recunoscătoare.
 
2) Cu ce idei preconcepute ai sesizat că se întâlnesc la dreapta Prutului studenții originari din Republica Moldova care studiază în România?
Aici cred că pot aborda subiectul integrării studenților din Republica Moldova în mediul academic dar și în întreaga societate românească. În primul rând, generația noastră a prins puțin din influențele din Est. Lucru care nu neapărat este rău, din contră, este o deschidere enormă din punct de vedere cultural, dar, pe de altă parte, ne confruntăm, uneori, cu bariere de integrare în societatea românească. Adaptarea în contextul social din România este o provocare interesantă în acest sens. Ideile preconcepute sunt în strânsă legătură cu mediul în care am crescut și ne-am dezvoltat, dar am toată convingerea că studenții basarabeni sunt avantajați în acest sens prin prisma faptului că necunoscutul nu ne sperie, din contră, trezește o curiozitate de a explora această integrare la maxim.
 
3) Astăzi ești președintele Organizației Studenților Basarabeni din București. Care consideri că este menirea OSB și ce inițiative aveți în vedere în acest sens?
Organizația Studenților Basarabeni din București este vocea tinerilor studenți din Basarabia care vor să își manifeste interesele și preocupările. Menirea OSB-ului este de a apropia Basarabia de România și de a vorbi tare și clar că românismul trăiește pe ambele maluri ale Prutului și acesta ne unește frumos prin intermediul activităților cultural-sociale. Toate inițiativele noastre duc în direcția dezvoltării unei comunități care să vorbească despre istorie așa cum ea a fost ca atare, să susțină integrarea studenților basarabeni în București și să fie aproape de orice tânăr care a ales să își continuie studiile în capitală. Totodată, consider că noi suntem o voce relevantă aici, în București, pentru că relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova sunt esențiale în vederea unei direcții proeuropene pentru Republica Moldova.
***
OSB Bucureşti a apărut ca grup de iniţiativă în anul 2005. Studenţi şi elevi basarabeni din Bucureşti s-au solidarizat într-o formă organizată pentru a activa mai eficient. Misiunea noastră este promovarea drepturilor tinerilor studenți basarabeni care se află la studii în România și educarea lor în spirit național, democratic și pro-european.
Publicăm în continuare o serie de fotografii puse la dispoziție redacției RBN de către Antuanela Raileanu, care ilustrează întâlniri ale OSB București din ultimul an:

Într-un teambuilding.

În fața clădirii Parlamentului României.

La Mănăstirea Cernica se pomenesc, anual, fruntașii unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918).

OSB promovează portul românesc.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: