ROMÂNIA BREAKING NEWS

Studenții interpelează Ministerul Educației: de ce sunt menajați plagiatorii cu funcții înalte?

Studenții interpelează Ministerul Educației: de ce sunt menajați plagiatorii cu funcții înalte?

Plagiatul este una dintre formele cele mai grave ale imposturii academice. De cazul unui fost prim-ministru al României, fost doctor în Drept (Victor-Viorel Ponta), se leagă și numele ministrului Educației de la acea vreme, care deține acest portofoliu și astăzi (Sorin Cîmpeanu). La momentul respectiv, acesta a inițiat Ordonanța de urgență nr. 94/2014, prin care Legea Educației era modificată în sensul în care titularul unui titlu ştiinţific (precum cel de doctor) putea solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză.

În cazul suspiciunilor de plagiat, menținerea sau retragerea titlului de doctor este analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). În privința cazului semnalat, în comunicatul reprodus mai jos, de către Liga Studenților, amintim că, la 1 aprilie 2020, CNADTCU a decis menținerea titlului de doctor în Drept pentru domnul Codruț Olaru, autorul tezei de doctorat Particularitățile criminalității organizate în România, coordonată de prof.univ.dr. Tudorel Toader, astăzi rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Lucrarea, susținută în anul 2013, a fost publicată, în anul 2014, la Editura Hamangiu (ediția a II-a, în 2015). În punctul de vedere comun semnat de profesorii universitari doctori Emilian Stancu, Claudia Lemarchand-Ghica și Teodor Bodoașcă se constată că 26 de pagini (8% din lucrare) prezintă similitudini cu alte surse, considerând că este insuficient pentru a justifica retragerea titlului de doctor. Liga Studenților amintește că, ulterior, „o nouă comisie de analiză a identificat în total 43 de pagini plagiate din 249, dând un verdict clar de plagiat (…)”, deși – susține organizația – a doua comisie a omis încă jumătate dintre paginile plagiate. Verdictul nu a putut fi publicat până astăzi în lipsa avizului de legalitate de la Ministerul Educației.

În comunicatul Ligii Studenților sunt amintite și alte cazuri privind persoane publice asupra cărora planează suspiciuni de plagiat, pentru care nu a fost încă dat un verdict definitiv.

Pentru completarea informațiilor din comunicatul reprodus mai jos, semnalăm cititorilor un articol pe aceeași temă ale Emiliei Șercan:

EXCLUSIV: CNATDCU îi retrage titlul de doctor procurorului Codruț Olaru pentru „plagiat grosier”

Comunicatul Ligii Studenților, intitulat Ministerul Educației îl apără pe plagiatorul Codruț Olaru prin amânarea unui aviz al Direcției Juridice. Sunt acoperiți și plagiatorii cu funcții înalte: Licu, Negoiță, Tudose, Netejoru:

***

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Ministerului Educației emiterea de urgență a avizului Direcției Juridice în ceea ce privește plagiatul grosier din teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, membru CSM, și condamnă ferm Ministerul pentru acoperirea cazurilor de plagiat în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcții înalte de conducere analizate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Miza amânării este crearea unui precedent periculos care să arunce în aer întreaga luptă împotriva plagiatorilor cu funcții și grade înalte și a fabricilor de diplome, persoanele direct interesate fiind atât membrii Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fondată de Gabriel Oprea, diverse persoane cu funcții în academiile militare care doresc să își protejeze astfel titlurile de doctor, cât și ministrul Sorin Cîmpeanu, membru ASSN și secretarul de stat Gigel Paraschiv, fost prorector al Universității Politehnica, condusă de Mihnea Costoiu, apropiat de ASSN. Amintim faptul că Olaru a fost avansat într-un termen fulger la gradul de general cu o stea de Gabriel Oprea, când acesta din urmă era ministru al Apărării.

De asemenea, organizația îi solicită lui Sorin Cîmpeanu să verifice și să explice public motivul pentru care CNATDCU tergiversează chiar ani de zile luarea unei decizii în cazurile în care sunt implicate „gulere albe”: Bogdan Licu (5 ani) – procuror general adjunct [vezi articolul Emiliei Șercan aici – n.red.], Robert Negoiță (5 ani) – primar fost deputat și primar PSD [vezi articolul Emiliei Șercan aici – n.red.], Mihai Tudose (4 ani) – fost prim-ministru și actual europarlamentar PSD [vezi articolul Emiliei Șercan aici – n.red.], Lucian Netejoru (3 ani) – șeful Inspecției Judiciare [vezi articolul Emiliei Șercan aici – n.red.], Gabriel Vlase (2 ani) – directorul Serviciului Român de Informații Externe (SIE) [cazul este menționat aici de Emilia Șercan – n.red.].

În ianuarie 2018, jurnalista de investigații Emilia Șercan publica în PressOne o analiză asupra cărții „Particularitățile criminalității organizate în România”, publicată la Editura Hamangiu în 2014, bazată pe teza de doctorat cu același nume, susținută cu un an înainte la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub coordonarea lui Tudorel Toader. Șercan arătase cum Olaru și-a plagiat întreaga teză, din câteva cărți, articole și un referat on-line.

Cazul a fost tergiversat de mai multe instituții pentru a proteja toate persoanele implicate, în special pe Olaru și pe coordonatorul acestuia, Tudorel Toader. Comisia de Etică de la „Cuza” a amânat timp de 596 de zile analizarea tezei și emiterea unui punct de vedere, până universitatea a fost somată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) și amenințată cu retragerea acreditării pentru Școala Doctorală de Drept și chiar cu începerea procedurii de suspendare a rectorului. Ulterior, CNATDCU a amânat luarea unei decizii în 2020 pentru a nu-l afecta pe fostul ministru al Justiției în campania pentru obținerea celui de-al doilea mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În august 2018, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus o sesizare la Comisia de Etică a Universității „Cuza”, care cuprindea două dosare: unul cu teza fotocopiată, unul cu sursele din care a plagiat Olaru, legate printr-un tabel de corespondență. Comisia a declinat dosarul către CNATDCU, însă acolo nu a fost conexat cu sesizarea din ianuarie 2018. Ulterior, o serie de membri ai Comisiei de Științe Juridice au opiniat fie că sesizarea inițială nu poate fi valabilăpentru că probele oferite fac trimitere la carte, nu direct la teză, fie că nu pot fi identificate sursele din care s-ar fi plagiat, ignorând cu totul documentele depuse.

În data de 15 noiembrie 2019, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus la CNATDCU o nouă sesizare, completă, cu toate sursele aferente, cu indicarea a cel puțin 109 pagini plagiate, adică a 43,7% din teză, care a fost admisă și conexată cu dosarul aflat în lucru.

Inițial CNATDCU a dat un prim verdict în martie 2020, susținând că doar 26 de pagini ar fi plagiate și că proporția ar fi prea mică pentru ca teza să poată fi considerată a fi plagiată. Ulterior, o nouă comisie de analiză a identificat în total 43 de pagini plagiate din 249, dând un verdict clar de plagiat, cu toate că peste jumătate dintre paginile plagiate nu au fost incluse în analiză.

În momentul de față, în lipsa avizului de legalitate de la Ministerul Educației, CNATDCU nu poate publica decizia Consiliului General privind verdictul de plagiat în cazul tezei lui Olaru și nici raportul comisiei de analiză.

Între timp, Olaru a dat în judecată CNATDCU, cerând Curții de Apel București (dosarul 2782/2/2021) să suspende procedurile de verificare a tezei sale de doctorat, încercând să amâne pe cât posibil situația unui verdict final de plagiat în cazul tezei sale. În trecut Olaru a mai încercat același lucru la Curtea de Apel Bacău, însă și-a retras cererea de chemare în judecată. În mod similar, procurorul Bogdan Licu a încercat aceeași manevră, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins acțiunea.

Liga Studenților (LS IAȘI) a intervenit în proces pentru a apăra atât decizia de admitere a sesizării formulată de organizație în noiembrie 2019, cât și poziția procesuală a CNATDCU și a doamnei Emilia Șercan.

Judecătorul chemat să soluționeze cererea lui Olaru este Damian Dolache, apropiat al Liei Savonea (fost președinte CSM, poziție din care a susținut menținerea lui Dolache în funcție după ce anterior fusese condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că a condus sub influența alcoolului). Mai mult, Lia Savonea este cunoscută pentru relația de prietenie cu Codruț Olaru, de unde și posibila ei influență asupra soluției judecătorului Dolache în cauză.

„În mod evident, Ministerul Educației tărăgănează avizul Direcției Juridice pentru a crea un precedent periculos prin care să fie aruncată în aer întreaga luptă împotriva plagiatorilor cu gulere albe. Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv încearcă să îi protezeje pe prietenii lor care au pus la punct adevărate rețele de putere academică pe bază de plagiat. Succesul lor în apărarea lui Codruț Olaru ar reprezenta o garanție pentru marii plagiatori din academiile militare și pentru persoane precum Bogdan Licu, Robert Negoiță, Mihai Tudose, Lucian Netejoru sau Gabriel Vlase că își vor putea păstra titlurile de doctor. Ministerul Educației periclitează în momentul de față standardele de calitate în învățământul superior și statutul normelor de etică și deontologie în cercetarea academică, punând în pericol integritatea sistemul universitar românesc.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare Liga Studenților (LS IAȘI).

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: