Actualizare video:
Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Alianța Pentru Centenar, îi invită pe bucureșteni să fie împreuna pentru evocarea UNIREII BUCOVINEI, hotărâta la Cernăuți în 1918, noiembrie 28. Spectacolul aniversar dedicat ZILEI BUCOVINEI, concert susținut de LORENA OLTEAN și invitații săi are loc joi 28 noiembrie 2019, ora 18:00, în incinta Clubului „Green Hours” din Calea Victoriei nr. 120. Potrivit comunicatului transmis de organizatori, intrarea este liberă.
Președintele Institului Frații Golescu, domnul avocat Mihai NICOLAE consideră că „mai mult decât rememorarea evenimentelor istorice, avem datoria să ne amintim de jertfă și strădaniile celor care au creat statul național unitar român, la Cernăuți, la Chișinău (27 martie 1918), la Alba Iulia (1 decembrie 1918). Cuvântul lui IANCU CAVALER DE FLONDOR, rostit la CONSTITUANTA BUCOVINEI (27 OCTOMBRIE 1918) este şi rămâne actual:
„… acest moment înălțător s-a născut din suferințe grele și adânca jale și e sfințit cu sânge abundent al eroilor noștri. Vă provoc să vă sculați în picioare ca semn de juruință că nu-i vom uita niciodată și că ne vom arăta întotdeauna demni de sacrificiul lor. Închei cu rugămintea fierbinte: Dee Dumnezeu la momentul acesta mare și acelea care vor urma, să afle în rândurile noastre numai suflete mari.” ”
Invitatul special al serii este istoricul Dr. Constantin CORNEANU, care va prezenta succint oamenii și condițiile care în 1918 au făcut posibilă UNIREA BUCOVINEI.
Președintele Klaus Iohannis a semnat în octombrie 2015, decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 28 noiembrie – Ziua Bucovinei.
Camera Deputaților a aprobat pe 7 octombrie 2015, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei. La această dată s-a proclamat alipirea Bucovinei la patria mamă.
Legea prevede ca, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific. Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice.