ROMÂNIA BREAKING NEWS

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI ȘI 95 DE ANI DE LA CREAREA ROMÂNIEI MARI ONORATĂ CU O PARADA MILITARĂ DE EXCEPȚIE.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI ȘI 95 DE ANI DE LA CREAREA ROMÂNIEI MARI ONORATĂ CU O PARADA MILITARĂ DE EXCEPȚIE.

Azi 1 decembrie 2013 cu ocazia a 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, a avut loc ce mai grandioasa paradă militatară, au fost prezenti  Președintele României- Traian Basescu, Președintele R.Moldova- Nicolae Timofti, Prim ministrul – Victor Ponta, Președinții celor doua camere ale Parlamentului României – Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, aceștia au și depus coroane de flori, au mai fost prezenți Ministrul Apărării al României, Mircea Dușa și al R.Moldova – Vitalie Marinuță.

La parada au participat peste 2500 de militari români și 150 de militari ai armatelor Statelor Unite, Franței, Poloniei și Turciei.

Dispozitivul de defilare al Armatei Române a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detașamente, cu trupe și tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, precum și ale Serviciului Român de Informații și Serviciului de Protecție și Pază. De asemenea, participă și Asociația Tradiția Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociațiilor Istorico-Militare.

Peste 200 de mașini speciale, tancuri,  MLI-uri, TAB-uri, purtătoare de  rachete și 35 de aeonave au făcut parte din dispozitiv.

Echipa R.B.N.Press a fost prezentă la eveniment și vă oferă spre vizionare imagini de la această parada.

Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Tomiță-Cătălin Tomescu, locțiitorul șefului Direcției Instrucție și Doctrină dinStatul Major General, structura care organizează, an de an, parada militară.

IMG_4567

IMG_4571

IMG_4574

Urmează steagurile de identificare ale unităților participante la misiunile din teatrele de operații.

Aparținând în majoritate Forțelor Terestre, dar și Forțelor Navale, unitățile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi și-au câștigat renumele în cadrul misiunilor IFOR, SFOR, ALTHEEA și KFOR din Balcanii de Vest, ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterană, Atalanta din Golful Aden și Oceanul Indian, IRAQI FREEDOM din Irak și ENDURING FREEDOM, respectiv, ISAF, din Afganistan.

IMG_4576

IMG_4577

IMG_4579

Au urmat apoi defilarea dispozitivelor de defilare ale  armatelor Franței, Poloniei, Turciei și ai Statelor Unite ale Americii.

FRANȚA

Detașamentul francez, aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael BERNARD, este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort. Dotat cu tehnică modernă, de genul radarului de contrabaterie COBRA și lansatorului unitar de rachete, regimentul participă în prezent la misiunea ONU din Liban și are militari dislocați în Mali, în lupta împotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unități înzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate în Djibouti, în cadrul dispozitivului francez din Africa.

IMG_4582

IMG_4583

IMG_4585

IMG_4588

POLONIA

 Detașamentul forțelor armate poloneze a fost reprezentat de Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varșovia, destinată acordării asistenței de specialitate pe timpul desfășurării ceremoniilor militare pe teritoriul național și, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic.

Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forțelor terestre poloneze și tradiționala caschetă ROGATYWKA. Comandantul detașamentului este locotenentul Wlodzimierz GROCHOWIEC.

IMG_4587

IMG_4591

IMG_4592

IMG_4589

TURCIA

Detașamentul forțelor armate turce comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată “Forța păcii”. Fondată în anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum și în lupta de eliberare a Turciei. Având sediul la Istanbul, unitatea este prima brigadă mecanizată creată în Turcia. Brigada a primit drapelul de luptă la 01 octombrie 1993, ca semn al unei istorii glorioase plină de eroism.

Din anul 2005, Brigada Forța păcii este parte a forțelor de reacție rapidă ale NATO.

IMG_4599

IMG_4600

IMG_4601

SUA

Intră în Piața Arcului de Triumf, reprezentanții Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii, comandați de locotenentul James MORONEY.Locotenentul James Moroney și plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare și Infanterie Ușoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord.

Batalionul 2 Cercetare și Infanterie Ușoară a executat operații de luptă în Panama, în 1989, și în primul război din Golf, în 1990. În cadrul războiului global împotriva terorismului, infanteriștii marini americani au participat la operația „Iraqi Freedom” din Irak și la operația „Enduring Freedom” din Afganistan.

În acest an, militarii americani au luat parte la exercițiile multinaționale care se desfășoară în țara noastră.

IMG_4602

IMG_4606

IMG_4604

IMG_4605

IMG_4609

Armata Română

Mai întâi a intrat în Piața Arcului de Triumf Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Terestre.

Primul bloc de paradă este reprezentat de detașamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”,condus de locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, comandantul unității, militar cu o bogată experiență, care a participat la șase misiuni în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

IMG_4611

IMG_4618

IMG_4622

Au urmat Batalionul 495 Infanterie “Căpitan Ștefan Șoverth”din Brigada 1 Mecanizată „ARGEDAVA”,comandat de maiorul Gigi Iordache; militarii parașutiști din cadrul Batalionului 630 Parașutiști “SMARANDA BRĂESCU” conduși de locotenent-colonelul Radu MÂRZAC; Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoș Vodă” din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, comandați de căpitanul Țuca Marius; Brigada de Informații Militare “Mareșal Alexandru AVERESCU”, condus de maiorul Mihai BUDESCU, militari ai Brigăzii 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul”; Detașamentul de poliție militară, din cadrul Batalionului 265 Poliție Militară, este comandat de către maiorul Dorin Văduva, 

IMG_4625

IMG_4631

IMG_4635

IMG_4636

IMG_4649

IMG_4652

IMG_4655

IMG_4660

IMG_4661

IMG_4669

IMG_4673

IMG_4674

IMG_4682

IMG_4690

IMG_4707

IMG_4716

Detașamentul studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân este comandat de locotenent-comandorul George TUDOR

IMG_4719

IMG_4717

IMG_4726

IMG_4731

Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și un detașament reprezentativ, condus delocotenent-colonel CONSTANTIN CRISTIAN. Detașamentul este constituit din: echipaje de servanți pompieriechipaje S.M.U.R.D.echipaje de salvatori de la înălțime, echipaje de intervenție pirotehnică și echipaje de intervenție la urgențe chimice.

IMG_4735

IMG_4736

Vă prezintă onorul detașamentul de studenți ai ACADEMIEI DE POLIȚIE ,,ALEXANDRU IOAN CUZA” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

IMG_4740

Detașamentul Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informații, condus de maiorul Liviu NEGRU.

IMG_4741

IMG_4746

IMG_4748

IMG_4752

Asociația Tradiția Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care  reprezintă România la Uniunea Europeană a Asociațiilor Istorico-Militare.

Detașamentul poartă uniformele și echipamentul de campanie ale Armatei  Române din timpul Primului Război Mondial, cu decorații militare originale.

Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Președintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de locotenent de vânători de munte și sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.

IMG_4765

Cu drapelul național, un elicopter IAR-330 M din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Comandantul echipajului estegeneral de flotilă aeriană Cristinel ION,comandantul Flotilei 90.

IMG_4558

IMG_4559

IMG_4747

IMG_4751

Urmează blocul de Paradă  comandat de colonelul Gheorghiță Vlad, din cadrul Componentei Operaționale a Forțelor Terestre

IMG_4780

IMG_4782

Au urmat 5 transportoare de trupe PIRANHA.

IMG_4788

Urmează MLI 84 M,  mașina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe șenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie și ducerea lupei de către aceasta. Nimicește forța vie a inamicului și angajează lupta cu vehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea țintelor aeriene. Se folosește și la executarea de lovituri în dispozitivul inamic. Uneori execută misiuni specifice vânătorilor de munte. Mașina de luptă are mare putere de foc  având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., un sistem R.A.D., o mitralieră cal. 7,62 mm și o mitralieră antiaeriană cal.12,7 mm. Este echipată cu aparatură performantă de vedere și conducere pe timp de noapte permițând executarea de misiuni în condiții de timp nefavorabil. Mașina este prevăzută cu echipament de stingere automată a incendiului din camera energetică și acționare manuală în camera de luptă și a desantului. De asemenea, este dotată cu instalație de fumizare termică pentru obținerea de perdele de fum pentru mascare.

IMG_4802

IMG_4804

IMG_4807

Tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”, tancuri de categorie mijlocie, având în compunerea echipajului 4 militari. În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, protecție a forței și manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce privește deplasarea, cât și capabilitățile de deplasare pe timp de noapte.

IMG_4826

IMG_4828

Sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil și cu performanțe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea armatelor celorlalte țări membre ale NATO.

IMG_4830

IMG_4832

Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ținte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea teritoriului inamic.

Are mobilitate ridicată și capacitate rapidă de deschidere a focului, poate executa acțiuni de luptă în orice condiții de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat CBRN și dispune de un sistem logistic integrat care asigură muniția containerizată și încărcarea mecanizată a acesteia.

Au mai urmat – Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON”;  GEPARD-ul, un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea; vehiculele de luptă tip HUMVEE, în măsură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren și relief, de la deșert la zone muntoase; autoturismele de teren CHEVROLET TAHOE care, pentru a veni în sprijinul acțiunilor militare, pot fi echipate cu kituri de protecție balistică care să corespundă unor niveluri de protecție ridicată pentru personal.

IMG_4835

IMG_4842

IMG_4845

IMG_4848

IMG_4874

Aautospecialele de intervenție EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecția, neutralizarea și distrugerea munițiilor convenționale neexplodate și a dispozitivelor explozive improvizate, În echipajul autospecialei EOD este inclus și MAX, vedeta Diviziei 1 Infanterie „DACICA”, care a fost alături de noi și la parada de anul trecut. MAX esteun frumos și inteligent câine ciobănesc german,membru al Grupului 2 EOD, specializat în detectarea explozibilului, cu o experiență de un an de zile în Afganistan, în cadrul misiunii ISAF.

IMG_4891

IMG_4892

IMG_4896

IMG_4905

IMG_4907

IMG_4940

IMG_4944

IMG_4945

IMG_4956

IMG_4959

IMG_4978

IMG_4983

IMG_4986

IMG_4998

IMG_5010

IMG_5033

IMG_5034

IMG_5037

IMG_5039

La sfârșitul paradei, tehnica din dispozitivul de defilare a fost luat cu asalt de public si cei mici.

IMG_5122

Retragerea tehnicii militare…

IMG_5277

IMG_5280

IMG_5282

IMG_5283

IMG_5291

IMG_5292

IMG_5293

IMG_5303

IMG_5304

IMG_5306

IMG_5333

IMG_5334

IMG_5334

IMG_5338

IMG_5352

IMG_5355

IMG_5365

IMG_5377

IMG_5380

IMG_5381

IMG_5390

IMG_5391

IMG_5392

IMG_5447

IMG_5455

IMG_5470

IMG_5472

IMG_5473

IMG_5484

IMG_5491

IMG_5496

IMG_5498

IMG_5506

IMG_5507

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: