ROMÂNIA BREAKING NEWS

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – MOMENT DE MĂREAȚĂ SĂRBĂTOARE LA CERNĂUȚI – CAPITALA BUCOVINEI ISTORICE

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – MOMENT DE MĂREAȚĂ SĂRBĂTOARE LA CERNĂUȚI – CAPITALA BUCOVINEI ISTORICE

Consulul General al României la Cernăuți, Excelența Sa Eleonora Moldovan, a precedat suita manifestărilor festive dedicate Zilei Naționale a României cu o conferință de presă, la care a ținut un sincer și substanțial dialog cu reprezentanți ai mass-media din ținut. La întâlnire a fost prezent întreg corpul diplomatic – ministrul-consilier Ionel Ivan, consulii Aurelian Rugină și Edmond Neagoe. Semnificativ faptul că în ajunul marcării celui mai măreț eveniment din istoria românilor, în România s-a sărbătorit de către Biserica Ortodoxă și la nivel de stat Sfântul Andrei, care este ocrotitorul Țării. Astfel, întâlnirea cu jurnaliștii a fost inaugurată în cadrul solemn a două mari sărbători pentru neamul românesc de pretutindeni. Consemnează jurnalista Maria TOACĂ în ziarul românesc Zorile Bucovinei.

Având în vedere încărcătura simbolică extraordinară a acestora, doamna Consul General a ținut să ne transmită cele mai bune gânduri și profunde sentimente legate de manifestările organizate la Cernăuți, dedicate Zilei Naționale, valorilor poporului român, care se cer promovate într-o formă corectă, cu respectarea tradiției istorice. Or, după cum a menționat Excelența Sa: „1 decembrie, Ziua Națională a României, reflectă îndeplinirea dezideratului de libertate și demnitate națională a mai multor generații. Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat de românii din întreaga lume, ca simbol al actului de voință al poporului român. Conștienți fiind de adevăratele valori ce ne revin ca națiune, avem îndatorirea de a le păstra, a le prețui și promova așa cum se cuvine”. Doamna Eleonora Moldovan s-a referit la semnificația încă a unui marcant eveniment istoric: „În 2016, sărbătorim Ziua Națională sub imboldul unei date istorice – 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial. E un moment de vârf în programul diplomației publice, inițiat în 2014 și care se va finaliza în 2018, prin sărbătorirea centenarului Marii Uniri. Participarea la primul război mondial n-a reprezentat pentru români un act de agresiune, ci împlinirea dezideratului național de secole. Diplomația română depune eforturi și-i revine obligația și responsabilitatea de a se implica activ, în consonanță cu celelalte structuri de stat, la promovarea diversității culturale, a toleranței în spirit european, la nivel individual și colectiv, implicit buna conviețuire și respectul reciproc – vectori esențiali ai relațiilor culturale, pe care țara noastră le susține și le promovează în mod constant pe plan extern. Un exemplu de bune practici în ceea ce privește oferta cultură a României și deschiderea în spirit european și internațional este conferirea, la 16 septembrie 2016, orașului Timișoara a statutului de capitală europeană. Vom promova Timișoara și ca oraș care a declanșat în decembrie 1989 evenimentele ce aveau să pună capăt unui regim totalitar”.

Laitmotivul mesajului șefei misiunii consulare române la Cernăuți, după cum se evidențiază proeminent și în activitatea-i de zi cu zi, îl constituie relațiile bilaterale, dialogul constructiv, pragmatic, dintre statele vecine și popoarele noastre – românii și ucrainenii. Contribuția dnei Eleonora Moldovan și a corpului diplomatic ce-l conduce la consolidarea prieteniei româno-ucrainene, la apropierea dintre români și ucraineni prin cunoașterea personalităților ce ne reprezintă pe unii și pe alții este evidentă și nu necesită dovezi. Dar, pornind de la faptul că marile sărbători sunt, mai întâi de toate, un prilej de bilanț, ne vom opri la cele mai importante momente punctate de dna Consul General, referitor la relația bilaterală româno-ucraineană și la minoritățile naționale ca poduri de legătură între cele două state, îndeosebi la nivel regional, între Suceava și Cernăuți: „Vreau să notez că relația României cu statul vecin Ucraina este foarte pragmatică. În ultimii trei ani o cunoaștem într-un format foarte practic și în interesul celor două popoare. Iată doar câteva rezultate foarte bune ale dialogului interstatal român-ucrainean, care vizează semnarea unor acte bilaterale, deschiderea la Slatina, regiunea Transcarpatică, a unui Consulat al României, zeci de întâlniri la nivel regional, dar și de rang înalt, între Președinții țărilor noastre, Miniștrii de Externe, reprezentanți ai Ministerelor Apărării etc. Toate acestea dau sens pragmatic relației noastre. Ne exprimăm acordul, sprijinul și asistența poporului român pentru demersul european al statului vecin”.

În acest context se impune să menționăm eforturile Consulatului General al României la Cernăuți la promovarea legăturilor interstatale și spiritului de bună vecinătate, astfel ca relațiile între regiunile de frontieră (Cernăuți, Transcarpatia și celelalte care aparțin circumscripției consulare) să întrețină un dialog dinamic, util, care ar consfinți și valorile asumate de poporul ucrainean pe Maidan, la Kyiv, în timpul revoluției Demnității. Îndeosebi, dna Eleonora Moldovan a reușit cu brio, într-o formă exemplară, să implementeze proiectele proprii de promovare a unor remarcabile personalități românești în rândul comunității ucrainene. Ne-a asigurat că va promova și în continuare valorile istorice comune: „Am încercat în decursul acestui an să aduc în discuție publică personalități române care au dezvoltat dialogul între popoarele noastre. Mă refer la Mitropolitul Petru Movilă, cunoscut și recunoscut mai mult în România decât în Ucraina. Îl voi promova pe Mitropolitul Dosoftei, care are un loc aparte în ceea ce privește relația dintre biserici și popoarele noastre, îl voi promova pe Brâncuși, pentru ca poporul vecin ucrainean să ne cunoască valorile, iar acest dialog trebuie dinamizat pe ambele părți”.

Excelența sa a menționat rolul primordial al comunității românești din Ucraina, în special al societăților naționale din regiunea Cernăuți la consolidarea acestui dialogul cultural. Cu finețe diplomatică a răspuns la întrebarea care activități ale comunității noastre au bucurat-o cel mai mult: „Mulțumesc tuturor instituțiilor implicate în promovarea, dezvoltarea, cultivarea și dinamizarea dialogului nostru pe plan regional, precum și comunității românești din Ucraina, care ne ajută în promovarea acestui dialog bilateral. Referitor la multitudinea proiectelor culturale pe care comunitatea românească de aici, în colaborare cu Consulatul General al României, le-a implementat, toate, absolut toate au fost foarte bine organizate și sunt foarte importante pentru noi. Având în vedere că toate societățile naționale promovează valorile românești în acest cadru ucrainean, considerăm că este un demers european de a ne apropia, a consolida și evidenția valorile comune ale celor două popoare. Vom continua în spiritul acestor valori, a acestei experiențe să depunem eforturi ca popoarele noastre să se cunoască mai bine, și comunitatea românească să fie implicată cât mai activ în dialogul bilateral. Doresc să adresez comunității românești din regiunea Cernăuți gândurile noastre de apreciere și mândrie pentru poziția activă și coerența acțiunilor desfășurate”.

Dna Consul General a relatat și despre cooperarea economică, activizarea relațiilor între oameni de afaceri, firme turistice, Camerele de Comerț din România și Ucraina, despre micul trafic de frontieră și disponibilitatea României de a deschide cât mai curând cele două puncte de trecere – la Probotești și Crasnoilsc. Tot ce ni s-a comunicat în preajma Zilei Naționale a României e foarte important pentru parcursul european al Ucrainei, pentru comunitatea românească din Cernăuți, pentru fiecare conațional, în care bate o inimă de român și nu uită să fie demn de numele ce-l poartă.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: