ROMÂNIA BREAKING NEWS

Jurnal de călătorie – Cu frații printre frați sărbătorind „Ziua Limbii Romane” la CĂUȘENI- R. Moldova ! Incursiune cu frații români basarabeni la Cetatea Tighina ! (Regiunea Transnistreană)

In luna august 2013 am primit pentru a doua oara invitatia de a participa la Sarbatoarea Zilei Limbii Romane din orașul Căușeni , situat in partea sudică a R. Moldova , la circa 50 de km de Tighina ocupată in anul 1992 de Armata a 14-a rusă . In ciuda rezistenței exemplare a voluntarilor români ,inclusiv a celor din Căușeni și în ciuda faptului că practic voluntarii si milițiile moldovene au respins militar invazia rusească , până la urmă orașul Tighina a fost cedat separatiștilor prin complicitatea directă a decidenților politici de atunci din R.Moldova care nu erau altceva decât slugi preasupuse ale Moscovei .

Invitația am primit-o din partea profesorului Valeriu Ostaș care predă limba și literatura română la Liceul Mihai Eminescu și este și Director la Casa Limbii Române din Căușeni.

Profesor Valeriu Ostaș – Directorul Casei Limbii Romane din Căușeni alături de elevele din orașul Căușeni

Domnia Sa este unul dintre cei mai buni români pe care i-am cunoscut și un activist fervent pe linia promovarii limbii si literaturii române si a valorilor spirituale ale Neamului Românesc nu doar la Căușeni ci și în alte localitați din R. Moldova , ori de câte ori are ocazia .

Domnia Sa a realizat o impresionată bibliotecă la Casa Limbii Române din Căușeni , iar cu surplusul de cărți aleargă prin satele din împrejurimi și inzestreză bibliotecile școlare din acele localități . Dincolo de faptul că este un foarte bun român și dincolo de activismul său exemplar profesorul Ostaș Valeriu este o persoană extrem de modestă și care a știut să reziste in fața tentațiilor unor funcții politice care i s-au propus de-a lungul vremii . Indrăznesc să afirm cu hotărâre și sunt sigur că sunt în asentimentul tuturor celor care l-au cunoscut , că profesorul Valeriu Ostaș este unul dintre ” miile de Apostoli anonimi ai Românismului și ai Neamului Românesc care lucrează cu succes in provinciile istorice românești situate in jurul României ” , în ciuda vicisitudinilor istorice , a ocupațiilor străine și a frontierelor nedrepte impuse prin Dictat ! În urma acestei invitații eu am ajuns singur la Chișinău pe 30 august la ora 9.00 dimineața cu trenul ” Prietenia ” care venea din București ( bizară denumire ! cum așa ? Prietenia intre Frați ? Cel puțin neinspiarată denumirea …) . În tren am intâlnit francezi , germani si britanici care din Chișinău au plecat imediat la Tiraspol cu microbuzele . Pe mine m-a așteptat un amic la gară cu mașina și chiar eu am codus doi nemți la autogară și am văzut personal cum s-au suit in microbuzul de Tiraspol .

Ziceau că sunt un fel de observatori și păreau interesați de vizita lui Rogozin la Tiraspol din data de 3 septembrie a.c. Acesta a si pus acolo piatra de temelie a unui spital rusesc . Am avut mai multe întâlniri cu mai mulți amici apoi pe la ora 16.00 am ajuns cu mașina unui prieten la Căușeni unde am fost intâmpinați la sediul Casei Limbii Române de către însuși profesorul Valeriu Ostaș . Acesta ne-a prezentat cu multă modestie impresionantele sale realizări pe linie culturală și spirituală românească , apoi ne-a cazat și ne-a condus la cină . La cină m-am intâlnit cu peste 20 de români venți din diferite orașe ale României . Cu toții erau membrii ale diverselor filiale ale Asociației Culturale ” Pro Basarabia și Bucovina ” . Majoritatea aparțineau de filiala Constanța și erau însoțiți de șeful acestei active filiale inimosul domn Cezar Pânzaru . Au mai fost prezenți și șefii filialelor Roman și Huși , precum și eruditul profesor Dicescu – vicepreședinte al filialei Bacău a Asociației Culturale ” Pro Basarabia și Bucovina „. Evident a fost prezent si domnul Marian Clenciu – președintele Consiliului Național al cestui ONG ( primul ONG inregistrat in Romania la tribunal in ianuarie 1990 de către foștii refugiați basarabeni și conduși in acea vreme de profesorul Nicolae Lupan și regretatul părinte Vasile Țepordei – cel care in 1940 a fost redactor la ziarul ” Raza Basarabiei ” si ulterior din iunie 1941 Director al cotidianului ” Basarabia ” – cu certitudine alti doi Apostoli ai Romanismului si Neamului Romanesc ) .

A doua zi dimineata , pe 31 august la ora 9.00 au inceput manifestarile cultural – artistice de la bustul marelui poet Alexei Mateevici – autorul poemului ” Limba Noastra ” , al cărui text a fost adoptat pentru actualul Imn Național al R . Moldova . Au fost prezenți reprezentanții autorităților locale in frunte cu primarul orașului Căușeni și președintele Consiliului Raional Ion Ciontoloi , dar și mulți elevi , profesori , diverși căușeneni , în total peste o mie de persoane . Din România veniseră cam 25 de persoane . Am fost impresionați plăcut de discursurile autorităților locale care au subliniat importanța sărbătoririi încă din 31 august 1990 a Zilei Limbii Române , dar mai ales poeziile și cântecele interpretate de tinerii și atât de talentații tineri artiști .

 video: Căușeni Ziua Limbii Române

Imagini de la Sărbătorirea Zilei Limbii Române la Căușeni – R.Moldova – august 2013

[cincopa AMGAZRrRQhoU]

…Curge Prutul printre noi, dorule / Cu valuri mai vechi și noi, dorule / Curge Prutul printre noi, dorule / Cu valuri mai vechi și noi, dorule

Cele vechi și azi ne-arată / Basarabia furată / Cele noi, poduri stricate / Flori și vise înecate

Desparte Prutul ce curge, dorule / Frați de grai și frați de sânge, dorule / Desparte Prutul ce curge, dorule / Frați de grai și frați de sânge, dorule…

..Pân’la Ștefan la cetate / Să-mi văd neamurile toate / Să urc Carpații pe culme / Ca să-mi strig frații pe nume
Să le spun cântând în horă: Basarabia vi-i soră , N-o lăsați pradă la unii , Că plâng în pământ străbuniï

La ora 11.00 am fost invitați în sala de ședințe a Consiliului Raional Căușeni și după cuvântul de deschidere ținut de către oficialitățile locale ni s-a dat posibilitatea tuturor invitaților să exprimăm câte un gând .

Dacian Dumitrescu – Redactor Șef Adj. R.B.N.Press și activist al Institutului „Frații Golescu” pentru românii de pretutindeni – Exprimând salutul de suflet către românii din Basarabia și din Țara Mamă România prezenți la festivitatea „Limba Noastră” din Consiliul Raional Căușeni

Am spus pe scurt că : ” Suntem același Neam , avem același sânge , vorbim aceeași limbă …am fost un singur Popor intr-o singură țară dar în ciuda frontierelor arbitrare impuse prin „Dictat” , noi locuim deja în Patria Noastră Comună – Limba Română ” . A urmat un program artistic de excepție cu versuri de Grgore Vieru și muzica compusă de soții Teodorovici . Au interpretat cu dăruire tinerii elevi care au reușit în mai multe rânduri să smulgă lacrimile dar și ropotele de aplauze ale asistenței .

Ne-am despărțit cu ochii umezi de gazdele noastre și cu îmbrățișări frățești . La ora 14.00 am mers la prânzul oferit de Consiliul Raional Căușeni iar dl. președinte Ion Ciontoloi ne-a făcut onoarea să fie prezent . Ne-a mai onorat cu prezența și preotul Cîșlaru . Acesta a vorbit modest dar vibrant despre proiectul demarat la inițiativa sa de a începe construcția unei biserici cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni care face parte deja din Mitropolia Basarabiei și implicit BOR . Auzind despre această minunată inițiativă deja demarată , eu am propus pe loc să dăm exemplu personal și să sprijinim proiectul fiecare după puterile noastre . Am deschis donația cu 200 lei moldovenești , apoi președintele Marian Clenciu a dat 50 de euro și rând pe rând toți românii din grup au contribuit câte 50 sau 100 de lei românești ori moldovenești , după posibilități . Părintele Cîșlaru a rămas impresionat de reacția promptă a celor 25 de români și de solidaritatea demonstrată . Seara a venit la cină dl Tudor Cîșlaru , fratele preotului , un mic om de afaceri și dezvoltator al unor proiecte europene și care a efectuat studiile superioare în România . După cină dânsul ne-a invitat la biroul său unde ne-a servit o mică gustare și un pahar cu coniac de casă .

Printre altele ne-a povestit că muncitorii de pe șantierul bisericii au fost atacați cu pietre de mai multe ori , iar atacatorii erau atât ruși cât și moldoveni ce aparțin de așa-zisa Patriarhie a Chișinăului și a întregii Moldove care este în realitate subordonată Patriarhiei Rusiei(Biserica Rusă de Ocupație) . În continuare atmosfera s-a încins iar românii prezenți au început să recite poezii românești , fie să cânte melodii patriotice . Am plecat seara târziu . A doua zi dimineață a urmat o nouă vizită la Consiliul Raional unde președintele consiliului Ion Ciontoloi a prezentat cu modestie proiectele sale de viitor . Apoi a dăruit românilor prezenți câte o sticlă de vin și o cutie de bomboane , după care și-a luat rămas bun și a plecat în România să semneze documentele de înfrățire între orașul Căușeni și orașul Medgidia . Noi am plecat cu un microbuz închiriat în autoproclamata republica moldovenească nistreană și anume în orașul Tighina . Am vizitat puțin orașul . Era curat și peste tot erau arborate steagurile transnistrene , două benzi roșii ce încadrează o bandă verde peste care se suprapun secera și ciocanul . În așteptarea lui Dmitri Rogozin , șoseaua Tiraspol – Tighina fusese proaspăt asfaltată și marcată . Am mers să vizităm Cetatea Tighina construită de Ștefan cel Mare și Sfânt . Am plătit fiecare câte 50 de ruble nistrene ( echivalentul a 60 de lei moldovenești ) dar am renunțat la serviciile ghidei care vorbea doar rusește și oricum spunea numai minciuni și scorneli .

Am vizitat singuri Cetatea mare și bine păstrată . Evident că nu sepoate vizita chiar tot pentru că o parte importantă este constituită într-u uriaș depozit de muniții al Armatei a 14-a ruse de ocupație . Eu am intrat în vorbă și cu niște localnici care vorbeau românește . Au spus că circa 51% din populația Tighinei sunt moldoveni , care se tem să vorbească românește ca să nu-și piardă serviciul plus alte consecințe . 20 % sunt ruși , alți 20 % sunt ucraineni și ceilalți 9 % sunt evrei-ruși comuniști . Românii sunt majoritari , chiar în condițiile în care imediat după ocupația rusă din 1992 , circa 30 . 000 de români din Tighina s-au refugiat în R. Moldova iar populatia a scăzut simțitor de la 125 . 000 la puțin peste 95 . 000 de locuitori .

Imagini surprinse în Cetatea Tighina :

[cincopa A0LA7QbTQ5op]

 

VIDEO – INCURSIUNE IN CETATEA ȘI ORAȘUL TIGHINA – REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Ne-am întors la Căușeni în aceeași seară , fericiți pentru vizita la Cetatea Tighinei , dar triști în legătură cu cele auzite . Grupul de români s-a întors în România în aceeași seară . Am rămas incă o noapte doar eu și dl Marian Clenciu -președintele Consiliului Național al Asociației Culturale ” Pro Basarabia și Bucovina „. Pe 2 septembrie la ora 8.30 am participat împreună la deschiderea anului școlar la Liceul ” Mihai Eminescu ” din localitate .

Am fost martorii unui adevărat spectacol de poezie și muzică pus în scenă chiar de către cei mai micuți elevi . La final am vorbit fiecare dintre noi câte două minute amintind elevilor , părinților și profesorilor ” că suntem cu toții Români ” și urându-le să aibă cât mai multe succese în noul an școlar .

 

Am mai rămas circa jumătate de oră la cafea cu Doamana Director și două doamne profesoare făcând schimb de impresii . Am plecat la autogară și de acolo cu microbuzul am ajuns pe la ora 12. în Chișinău . Am luat prânzul și m-am văzut cu un alt amic . Am făcut ultimile cumpărături .

Peste tot oamenii ne recunoșteau după accent și intrau în vorbă cu noi știind că venim din România . Un domn de vreo 55-60 de ani care luptase în Transnistria în 1992 ne-a spus :”Domnilor , Țara asta este condusă de hoți și de tâlhari , care lucrează doar pentru buzunarul lor ! Nu le pasă de popor ! Sunt niște KGB-iști și niște slugi ale Moscovei : Filatov , Diacov , Lupu , Leancă…iar Ghimpu s-a vândut ieftin mafiotului Vlad Plahotniuc ” spune cu obidă românul nostru basarabean . Ne deplasăm la gară și urcăm in trenul care avea să ne aducă înapoi la București în dimineața zilei de 3 septembrie 2013 .

În tren , surpriză ne reîntâlnim cu nemții și francezii cu care am fost la plecare și care merseseră la Tiraspol . În plus mai apăruse și un cetățean brazilian , tânăr și șaten , care susșinea că făcuse ” turism la Tiraspol ” stârnind hohote de râs printre companionii nemți și francezi . Am ajuns cu bine la București și am reintrat în rutina cotidiană .

Doresc să mulțumesc conducerii primăriei și Consiliului Raional al orșului Căușeni pentu condițiile de cazare și masă oferite și care s+au dovedit a fi gazde excelente . Doresc să mulțumesc în mod special d-lui profesor Valeriu Ostaș , Director al Casei Limbii Române și care este sufletul și promotorul entuziast și neobosit al acestor manifestări culturale și spirituale românești .

Doresc să aduc un cuvânt de mulțumire Fundației Iuliu Maniu din Boston și personal președintelui Justin Liuba care a sprijinit permanent în ultimii ani toate aceste manifestări culturale la care am participat . Doresc să mulțumesc și ” Comitetului Româno – American pentru Basarabia ” și în mod deosebit domnilor vicepreședinți Vasile Țepordei și Nicholas Dima , care in ultimii ani s-au implicat constant , cu vorba dar și cu fapta și cu mici sume de bani , cu care au sprijinit multe acțiuni culturale românești în Basarabia , în Nordul Bucovinei , etc și au sponsorizat parțial inclusiv acțiuni și proiecte culturale inițiate de Asociația Culturală ” Pro Basarabia și Bucovina „. Dar nu în ultimul rând doresc să mulțumesc și domnului avocat doctor Mihai Nicolae , director general al Institutului ” Frații Golescu ” – un ONG implicat încă din anul 2.000 în multiple și variate acțiuni de promovare a culturii și spiritualității românești în toate provinciile istorice situate în jurul României . Am invățat multe lucruri utile din experiența Domniei Sale și am colaborat excelent cu Domnia Sa în multe acțiuni culturae comune , derulate in ultimii ppatru ani .

Nu pot să nu aduc un prinos de mulțumire sutelor de prieteni români , care trăiesc în provinciile istorice românești , doresc să rămână anonimi , dar au dovedit de-a lungul timpului că sunt Adevărați Români și fără sprijinul lor direct , modest și anonim NU s-ar fi realizat mare lucru în toți acești ani . Apropos , am vorbit cu cineva din Transnistria să scoatem un ziar românesc ( nu există așa ceva ) , pe care să-l distribuim gratuit românilor de acolo , cu riscurile de rigoare , pe care ni le asumăm . Toată munca editorială va fi voluntară , dar tipărirea a 10.000 de exemplare plus un angajat IT , plus distribuția ar costa 400 de euro lunar . Proiectul s-a oprit din lipsă de bani ( poate și lipsa de interes a decidenților ) .

Apropos , la Cernăuți , în Ucraina , prin eforturi proprii a apărut în luna mai 2013 magazinul lunar românesc ” Cronici Bucovinene ” . S-au tipărit doar două numere . Toată munca editorială este realizată prin efortul voluntar și dezinteresat al unor bravi Români din Cernăuți . Tipărirea a 5.000 de exemplare costă doar 200 euro lunar . Dar iar neam poticnit și aici , după ce proiectul demarase deja , din aceleași motive : lipsă de bani și de orice alt suport .

Apropos , DACA CINEVA ARE URECHI DE AUZIT , ATUNCI SA AUDĂ !

 

Un articol de Dacian Dumitrescu – redactor șef adjuct R.B.N. Press

Aranjament, editare text, imagini și video – Dorian Theodor

*Acest articol precum și altele cu această semnătură pot fi preluate de toate publicațiile de limbă romănă , din România , din provinciile istorice românești și de pretutindeni.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: