ROMÂNIA BREAKING NEWS

ZIUA LIMBII ROMANE LA CĂUȘENI – EDIȚIA 2014 (jurnal)

ZIUA  LIMBII  ROMANE  LA  CĂUȘENI – EDIȚIA  2014 (jurnal)
image_pdfimage_print

Pe data de 31.08.2014, o numeroasă delegație a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina a participat în R. Moldova la Căușeni la festivitățile prilejuite de aniversarea Zilei Limbii Române . Delegatia a fost condusa de dl Marian Clenciu – presedintele Consiliului Național și au participat filialele ACPBB din: Constanța – președinte dl. Cezar Panzaru , din Piatra Neamt, presedinte dl. Valeriu Eutusianu, din Roman, d-na Nadia Anghel, din Bacău, dl. Merticariu Catălin dar și dl. Paul Mircea Iordache – președintele filialei „Vatra Românească” din Botoșani.

Festivitatea s-a desfășurat la bustul poetului național Alexei Mateevici și a constat într-un regal de poezie și cântec închinat Limbii Romane interpretat magistral de elevii Liceelor “Mihai Viteazu “ și “Alexei Mateevici “ din localitate . Momentul aniversar a fost prezidat de dl. Ion Ciontoloi – președintele Consiliului Raional Căușeni care a ținut și cuvântul de introducere dar și de persoane din conducerea Primăriei orașului Căușeni . În continuare sărbatoarea Limbii Române s-a mutat în cladirea Consiliului Raional Caușeni în sala de festivități. Aici sub patronajul aceluiași inimos, Ion Ciontoloi, dar și a bravului profesor Valeriu Ostaș – director al Casei Limbii Române au continuat manifestarile culturale dedicate slăvirii Limbii Române.

Cu această ocazie au adresat câte un cuvant de cinstire a Limbii Române mai mulți delegați ai ACPBB veniți din România printre care și subsemnatul. Totodată au fost lansate două carți: „Basarabia, pământ străbun“ scrisă de Vasilica Mitrea și „Tentația Luminii” scrisă de Ana Ruse, ambele scriitoare fiind membre ale ACPBB – filiala Constanța. Cu aceeași ocazie a fost lansat și cartea „Din adâncul inimii” scrisă de profesorul basarabean Petre Râmbu un patriot adevarat și un dizident care în perioada sovietică a luptat cu sistemul pentru apararea drepturilor Limbii Române cu riscul pierderii libertații și chiar al vieții. Seara, manifestările au continuat cu vizionarea filmului basarabean „Poieni Roșii”, regizat de Emil Loteanu și realizat cu mult curaj în perioada sovietică. Filmul reprezintă o metafora a rezistenței naționale a românilor basarabeni în perioada sovietică.

A doua zi, pe 1 septembrie 2014 toți membrii ACPBB veniți din România. am participat la deschiderea anului școlar la Liceele „Mihai Eminescu” și “ Alexei Mateevici” din localitate, iar cei desemnați, printre care și subsemnatul, au ținut câte un scurt cuvânt de încurajare și felicitare. În dupa amiaza aceleiași zile am plecat la Chișinău împreună cu profesorul Valeriu Ostaș. Aici am facut o vizită la Biblioteca Națională unde am primit cateva cărți și ne-am intreținut cu istoricii Ion Negrei și Anatol Petrenco dar și cu fostul ministru al Culturii Ion Ungureanu.

În continuare am vizitat Muzeul Național de Istorie și Arheologie unde am facut o incursiune în istoria Neamului Românesc din Basarabia din cele mai vechi timpuri și pâna în prezent. La ieșire am avut placuta surpriză să o cunoaștem pe „Fata cu Tricolor” adică pe tânara poetă Diana Enache – studentă la Jurnalism și Istorie, realizatoare de emisiuni la „Radio Plai” a cărei tragică viață ne-a tulburat și ne-a impresionat deopotrivă. Am plecat cu toții în frunte cu neobositul profesor Valeriu Ostas la Casa Limbii Române din Chișinău condusă de neinfricatul profesor Alexandru Bantosh.

Acesta ne-a relatat despre odiseea limbii române în Basarabia din 1812 și până în 2014 și despre lupta dărză și inegală dusă acolo de profesorii de limba și literatura romană în perioada țaristă și sovietică dar și despre șicanele făcute de regimul lui Voronin împotriva conducătorilor Casei Limbii Române din Chișinău și din teritoriu. După desparțirea de Diana Enache am primit o dedicație muzicala de la Radio „Plai” sub forma unei melodii patriotice.

Spre seară am facut o scurtă vizită la Cimitirul Armenesc unde s-au depus flori la mormintele lui Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Leonida Lari și Gheorghe Ghimpu. A doua zi, ne-am luat rămas bun și ne-am despărțit cu greu de gazdele noastre: Ion Ciontoloi – președintele Consiliului Raional Caușeni și Valeriu Ostaș – profesor de limba și literatura română la Liceul „Mihai Eminescu” și director al Casei Limbii Române din localitate, cu promisiunea revederii și colaborării mai stranse în vederea realizarii unor proiecte culturale comune .

Dacian Dumitrescu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.