ROMÂNIA BREAKING NEWS

ZILELE CULTURII TRADIȚIONALE ROMÂNE LA CERNĂUȚI – C O M U N I C A T al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți

Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți

C O M U N I C A T

 În perioada  14-16 decembrie 2013, în Nordul Bucovinei, la Cernăuți,  a șasea oară consecutiv , Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Românești Cernăuți în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina din Suceava,  Liga tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuți  și Asociațiunea ASTRA Mihail Kogălniceanu Iași,  a organizat  Zilele  Culturii Tradiționale Române.  Acțiunile au fost sprijinite de Primăria Municipiului Iași, Primăria Cernăuți,  Administrația Regională de Stat Cernăuți  și Fundația ”Iuliu Maniu”, Boston/New York.
În cadrul manifestării s-au desfășurat:
–  Ediția  a III a  Simpozionului „Vatra dulce strămoșească”, dedicat problemelor cercetării, culegerii  și păstrării folclorului ( Titluri comunicări: Adina Hulubaș (Academia Română – Filiala Iași, Institutul de Filologie Română „A. Philippide”), comunicarea ”Credințele populare în contextul urbanizării – elemente comune din România și Ucraina”; Cristian Chițu (Universitatea de Arte ”George Enescu”, Iași) „Constantin Brăiloiu – personalitate complexă a folcloristicii românești și europene”; Iurie Levcic (Centrul Bucovinean de Artă, Cernăuți) ”Cultura tradițională românească în Nordul  Bucovinei”;  Antonii Moisei (Universitatea Națională Iurii Fedkovici, Cernăuți) ”Tradiție și obiceiuri din Nordul  Bucovinei”.
–  Lansare de carte ( Dinu Săraru ” Ciocoii noi cu bodigard”,  versiunea în limba  rusă «Красная змея», în traducere de Corneliu Ionel; Ștefan Plugaru “Ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei în perioada interbelică” și ”Două de suferință Basarabia, 1812-2012”; Alexandru Ștefan Băișanu, Carmen Veronica Steiciuc  ”Sol omnibus lucet”; Mihai Camilar ”Calendarul popular bucovinean”; Călin Brăteanu, Constanța Cristescu ”Ghidul Iubitorilor de folclor”, 2 volume; Vasile Posteuca ”Poeme prigonite”, îngrijită Ion Crețu;  Constanța Cristescu ”Ciprian Porumbescu necunoscut”, Constanța Cristescu „Chemări de toacă”);
–  Spectacolul de Gală  al  ediției  a VI-a a Festivalului Internațional de Folclor Autentic Românesc „SĂ-MI CÂNȚI, COBZAR”.
Pe scena  Filarmonicii Regionale  din Cernăuți  au urcat mai mult de 100 de artiști de toate vârstele. Printre ei s-au numărat:
Ansamblul  vocal-folcloric „Perla”, instructor Iurie Levcic
Grupul folcloric „Țărăncuța”, s. Marșinți, raionul Noua Sulița
Corul „Codrii Cosminului”, conducător  Gheorghe Sadovei
Grupul de cobzari ”Barbu Lăutarul”, de la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” din Chișinău
Ansamblul ”Teodor Burada”, de la Universitatea de muzică George Enescu din Iași
Grupul folcloric și Taraful ”Bujorii Volocii”, s. Voloca, raionul Hliboca
Tinerii soliști Ana- Maria Calancea,  Cezarina Ștefanesa, Frații Mihai și Gheorghe Gostiuc educați în studioul vocal – folcloric al Centrului Bucovinean de Artă Cernăuți,  au evoluat alături de consacrații artiști Călin Brăteanu, Natalia Andrieș, Ionuț Urdeș, Ancuța Carp Pulhac, Veaceslav Bînzari.
Din cauza lipsei de fonduri, numărul acțiunilor acestei manifestări a fost mai mic. Totuși am fost auziți  și sprijiniți și de romani adevărați… Un cuvânt aparte merită și cei câțiva sponsori ai sărbătorii: Gheorghe  Cosma  din Cernăuți, Justin Liuba, Președintele  Fundației Iuliu Maniu, Boston/New York, SUA, Ioan Pavel și Mihai Chiriac – Primarul și secretarul comunei Dumbrăveni, județul Suceava, cărora le aducem sincerele noastre mulțumiri pentru contribuția  adusă  la organizarea celei de-a VI-a ediții a Festivalului de Folclor Românesc „Să-mi cânți, Cobzar”.
În pofida  faptului că timpul nu a fost binevoitor cu artiștii și nici cu spectatorii dornici să absoarbă mesajul cântecului și dansului tradițional, zăpada mare și viscolul făcând aproape imposibilă desfășurarea Spectacolului de Gală,  acest eveniment s-a dovedit a fi o reușită a organizatorilor,  și o sărbătoare de suflet a tuturor românilor din ținut. Surprize pentru publicul bucovinean la sărbătoarea cântecului românesc de la Cernăuți a fost  prezența pe scenă a oaspeților dragi din România, Republica Moldova, și cu precădere – a celor din dulcea noastră Bucovină. Organizatorii au mulțumit acestor purtători de folclor românesc, interpreți de folclor și muzică populară, pentru că prin prestațiile lor artistice au transformat pentru câteva ore  orașul Cernăuți, într-o capitală a folclorului românesc de pretutindeni.
Cu prilejul Zilelor Culturii Tradiționale Romanești la Cernăuți, spectatorii prezenți in sala și organizatorii au fost felicitați  oficial de Consulul României la Cernăuți, dl. Corneliu Ionel Ciubotaru, reprezentantul Direcției pentru cultură din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți – Vasile Nahamko, consilierul Consiliului Județean Suceava – Ioan Abutnăriței,  Șefa Secției Relații Internaționale din cadrul Primăriei Cernăuți – Tatiana Tatarciuk, care în semn de apreciere  pentru contribuția deosebită a Centrului la Proiectul transfrontalier ”Turismul de eveniment în Bucovina” a înmânat Ansamblului ”Perla” o diplomă și mențiune.
Spectacolul de Gală va fi difuzat de Posturile de Televiziune TV PLUS, Suceava și TRK Cernăuți, media partenerii acestei acțiuni.

Centrul Bucovinean de Artă pentru
Conservarea și Promovarea Culturii
Tradiționale Românești Cernăuți
58000, str.  28 IUNIE, nr. 7
Cernăuți,  Ucraina
Tel. 0038 050 9060099; 0038 037 904209
centrcultperla@yahoo.com;
centrcultperla@gmail.com
www.artbuc.cv.ua

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: