ROMÂNIA BREAKING NEWS

Zile la rând, apărarea antiaeriană din Transnistria, în stare de alarmă după survolul repetat al unui avion românesc

Zile la rând, apărarea antiaeriană din Transnistria, în stare de alarmă după survolul repetat al unui avion românesc

survol_romanesc_Transnistria

Tiraspolul acuză România de încălcarea spațiului aerian

Tiraspolul acuză Bucureștiul de încălcarea spațiului său aerian, într-o scrisoare trimisă Ambasadorului României în Republica Moldova, Excelența Sa Marius Lazurca, de către așa-zisul ministru de Externe al autoproclamatei republici nistrene.

Potrivit reprezentanților transnistreni, pe parcursul zilei de 17 aprilie un aparat de zbor, care a decolat din Iași, a intrat ilegal de 16 ori în spațiul aerian, fotografiind teritoriul din stânga Nistrului. Cei în cauză susțin că România trebuia să dobândească în acest scop permisiunea autoproclamatei republici, a Comisiei Unificate de Control și a reprezentanților Forțelor de Menținere a Păcii.

Tiraspolul declară că astfel de acțiuni „inamicale” conduc la creșterea tensionarea „relațiilor bilaterale dintre Transnistria și România” și, totodată, au un impact negativ asupra eforturilor internaționale de menținere a stabilității în regiune.

Ca atare, Tiraspolul a cerut României să ia toate măsurile pentru a nu mai admite repetarea unor asemenea situații și a amenințat cu măsuri de prevenție și stopare a trecerii ilegale a frontierei. *

Forțele militare din regiunea separatistă au primit ordin joi ca toate forțele antiaeriene să fie aduse în poziție de luptă și să fie pregătite pentru tragere, potrivit portalul novostipmr.org. „Apărarea anti-aeriană se află în stare de alarmă, iar stațiile de radio monitorizează permanent spațiul aerian. Au fost instalate posturi suplimentare de urmărire vizuală”, declară o sursa pentru portalul citat. Măsura vine după ce separatiștii au reclamat zilele trecute că un avion românesc i-ar fi survolat teritoriul pe care îl controlează în stânga Nistrului.

Deputatul de la Chișinău Veaceslav Untilă a precizat că Tiraspolul ar fi și demersuri pretinse diplomatice către Ambasada României la Chișinău. „De câteva zile administrația de la Tiraspol face mare isterie, pretinzând că spațiul aerian din stânga Nistrului ar fi fost survolat de câteva ori de „o aeronavă militară românească”. Cu această ocazie, dacă e să credem Tiraspolului, a fost trimisă „o notă oficială” ambasadorului român la Chișinău, s-a solicitat convocarea în ședință extraordinară a Comisiei Unificate de Control, iar cireașa de pe tort a constituit-o cererea Tiraspolului adresată Moscovei de a relua zborurile elicopterelor rusești în zona de securitate”, scrie deputatul pe blogul său.

Tiraspolul,cu ochii la cer / Apărarea antiaerienă, în stare de alarmă

După ce, ieri, pretinsele Externe din stânga Nistrului au reclamat un nou caz de survol ilegal al teritoriului din regiune, Apărarea de acolo a ordonat ca toate forțele antiaeriene să fie aduse în poziție de luptă, la linia de tragere, transmite novostipmr.com.

Apărarea antiaeriană se află în regim de alarmă, iar stațiile de radiolocație minitorizează spațiul aerian în regim non-stop. Au fost instalate posturile suplimentare de urmărire vizuală”, citează sursa pe ministerul autoproclamatei republici.

Amintim că pe parcursul a două săptămâni Tiraspolul a anunțat despre încălcarea spațiului său aerian de către România. Conducerea ministerului a declarat că zborurile ilegale au avut loc pe 17 aprilie, când un aparat de zbor, care a decolat din Iași, a intrat ilegal de 16 ori în spațiul său aerian, fotografiind teritoriul din stânga Nistrului și pe data de 27 aprilie.

Ca urmare, Transnistria a solicitat convocarea de urgență a ședinței Comisiei Unificate de Control și a cerut Moscovei să reactiveze escadrila de elicoptere ale forțelor aeriene ruse din regiune, ca parte a operațiunii de menținere a păcii.

Reprezentanții Republicii Moldova la CUC au declarat anterior pentru Deschide.MD că avionul efectuează lucrări ce țin de cadastru și nu reprezintă pericol pentru securitatea din regiune.

Tiraspolul protestează și amenință…dar avionul își vede de treabă

Aeronava din România continuă să-și facă meseria, în pofida agitării de care dă dovadă pretinsa administrație a regiunii transnistrene. Chiar dacă forțele antiaeriene din autoproclamata republică au fost aduse în poziția de luptă, aeronava de model Diamond DA42 Twin Star continuă lucrările cadastrale.

Reprezentanții Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului au anunțat astăzi că avionul din nou a încălcat spațiul aerian al regiunii.

Amintim că după ce ieri, pretinsele Externe din stânga Nistrului au reclamat un nou caz de survol ilegal al teritoriului din regiune, Apărarea de acolo a ordonat ca toate forțele antiaeriene să fie aduse în poziție de luptă, la linia de tragere.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / surse:karadeniz-press.ro, deschide.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: