ROMÂNIA BREAKING NEWS

Wess Mitchell candidat la postul de adjunct al secretarului de Stat al SUA: „Aveţi nevoie ca atât cât se poate influenţa rusă să nu treacă la vest de Nistru”

Wess Mitchell candidat la postul de adjunct al secretarului de Stat al SUA: „Aveţi nevoie ca atât cât se poate influenţa rusă să nu treacă la vest de Nistru”

Preşedintele SUA, Donald Trump, intenţionează să-l numească pe şeful singurului grup de analiză american dedicat studierii Europei Centrale şi de Est, Wess Mitchell (foto), pe postul de adjunct al secretarului de Stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, potrivit Radio Europa Liberă, care citează un anunţ făcut de Casă Alba săptămâna trecută. Este vorba despre postul ocupat până în iarnă de Victoria Nuland. Wess Mitchell declara în 2014, într-un interviu acordat HotNews.ro, că vede în România un „battleground state” intre Occident şi Rusia, iar democraţia de aici va fi testată mai dur ca în alte ţări.

În interviul acordat în 2014 HotNews.ro, Wess Mitchell şi-a expus pe larg opiniile despre rolul României în confruntările dintre ţările occidentale şi Rusia lui Vladimir Putin, şi despre interesul Rusiei de a destabiliza România. Vezi interviul integral

Wess Mitchell, descris de Casă Alba drept un expert în relaţii NATO şi transatlantice, conduce din 2009 think tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA), pe care l-a fondat în 2005. În 2012, el a participat la campania candidatului republican la alegerile prezidenţiale de atunci, Mitt Romney, căruia i-a oferit consiliere pe probleme de securitate naţională.

Dacă va obţine aprobarea Senatului, el va ocupa o funcţie rămasă liberă din 20 ianuarie, când Victoria Nuland, numită de fostul preşedinte Obama, a părăsit postul în contextul preluării preşedinţiei americane de către Donald Trump. Nuland a fost o persoana-cheie în contactele americane cu ţările central şi est-europene şi cu cele din fostul spaţiu sovietic, mai ales în Ucraina, după declanşarea conflictului din această ţară. Dar responsabilităţile funcţiei au fost împărţite de noua Administraţie, secretarul de Stat Rex Tillerson anunţând pe 7 iulie ca SUA vor avea un emisar special pentru Ucraina în persoana lui Kurt Volker, care pe parcursul ultimelor două administraţii americane a fost ambasador la NATO.

Extrase din interviu

Cred că democraţia trece prin încercări în acest moment, iar România este un „battleground state” într-un capitol al istoriei care se desfăşoară în prezent şi va simţi aceasta testare a democraţiei în mod mai acut decât alte ţări.

Cred că România trăieşte într-un cartier dur. Pentru a se dezvolta economic şi politic, sunt necesare câteva condiţii interne şi câteva condiţii externe anume. Aveţi nevoie ca Marea Neagră să fie un spaţiu economic deschis. Aveţi nevoie ca atât cât se poate influenţa rusă să nu treacă la vest de Nistru. Aveţi nevoie de o manifestare puternică a prezenţei occidentale, din perspectiva securităţii. Aveţi nevoie de îngrădirea iredentismului.

(…) Crimeea este un precedent foarte periculos, este ceea ce naţionalismul populist şi iredentist din regiune ar căuta să imite. Aş include acest lucru printre cele mai importante ameninţări la adresa securităţii naţionale pentru România (…)

România este o insulă. O insulă a guvernantei democratice şi a ideilor şi instituţiilor euroatlantice. Din punct de vedere strategic, e o insulă a antlantismului şi a influenţei militare americane şi a prezenţei politice şi economice occidentale. Cred că este o insulă sub asediu. În prezent, Vestul este în război cu idei de guvernare autoritară, la modă în rândul unor mari state euroasiatice. Cred că această situaţia creează tentaţia de a forma soiuri hibrid de guvernare. România este un important aliat al SUA şi al Vestului. Tocmai pentru că România este sub asediu este extrem de important să aibă un sistem imunitar puternic la nivelul guvernării şi în privinţa corupţiei. Tocmai din cauza mediului geopolitic ce se deteriorează, trebuie să te aştepţi că democraţia cea mai de succes din Balcani să treacă prin teste şi mai grele. Interviul integral aici.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: