ROMÂNIA BREAKING NEWS

Vladimir Putin, ofertă finală de pace pentru Zelensky via Israel

Vladimir Putin, ofertă finală de pace pentru Zelensky via Israel

La trei zile după întâlnirea premierului Naftali Bennett cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, detaliile încep să iasă la iveală, scrie cotidianul israelian Jerusalem Post. Potrivit sursei citate, Rusia a dat o versiune „finală” a ofertei sale de a pune capăt crizei, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au spus sursele israeliene, în sensul că este mai proastă decât ceea ce ar fi obținut Zelensky înainte de invazie, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”. Putin a ordonat forțelor sale să se oprească – și a fost dat ordinul de încetare a focului – pentru a aștepta decizia lui Zelensky, au spus sursele.

Dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, presupunerea președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia „ceea ce este mai rău urmează” este predispusă să se întâmple. În acel scenariu, Putin va ordona armatei sale să pună pedala la metal și să schimbe fața Ucrainei. Zelensky este sfâșiat, au spus sursele.

Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă și a devenit asemeni lui Che Guevara. Pe de altă parte, el știe foarte bine care a fost sfârșitul revoluționarului și liderului de gherilă argentinian. Zelensky poate întări independenţa Ucrainei, dar va trebui să plătească un preţ mare, au spus sursele. Se presupune că va fi forțat să renunțe la contestata regiune Donbas, să recunoască oficial dizidenții pro-ruși din Ucraina, să se angajeze că Ucraina nu se va alătura NATO, să-și micșoreze armata și să-și declare neutralitatea.

Dacă refuză propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri și există o mare probabilitate ca țara sa să-și piardă complet independența. Potrivit surselor cu cunoștințe despre conținutul discuțiilor, călătoria lui Bennett la Moscova nu a fost menită să medieze între părți și nicio propunere de arbitraj nu a fost oferită oficial, scriu jurnaliștii israelieni. Mai degrabă, călătoria a fost menită să facă o idee despre poziția lui Putin, care era starea lui de spirit și care erau liniile sale roșii și să le raporteze Occidentului.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: