ROMÂNIA BREAKING NEWS

Vizita ministrului pentru românii de pretutindeni în Republica Moldova


Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova prilejuită de bunele relații de colaborare dintre cele două state.

Ieri, 1 martie 2019, oficialul MRP s-a întâlnit cu ministrul culturii, educației și cercetării din R.M., Monica Babuc. Agenda de discuții a vizat intensificarea proiectelor comune în domeniile educației și culturii între Republica Moldova și România, precum și continuarea demersurilor de susținere a parcursului european al Republicii Moldova, în special în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în acest an. Un alt subiect important l-a reprezentat păstrarea și promovarea tradițiilor, luând în considerare că ambele țări au cooperat fructuos și în cazul recunoașterii simbolului „Mărțișor” de către UNESCO. Astfel, părțile au discutat despre promovarea dosarului transnațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru nominalizarea în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În context, părțile au convenit să se implice și să susțină activitățile menite să faciliteze înscrierea cămăşii cu altiţă, piesă reprezentativă a portului tradiţional românesc, purtătoare de valoare universală pe Lista UNESCO.

După întrevedere, oficialii au participat la ceremonia de premiere a laureaților Concursului Republican ,,Limba noastră-i o comoară”, ediția Iulian Filip, organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova. Elevii s-au bucurat de premii bănești, diplome, seturi de carte, un certificat de participare în cadrul Programului de tabere ARC 2018 în România și acum de 3000 de cărți oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Agenda de lucru a ministrului Intotero a continuat cu o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul căreia au fost punctate liniile de acțiune concrete dintre cele două state, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii. Premierul R.M. a subliniat că în perioada următoare va transmite proiectul Foii de Parcurs pentru continuarea cooperării conform înţelegerilor la care s-a ajuns la ultima şedinţă comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti.

Oficialul MRP a asigurat de întreaga susținere a ministerului pe liniile care țin de competența sa, evidențiind totodată că Republica Moldova este și rămâne o prioritate pentru România, fiind nu doar un partener strategic, ci și un prieten.

Ulterior întrevederii, cei doi demnitari au participat la semnarea protocolului de colaborare dintre Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Raional Strășeni, inițiativă care reflectă încă o dată legăturile puternice dintre cele două state.

Vizita de lucru s-a încheiat prin participarea la Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, aflat în acest an la a 53-a ediție.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.