Aflată in vizită de lucru la Washington, pentru a participa la Conferința AIPAC, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o intrevedere cu Arthur Stark, președintele ales al Conferinței Președinților Organizațiilor Evreiești din SUA, și cu Malcom Hoenlein, vicepreședintele executiv și CEO al acesteia. In cadrul intrevederii, a fost evocată importanța relației transatlantice pentru Romania și contribuția personală a interlocutorului străin la consolidarea relației bilaterale. Oficialul roman a evidențiat importanța Parteneriatului Strategic dintre Romania și SUA, amintind stadiul avansat al colaborării bilaterale in domeniul securității și apărării.
Totodată, premierul Dăncilă a prezentat proiectele recente ale Romaniei aflate in desfășurare in materie de promovare a educației privind Holocaustul și de combatere a antisemitismului și a mulțumit pentru implicarea constantă a Comitetului Evreiesc American in susținerea acestor proiecte, organizația fiind unul dintre cei mai vechi parteneri transatlantici ai Romaniei. Prim-ministrul Romaniei a vorbit despre atractivitatea mediului de afaceri romanesc și a prezentat legislația in vigoare, inclusiv cea cu privire la parteneriatul public privat. Interlocutorii și-au exprimat aprecierea față de angajamentul Romaniei pentru combaterea antisemitismului și a xenofobiei.
De asemenea, aceștia au evocat cooperarea deosebit de bună care datează de peste trei decenii intre Romania și organizația pe care o conduc și și-au anunțat disponibilitatea de a efectua o vizită in țara noastră, in cursul lunii iunie, unde vor fi insoțiți de o delegație de oameni de afaceri interesați să investească in Romania.
Președintele şi vicepreședintele Conferinței Președinților Organizațiilor Evreiești din SUA au subliniat, totodată, cooperarea stransă dintre Romania şi Statele Unite ale Americii, dar și cooperarea intensă dintre Romania şi statul Israel. In vederea consolidării relației cu statul Israel, reprezentanții Organizației au exprimat necesitatea numirii unui ambasador al Romaniei, exprimandu-și nedumerirea că deși există o propunere, acest lucru intarzie. Conferința Președinților Organizațiilor Evreiești din SUA – este o organizație non-profit americană cu sediul la New York, care abordează probleme de interes major pentru comunitatea evreiască. Acesta este formata din 51 de organizații naționale evreiești si a fost fondată in 1956 cu scopul de a transmite un mesaj unilateral administrației americane. Galerie foto Participarea premierului Viorica Dăncilă la dejunul oficial organizat in onoarea femeilor lider Prim-ministrul Viorica Dăncilă, aflată in vizită in Statele Unite ale Americii pentru a participa la Conferința Politică a AIPAC, a fost invitată la un dejun oficial organizat in onoarea femeilor lideri.
Au fost prezente, de asemenea, doamna Cathy McMorris Rodgers, membru al Camerei Reprezentanților din partea Partidului Republican statul Washington, doamna Stav Shaffir, membru al Knessetului din partea Partidului Muncii, doamna Neera Tanden, membru al Partidului Democrat, Președinte și CEO al Center for American Progress, membri ai boardului AIPAC, inclusiv președintele-ales Betsy Berns-Korn. Mai multe personalități prezente in sala au evocat faptul că au rădăcini puternice in Romania, străbunicii lor fiind născuți la Moinești sau in alte zone din țară (de exemplu Stav Shaffir, Betsy Berns-Korn, Rodica Burg – voluntara AIPAC și mulți alții). Prezența la acest eveniment a oferit oportunitatea unui schimb de idei cu privire la egalitatea de gen, rolul femeii in societățile moderne, promovarea femeilor in funcțiile de conducere, atat in funcțiile publice, cat și mediul privat și, nu in ultimul rand, cu privire la modalitățile de combatere a violenței domestice.
Participanții la eveniment au salutat anunțul prim-ministrului Romaniei referitor la acordarea de drept a cetățeniei romane tuturor evreilor de origine romană care au fost obligați să renunțe la cetățenia romană atunci cand au părăsit țara lor sub regimul comunist. Intrevederea premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanții conducerii AIPAC In contextul participării la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o intrevedere cu Președintele AIPAC, Morton Fridman, Directorul Executiv AIPAC, Howard Kohr, și directorul pentru relații internaționale al AIPAC, Stephen Schneider. In cadrul convorbirilor, Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidențiat importanța pe care Parteneriatul Strategic cu Statele Unite o are pentru Romania, precum și atașamentul țării noastre pentru parteneriatul cu statul Israel. In același timp, a subliniat susținerea fermă de către Romania a unei relații transatlantice robuste, ca premisă esențială pentru asigurarea securității și prosperității comune. In context, premierul a evidențiat oportunitatea reprezentată de exercitarea de către Romania a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru promovarea unei agende pozitive in relația transatlantică, bazată pe dialog și promovarea intereselor comune. Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat angajamentul Romaniei pentru combaterea antisemitismului, a xenofobiei și a oricăror alte forme de manifestare a intoleranței, acesta fiind parte a prioritățile Președinției romane a Consiliului Uniunii Europene. In continuare, șeful executivului a evocat evenimentele dedicate acestui subiect, organizate sub egida Președinției romane a Consiliului UE la Bruxelles și București. De asemenea a prezentat acțiunile Guvernului Romaniei care vizează păstrarea memoriei Holocaustului și combaterea negaționismului, menționand, intre acestea, deschiderea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului la București, dar și dezvoltarea unor programe de studii asupra Holocaustului. Liderii AIPAC și-au exprimat aprecierea pentru faptul că primul eveniment organizat de PRES RO, la Bruxelles, a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului si au lăudat măsurile Guvernului de la București cu privire la deschiderea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și importanța pe care o acordă țara noastră promovării educației privind Holocaustul la nivelul intregii societăți romanești.
Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la sesiunea inaugurală a conferinței AIPAC Aflată in vizită de lucru la Washington, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, duminica, 24 martie, la sesiunea inaugurală a Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), la invitația organizatorilor. Este pentru prima data cand un premier roman sustine o alocutiune inaugurala in cadrul acestui important forum politic international. Primul ministru a evidențiat statutul Romaniei de Partener Strategic al Statelor Unite ale Americii și de prieten apropiat al Statului Israel și al poporului evreu. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că Romania este unul dintre cei mai fermi și constanți aliați ai Statelor Unite si a subliniat că fundamentul relației bilaterale romano-americane rămane impărtășirea valorilor și principiilor democratice.
Relația romano-americană se află pe un parcurs ascendent in cadrul Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile acestuia – politică, economică și strategică. Șeful Executivului a menționat ca Romania continua relația specială, strategica si economică cu Israelul, care va fi consolidata si printr o ședinta comuna a celor doua Guverne, ce va fi organizata cat mai curand. De asemenea, premierul Dăncila a arătat ca este ferm hotărată sa contribuie la o relație tot mai stransă a Israelului cu Uniunea Europeana. Anul trecut s-au implinit 70 de ani de relații neintrerupte cu Statul Israel, Romania fiind singurul stat din regiunea sa care, in 1967, a luat decizia istorică de a continua relațiile cu statul evreu.
Premierul roman a subliniat că, pentru țara noastră, legătura cu Israelul este, inainte de toate, organică, prin comunitatea originarilor din Romania, semnificativă sub aspect numeric, dar și al contribuției sale la inființarea și dezvoltarea Statului Israel. In acest context, primul eveniment organizat de Președinția romană a Consiliului Uniunii Europene a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului, desfășurandu-se sub egida Parlamentului European. De asemenea, la finalul mandatului presedintiei rotative, va fi organizat un eveniment similar, la Bucuresti care va marca faptul ca ne unesc valorile comune și ne dorim să asigurăm o mai bună protecție a comunităților evreiești la nivel european si mondial. De asemenea, a sustinut angajamentul Romaniei pentru sprijinirea procesului de pace si identificarea unei solutii pasnice. AIPAC este una dintre cele mai puternice organizații din SUA, al cărei rol declarat este de a – intări, proteja și promova relația SUA-Israel intr-o manieră care intărește securitatea Statelor Unite și a Israelului. La conferintele organizate in anii precedenți au mai participat președinții SUA Donald Trump si Barack Obama, vicepreședintele SUA Mike Pence, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. La reuniunea din acest an participa vicepreședintele SUA Mike Pence și premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Intervenția prim-ministrului Viorica Dăncilă in cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC)
Doamnelor și domnilor,
E o mare onoare pentru mine, ca premier al Romaniei, să mă adresez onoratei adunări AIPAC. Israelul și Statele Unite sunt partenerii strategici speciali ai Romaniei și marii prieteni ai poporului roman.
Anul trecut, Romania a sărbătorit 70 de ani de relații diplomatice neintrerupte cu Israelul. Aceasta este un fapt diplomatic și istoric de netăgăduit. In anii 60 și 70, atunci cand alte țări și-au intrerupt relația cu Israelul, noi am consolidat-o. Am făcut un lucru corect, am făcut ceea ce trebuia făcut, fiindcă prietenia are valoare atunci cand e nevoie de ea.
Am rămas o voce importantă in timpul procesului de pace, in special cel de la Camp David, care a dus la pacea dintre Israel și Egipt. Romania iși manifestă deschiderea pentru continuarea dialogului păcii dintre israelieni și palestinieni.
In acest moment, Romania iși continuă relația stransă, strategică și economică cu Israelul. Prietenia și relațiile excelente care leagă popoarele noastre vor fi intărite și in cadrul unei ședințe comune a Guvernelor Romaniei și Israelului pe care ne dorim să o organizăm cat mai curand.
De asemenea, sunt hotărată să contribui la o relație tot mai stransă a Israelului cu intreaga Uniune Europeană, mai ales acum, cand Romania deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu și poporul roman. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian.
De asemenea, acest gest a lansat, la nivel internațional, un proces de reflecție. Guvernul Romaniei a inițiat, de atunci, un proces de evaluare a oportunității mutării ambasadei Romaniei la Ierusalim.
De aceea sunt incantată să anunț, astăzi, in fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați in procesul decizional din țara mea și, in deplin consens, eu ca prim-ministru al Romaniei și Guvernul pe care il conduc vom muta Ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului.
Susținerea față de Israel și de comunitatea evreiască constituie preocuparea noastră constantă și este necesar să vă spun următoarele informații importante: Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Romaniei, Liviu Dragnea m-a rugat să vă transmit că va promova in Parlament, in perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiasca din țara mea și din lume.
Prima se referă la acordarea de drept a cetățeniei romane tuturor evreilor de origine romană care au fost obligați sa renunțe la cetățenia romană atunci cand au părăsit țara lor sub regimul comunist.
In al doilea rand, vorbim despre acordarea de despăgubiri și pensii speciale pentru Supraviețuitorii Holocaustului din Romania, in semn de respect și de recunoaștere a suferințelor acestor eroi.
In al treilea rand avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiștilor federației comunităților evreiești din Romania pentru a cunoaște adevărul asupra trecutului lor din perioada celor doua războaie mondiale.
Doamnelor și domnilor,
Sunt onorată să fiu astăzi aici pentru a vorbi cu conducerea AIPAC, un model de democrație și putere civică.
Președinția romană a Consiliului Uniunii Europene a susținut puternic relația transatlantică, Statele Unite ale Americii fiind partenerul strategic care asigură securitatea Romaniei.
Am luptat și luptăm, umăr la umăr cu trupele americane, oriunde am fost chemați, ajutand să fie aduse libertate și democrație celor care aveau nevoie. Suntem unul dintre puținii aliați NATO care au respectat dorința Statelor Unite de a aloca Apărării 2% din Produsul nostru Intern Brut.
Susținem comunitatea evreiască și lupta impotriva oricărei forme de antisemitism și impotriva oricărei forme de discurs al urii.
Primul eveniment organizat de Președinția romană a Consiliului Uniunii Europene a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului și vom fi onorați să organizăm și la finalul mandatului nostru un eveniment similar. Ne unesc valorile comune și ne dorim să asigurăm o mai bună protecție a comunităților evreiești la nivel european.
Romania va fi intotdeauna alături de Israel și de voi cei din AIPAC, pentru a ne asigura că țările și organizațiile noastre răman aceiași parteneri apropiați, deopotrivă in fața provocărilor cat și a oportunităților ce vor veni.