Intervenția prim-ministrului Romaniei, Viorica Dăncilă, la deschiderea evenimentului E!SHARP LIVE 2019 – What does Europe mean to Europe?
Stimate domnule Paul Adamson, Distinși reprezentanți ai instituțiilor europene, domnule comisar Julian King, Doamnelor și domnilor, stimat auditoriu, Evenimentul de astăzi are loc intr-un moment decisiv din prisma a cel puțin trei procese politice majore aflate in prezent in derulare la nivel european: alegerile pentru Parlamentul European şi, ulterior, tranziția spre un nou ciclu legislativ și instituțional; Brexit și evoluțiile generate de acest proces, incă marcat de multe incertitudini; precum și procesul de reflecție privind viitorul proiectului european.
Totodată, sunt in plină desfășurare discuţiile privind aspecte esențiale pentru Uniune – precum Agenda strategică post-2019, consolidarea Uniunii Economice și Monetare şi negocierile privind Cadru Financiar Multianual. Astfel, Președinția Romaniei la Consiliul Uniunii Europene are șansa de a marca procesul de reflecție privind viitorul UE, prin Summit-ul pe care il va găzdui la Sibiu, considerand că singurul răspuns credibil la actualele intrebări privind viitoarea arhitectură europeană rezidă in consolidarea proiectului european. Cred că trebuie să ne pronunţăm pentru o Uniune mai puternică, mai eficientă, o Uniune care, deşi marcată de procesul Brexit, are capacitatea de a ieşi intărită și increzătoare in urma acestei provocări. Să ne pronunţăm pentru o Uniune a increderii comune reafirmate, pentru restabilirea increderii cetățenilor europeni in forța transformatoare a proiectului european, pentru incredere in capacitatea Uniunii Europene de a le oferi siguranță, un spațiu demn de viață, un viitor prosper și ambițios, pentru incredere in capacitatea UE de a-și recăpăta controlul asupra propriului destin și de a promova o capacitate de conducere eficientă și autentică, care să-și aibă legitimitatea in aspirațiile și susținerea cetățenilor europeni și bazată pe agenda reală a cetățenilor. Vedem in Uniunea Europeană un garant de democraţie, de securitate, de pace, de bunăstare și progres. Aceasta este raţiunea de a fi a proiectului european, care nu şi-a pierdut de-a lungul timpului relevanţa pentru statele membre şi pentru cetăţenii europeni, şi la care trebuie să ne raportăm pentru a revigora increderea noastră in Uniunea de astăzi. Uniunea Europeană este – gardianul modelului european de viață, care, prin forța sa de atracție, reprezintă in continuare, la nivel global, cel mai valoros element pe care il avem. Și care, prin forța sa transformatoare, a inițiat schimbări structurale majore in statele membre, in cele aspirante, in vecinătate, dar și in colțuri ale lumii mai indepărtate. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, in ultimii ani, s-a confruntat cu o serie de dezechilibre ce au condus la slăbirea increderii populației in proiectul european și in capacitatea acestuia și a noastră, ca politicieni, de a găsi cele mai bune soluții pentru prosperitate, securitate și justiție socială. Intre acestea, un rol major l-a avut criza migrației, care a generat tensiuni la nivel european, care la randul lor au dus la dezvoltarea unor curente xenofobe, a euroscepticismului, a populismului, precum și a unor curente politice radicale. Aș dori să menționez, de asemenea, problema deficitului de incredere și raportată la contextul fenomenului interferențelor externe in derularea proceselor noastre electorale, deopotrivă europene și la nivelul statelor membre, precum și in contextul intensificării propagării știrilor false și a dezinformării.
Romania, in calitate de Președinție in exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, a făcut eforturi, incă din primele zile de mandat, combaterii acestei provocări, care au fost intens dezbătută la nivelul tuturor instituţiilor europene. In urma acestor demersuri, Consiliul Afaceri Generale a reușit să adopte concluzii importante cu privire la asigurarea de alegeri libere și corecte, cu accent pe combaterea fenomenului dezinformării. In vederea consolidării increderii cetățenilor in Uniunea Europeană este necesar să creăm un spațiu european de comunicare autentic și ferit de orice fel de interferențe. In acest moment, suntem cu toții convinși că proiectul european are nevoie de un nou impuls, de viziune de viitor, și pe baza acestei viziuni comune, de soluții pe termen lung. Romania, in calitate de Președinție in exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, are responsabilitatea, dar și șansa de a participa activ la formularea acestei viziuni de viitor pentru Uniunea Europeană. Dezbaterea privind Viitorul Europei este o oportunitate pentru creșterea incluziunii și coeziunii europene, astfel incat toate statele membre să se regăsească in această construcție. O construcție solidă pentru o viitoare Europă ar trebui, pe langă principiul coeziunii, să ofere posibilitatea manifestării diversității și specificității individuale, care aduse impreună să creeze un proiect armonios, omogen și coerent. Această accepțiune a conceptului de coeziune a fost transpusă de o manieră transversală in cadrul priorităților noastre tematice. Ea se reflectă şi in concepţia noastră privind rolul global al Uniunii Europene. Continuarea politicii de extindere, respectarea angajamentelor UE in vecinătatea sa sudică și estică, promovarea sistemului multilateral bazat pe reguli, menținerea unui parteneriat transatlantic solid sunt, din perspectiva Romaniei, elemente centrale ale proiectării unui viitor mai bun pentru Europa. Doamnelor și domnilor, Aflandu-ne la sfarșitul ciclului legislativ, ne-am propus ca in prima parte a mandatului Președinției noastre să ne concentrăm pe avansarea agendei europene curente, indeosebi pe proiectele legislative aproape finalizate sau aflate intr-un stadiu avansat de negociere la nivelul Consiliului sau cu Parlamentul European.
De la debutul Președinției, am reușit impreună cu celelalte state membre şi in cooperare cu celelalte instituţii europene, să finalizăm negocierile intr-un număr de 81 de dosare legislative, multe dintre acestea cu impact major la nivel european, cu impact asupra vieții cetățenilor. Aș enumera doar cateva dintre acestea, respectiv in domeniul energetic: Directiva Gazelor Naturale, in domeniul pieței unice: Directiva privind drepturile de autor pe piața unică, in domeniul muncii: Regulamentul privind inființarea Autorității europene pentru muncă. Totodată, au fost obținute rezultate considerabile și in domeniul bancar: respectiv Pachetul bancar, Pachetul legislativ privind Uniunea Piețelor de Capital, in domeniul informatic: Pachetul de regulamente privind interoperabilitatea sistemelor informatice ale UE, in domeniul politic: amendamentele la legislaţia privind statutul și finanțarea partidelor și fundațiilor politice; Concluziile Consiliului privind asigurarea de alegeri libere și corecte cu accent pe combaterea dezinformării; dar și in domeniul cercetării și inovării: Concluziile Consiliului privind inteligența artificială.
Prin eforturile făcute și rezultatele obținute pană in prezent, putem demonstra că Președinția noastră este o Președinție a eficienței și calității, care, in stransă conlucrare cu celelalte state membre şi cu toate instituţiile europene, livrează, de o manieră consensuală, rezultate așteptate, dorite și utile statelor membre, cetățenilor și mediului de afaceri. Increderea in astfel de rezultate concrete, realizate intr-o manieră care să ne unească la nivel european, reprezintă o bază solidă pe care se poate construi drumul spre agenda Sibiu, care să ne ducă spre o Europă mai bună in viitor, mai aproape de cetăţeni. Sper ca dezbaterea de astăzi, opiniile dumneavoastră, recomandările, să se regăsească in proiectul viitorului european. Vă mulțumesc pentru atenția acordată şi vă urez succes in discuţiile pe care le veţi avea astăzi!