ROMÂNIA BREAKING NEWS

Violonistul român Alexandru Tomescu va fi decorat cu Ordinul “Steaua Italiei” in grad de Cavaler

Violonistul Alexandru Tomescu va fi decorat cu Ordinul “Steaua Italiei” in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea culturii italiene. Distinctia ii va fi oferita violonistului de catre Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Diego Brasioli, din partea Presedintelui Republicii Italia, Giorgio Napolitano, in cadrul unui concert gazduit in 2 iulie la Ateneul Roman.

Evenimentul are loc în contextul preluării Președinției rotative a Uniunii Europene de către Republica Italiană (1 iulie – 31 decembrie 2014). Cu această ocazie, Alexandru Tomescu va interpreta Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Niccolò Paganini sub bagheta Maestrului Gian Luigi Zampieri. Programul muzical al serii include de asemenea, Uvertura operei “Coțofana hoață” de Gioachino Rossini și poemul simfonic “Pinii din Roma” de Ottorino Respighi. Miercuri, la Ateneul Român în Salonul Oficial de la ora 18.00, va avea loc o întâlnire informală cu artiștii prezenți, precum și cu Excelența Sa, Diego Brasioli, Ambasador al Republicii Italia la București.

Alexandru Tomescu este este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări (Franța, Olanda, Japonia). Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.

S-a născut la  15 septembrie 1976, la București. Debutul la făcut la vîrsta de 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța și efectuează primul turneu în străinătate, în Germania și Austria.

Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma să formeze « Romanian Piano Trio », formație deja cunoscută melomanilor din România, prin aparițiile sale în diverse festivaluri din România și din străinătate, precum și prin turneele MusicON organizate în premieră națională.

În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate Stradivariusuri.

Alexandru Tomescu interviu (video):

Pe 10 aprilie 2009 a concertat, timp de o jumătate de oră, în stația de metrou „Piața Victoriei”, îmbrăcat în haine modeste. Efectul muzicii de calitate asupra bucureștenilor care se aflau la o oră cu trafic de vârf în stația de metrou a fost neașteptat. Zeci de oameni s-au oprit din drum, cu riscul de a întârzia la serviciu, doar pentru a asculta câteva acorduri din „recitalul” lui Tomescu și pentru a pune o bancnotă în cutia așezată în fața interpretului. Muzicianul a strâns de la călători peste trei milioane de lei vechi.

Școli absolvite:

2001 – École Superieure de Musique, Sion, Elveția – Profesor Tibor Varga
2000 – Southern Methodist University, Dallas, Texas – Profesor Edward Schmieder
1995 – 1999 – Conservatorul din București – Profesor Ștefan Gheorghiu
1983 – 1995 – Liceul de Muzică “George Enescu”, București – Profesor Mihaela Tomescu

Concursuri internaționale la care a participat:

1999
Premiul I Concursul internațional “George Enescu”, București – România Premiul II “Yehudi Menuhin” – Concursul “M.Long-J.Thibaud” Paris – Franța Premiul special SACEM pentru cel mai bun recital – ‘M.Long-J.Thibaud’ Paris– Franța

1997
Premiul II “Tibor Varga”, Sion – Elveția Premiul IV “Pablo Sarasate”, Pamplona – Spania Premiul III International Music Competition – Viena, Austria

1995
Premiul I – Phenian, Coreea de Nord Premiul I “Jeunesses Musicales”, București – România Premiul II (premiul I nu s-a acordat) “Niccolo Paganini”, Genova – Italia

1994
Premiul I – Brașov, România

1993
Premiul I “Kloster Schöntal”, Schöntal – Germania

1991
Medalia UNICEF – Parma, Italia

1990
Premiul I si marele premiu – titlul de laureat “J.Kocian” Republica Cehă

1989
Premiul “Rudolf Neudörfer” – Berlin, Germania

1988
Premiul I absolut “Rovere d’oro”, San Bartolomeo – Italia

Concerte și recitaluri

Albania, Anglia, Austria, Bulgaria, Cipru, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Costa Rica, Elveția, Filipine, Finlanda, Franța, Germania, Israel, Italia, Japonia, Macedonia, Olanda, Republica Cehă, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Turcia, Ucraina, Ungaria, S.U.A.

Concerte cu dirijori renumiți:

 Horia Andreescu,Alexandru Ganea, Garry Bertini, Philippe Entremont, Eduard Schmieder, Christoph Eschenbach, Kurt Masur, Jin Wang.

Concerte în săli celebre în care a concertat:

Carnegie Zankel Hall, New York,Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, Sejong Theater, Seoul, Coreea de Sud, Concertgebouw, Amsterdam, Olanda, Théâtre des Champs Élysées, Paris, Franța, Théâtre Châtelet, Paris, Franța, Berliner Philharmoniker, Berlin, Germania, Sala mare a Conservatorului din Moscova, Rusia, Metropolitan Art Center, Tokio, Japonia, Cultural Center of the Philippines, Manila, Filipine, Cerritos Arts Center, Los Angeles, SUA

Lucrări muzicale înregistrate  pe CD

– Stradivari-Obsessions (Integrala Sonatelor de Eugène Ysaÿe), Ad Libitum Primus (Haydn,Beethoven, Sibelius)
24/, 24 DVD&CD (Integrala Capriciilor de Niccolò Paganini), “Simply Mozart by Alexandru Tomescu” cu Orchestra Națională Radio – dirijor Horia Andreescu ( Integrala Concertelor pentru vioară și orchestra de Wolfgang Amadeus Mozart); Romantic Stradivarius, împreună cu pianistul Horia Mihail (lucrări de Johannes Brahms, Robert Schumann și Edvard Grieg), Stradivarius Virtuoso, împreună cu pianistul Horia Mihail (cu lucrări de Henryk Wieniawski, Pablo de Sarasate, Piotr Ilici Ceaikovski etc.); Stradivarius encore, cu pianistul Horia Mihail (lucrări de Ciprian Porumbescu, Fritz Kreisler, Jules Massenet, Dumitru Capoianu etc.); Romanian Piano Trio, împreună cu Horia Mihail și Răzvan Suma (Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart); National Radio Orchestra concert tour in Hague (Max Bruch); National Radio Orchestra concert tour in Brussels (Felix Mendelssohn Mendelssohn); Laureates Festival in Los Angeles (Georg Friederich Haendel,Eugène Ysaÿe, George Enescu); Alexandru Tomescu at Moscow – Great Hall of Tchaikovsky Conservatory (Niccolò Paganini, Felix Mendelssohn); Concours International Long-Thibaud – violon 1999, cu pianista Gwenaelle Cochevelou (Robert Schumann Fantezia op. 131 în Do major); Premio Paganini 1995&1996 (după Concursul Paganini de la Genova)

Video: Sergei Prokofiev cu Alexandru Tomescu în concert

 

Surse de documentare:

ro.wikipedia.org, .e-stireazilei.rorador.roziare.realitatea.netadevarul.ro.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.