ROMÂNIA BREAKING NEWS

Este timpul să mâncăm sănătos! Comandați produsele din carne de porc de Mangalița – „porcul-somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”

Este timpul să mâncăm sănătos! Comandați produsele din carne de porc de Mangalița – „porcul-somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”

Tăierea porcului în ziua de Ignat (Sfântul Ignat) și pregătirea lui sub forma diferitelor preparate culinare, face parte din categoria tradiții culinare strămoșești pe care le păstrăm și azi.  De aceea, produsetraditionaleromanesti.eu vă propune cărnații și slănina din porc de Mangalița.

Cârnații, după preparare, sunt puși în podul casei, unde se afumă cu fum de fag, ținut acolo minim 2 săptămâni, în funcție de anotimp, principiul fiind ținerea la afumat și maturare până când ajunge la greutatea de 70% din greutatea inițială.
Slănina este tratată în prima fază cu saramură din salina Praid, după care 3 zile este pusă la afumat, ca să nu se întărească șoriciul, după care se dă peste slănină o cremă de usturoi cu boia, apoi se pune la aerisire, până când pasta se întărește.

Poftiți și îndrăzniți de comandați la  office@produsetraditionaleromanesti.eu sau tel. 0721554591

De ce este porcul de mangalița mai deosebit?

Nivelul scăzut de colesterol este principalul avantaj al porcului de Mangalița. Analize arată că procentul de acizi grași nesaturați din acestă carne ajunge la 70%. Procentul este similar cu cel din uleiul de măsline sau somon. Conform cu studiile realizate de profesorul Mencinicopschi, acestă carne este foarte indicată în cazul bolilor cardiovasculare. Nivelul scăzut de colesterol este principalul avantaj al porcului de Mangalița față de alte rase. Singura problemă este că porcul de Mangalița crește mai greu. Scroafele din această rasă fată mai puțini purcei, iar aceștia sunt apți pentru tăiere abia de la un an și jumătate în sus. Porcul de Magalița nu se pretează la ferme mari. El este crescut în ferme mici, gospodării țărănești, afară, la soare unde sunt hrăniți cu iarbă, ghindă, jir, iar cînd vine vremea sacrificării sunt hrăniți și cu cereale.

Se spune despre Mangalița că este una dintre cele mai vechi rase de porci din Europa și cu siguranță este cea cu aspectul cel mai primitiv. Această rasă s-a născut în Transilvania pe timpul Imperiului habsburgic, pe la începutul secolului al XIX-lea, prin încrucișarea porcilor locali din rasele Bakonyi și Szalontai cu mistreți. Noul porc, cu păr mare, creț și aspru a cucerit pe toată lumea și a devenit preferatul nobilimii datorită cărnii sale marmorate și deosebit de bună la gust. Până la sfârșitul secolului amintit, Mangalița era cel mai crescut porc din centrul Europei, fapt ce a continuat până la mijlocul secolului XX.

Cel De-al Doilea Război Mondial avea să pună capăt dominației Mangaliței din bucătărie. 

În vreme ce românii au abandonat această rasă după 1989, ungurii au intuit potențialul acesteia, iar acum sunt printre cei mai mari exportatori din lume de jambon de Mangalița. Fermierii români vor acum să recupereze timpul pierdut și încearcă revitalizarea acestei rase cu ajutorul nou-înființatei Asociații a Crescătorilor de Porci Mangalița. Deocamdată nu se pune problema exporturilor, fermierii mulțumindu-se să vândă carnea în țară, prin restaurantele din marile orașe, dar și prin târgurile de produse tradiționale și lanțurile de retail. Pentru a valorifica mai bine producția, românii au creat produse tradiționale proprii cu mărci înregistrate.

Carnea de porc Mangalița este foarte căutată în restaurantele soioase din întreaga lume, deși este cu 50% mai scumpă decât cea obișnuită de porc. Și pe bună dreptate: este mai sănătoasă, mai gustoasă, conține mai puțin apă, deci nu scade atât de mult după pregătire termică și este mai moale, datorită grăsimi care se găsește printre fibrele musculare. Porcul de Mangalița oferă și o cantitate mare de untură, mai mult decât oricare altă rasă, care este cremoasă și puternic aromată. Specialiștii culinari afirmă că Mangalița aduce mai mult a carne de mistreț decât de porc de fermă.
Mangalița este o rasă de porci rudimentară, larg răspândită în Transilvania și Ungaria în urmă cu un secol. Astăzi, «porcul cu păr creț», așa cum mai este denumit, renaște din propria cenușă, fiind protagonistul unei povești de succes din agricultură spusă pe viu de fermierii maghiari, dar și de cei transilvăneni.

Mangalița nu este un porc ca oricare altul: Efortul creșterii lui este răsplătit prin carnea suculentă și gustoasă, prin grăsimea abundentă care, foarte săracă în colesterol și bogată în acizi grași Omega 3. Acești acizi grași esențiali sunt recunoscuți pentru importanța lor în sănătatea inimii, au rol în scăderea trigliceridelor și a colesterolului «rău» și creșterea colesterolului «bun». Protejează celulele împotriva oxidării, deci combat îmbătrânirea tisulară și alungă depresia. Acizii grași Omega se mai găsesc în uleiul de măsline, fructele uscate (nuci, alune) și în carnea de pește. Grăsimea de somon este foarte bogată în Omega 3. Din acest motiv porcul de Mangalița este supranumit și «porcul cu grăsime de somon». Mangalița e răspunsul la întrebarea «Carnea de porc este sănătoasă?»

Este consumul de slănină sănătos pentru organism?

Doctorii șochează: SLĂNINA DE PORC E SĂNĂTATE CURATĂ!

Conform cercetărilor actuale, slănina de porc prezintă numeroase beneficii pentru organism și este ideal să fie consumată în cantitati moderate, dar regulate. S-a dovedit că slănina ajută la întărirea sistemului imunitar. Specialiștii în domeniu susțin că datorită acidului arahidonic, aceasta favorizează scăderea colesteroluluiși este esențială pentru protecția organismului, scrie sursadesanatate.ro.

Mai mult decât atât, cantitățile mici de grăsime sunt benefice pentru inimă și pentru cele mai importante vase de sânge. Un consumator de grăsime are un ritm cardiac regulat, un mușchi cardiac mai puternic și o circulație ușoară a sângelui. De asemenea, slănina încetinește și intoxicarea alcoolică și este un bun remediu pentru durerile articulare.

Slănina încetinește și intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereților stomacului cu grăsime și crearea pansamentului gastric, care previne absorbția rapidă de alcool din stomac.

Pentru a scăpa de durerile de articulații, se recomandă frecarea articulațiilor bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin mașina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine.

*Responsabilitatea datelor furnizate aparține exclusiv produsetraditionaleromanesti.eu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: