ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video/De Paște, povestea unui biruitor: Părintele Gheorghe Calciu, …îndemn la un „zbor înalt” pentru Neamul Românesc

Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe - limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti, 7 Cuvinte către tineri, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi condamnat la moarte, apoi expulzat în America.

Povestea unui biruitor: Gheorghe Calciu. Ca într-o poveste de Paște, din cei 21 de ani de temniță comunistă și experiențe degradante, demoralizante, duhul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa nu iese împuținat și slăbit, ci fortificat și sporit, dând contemporanilor săi și, prin ei, posterității, dovada unei Omenii cu amprentă hieratică. Un film de Andrei Negoiță Zagorodnâi

„7 Cuvinte” este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii.

Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-și fi iubit țara și credința. Timp de 16 ani trece prin experiențe – limită: reeducarea de la Pitești, cavoul morții din Jilava, „ispitirile” de la Aiud.
După eliberare, într-o țară îngrozită de teroarea Securității, rostește în București, 7 Cuvinte către tineri, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei.
Este arestat și condamnat la moarte, apoi expulzat în America.
Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebunești” de jertfă și înălțări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viața Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea și umorul.

Pagina FB https://www.facebook/7cuvinte2015…

Parintele_Gheorghe_Calciu

Nașterea la Mahmudia, în inima Deltei Dunării, i-a oferit lui Gheorghe Calciu șansa de a trăi o viață frumoasă și tihnită în paradisul apelor, în mijlocul zăvoaielor și al bălților, unde să mâne bărcile, de unde să se întoarcă acasă cu plasele pline de pește, împresurat de frumusețea sălbatică, de cântecul neasemuit al vietăților, de „viața foșnitoare”, cum el însuși o numea, atât de neașteptat, cucerit de amintirile copilăriei și de lumea „altfel” din care a plecat.

Ar fi putut trăi împăcat alături de familia numeroasă, în mijlocul unei comunități animate de marile sărbători, strânsă în jurul preotului și al bisericii. Dar nu a fost să fie așa…

Alegerile tinereții aveau să îi imprime un drum cu totul nou, neașteptat.

În 1948, pe când era student la Medicină, este arestat și începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităților inimaginabile și tratamentelor abominabile celebre în lumea detenției politice din România.

Din momentul alegerii capitale, viața sa va sta mereu între lumea reală și lumea ideală, între libertate și închisoare, între acasă și străinătate, între un continent și altul.

„Și, ca într-o poveste de Paște, din cei 21 de ani de temniță comunistă și experiențe degradante, demoralizante, duhul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa nu iese împuținat și slăbit, ci fortificat și sporit, dând contemporanilor săi și, prin ei, posterității, dovada unei Omenii cu amprenta hieratică”, spune Dan Micu, redactorul TVR al filmului.

Video – „7 cuvinte” (documentar realizat de Andrei Negoiță Zagorodnâi)

Sursa Film: TVR

Publicat de România Breaking News – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: