ROMÂNIA BREAKING NEWS

(VIDEO și FOTO) Zeci de mii de oameni au protestat în mai multe orașe ale Rusiei împotriva implicării Kremlinului în războiul din Ucraina

Zeci de mii de persoane s-au adunat, duminică, în Moscova, Sankt Petersburg, dar și alte orașe ale Rusiei pentru a protesta împotriva politicii Kremlinului privind Ucraina.

Printre manifestanții care militează pentru pace se numără lideri ai opoziției ruse, scrie AFP

Protestatarii au pancarte pe care scrie „Nu războiului din Ucraina!” și „Opriți minciunile lui Vladimir Putin!”.

Organizatorii mitingului cer Moscovei să înceteze „politica agresivă și iresponsabilă” față de Ucraina, avertizând că Rusia riscă izolarea pe plan internațional.

Conform poliției, numărul celor care au luat parte la protestul denumit ‘Marșul Păcii’ a fost de aproape 5.000. În schimb, unul dintre organizatori, Serghei Davidis, susține că ar fi fost zeci de mii de participanți. Indiferent care versiune este adevărată, aceasta este prima demonstrație semnificativă desfășurată în Rusia împotriva războiului din Ucraina de când a început conflictul armat în urmă cu aproape cinci luni.

Marșul a pornit din Piața Pușkin și s-a încheiat pe bulevardul Saharov, simbolul protestelor guvernamentale de la sfârșitul anului 2011. Manifestanții au traversat străzile capitalei purtând drapele ruse și ucrainene și scandând slogane precum ‘Nu războiului în Ucraina’ sau ‘Opriți minciunile lui Putin’. De asemenea, pe numeroasele pancarte, inspectate una câte una de forțele de ordine, se puteau citi lozinci cum ar fi ‘Luați mâinile de pe Ucraina’, ‘Nu războiului’ sau ‘Afară cu trupele ruse din Ucraina’.

 

Printre protestatari s-au regăsit și reprezentanți ai opoziției, precum Boris Nemțov, principalul organizator al marșului și cel mai înverșunat adversar al președintelui Vladimir Putin, sau Alexandr Riklin, liderul mișcări ‘Solidaritatea’.

‘Armistițiul în Ucraina este fragil. De ce? Pentru că președintelui Putin nu-i convine, el dorind că creeze statul Novorossia de la Donețk și Lugansk și până la Odessa, să-l unească cu Transnistria și să creeze un coridor către Crimeea’, a declarat Boris Nemțov.

Și fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care trăiește în exil în Elveția și care a anunțat sâmbătă lansarea unei platforme care să coaguleze forțele proeuropene din Rusia, a cerut pe site-ul său populației moscovite să participe la marș.

Organizatorii marșului au cerut guvernului rus să înceteze ‘politica agresivă și iresponsabilă’ în Ucraina, politică ce împinge în opinia lor Rusia către izolare, către dificultăți economice și agravează ceea ce ei numesc ‘înclinațiile fasciste’.

Responsabilii primăriei au avertizat însă că, în virtutea legii privind manifestațiile politice, organizatorii ar putea fi sancționați contravențional dacă sloganele sau pancartele nu sunt conforme cu solicitările descrise în cererea privind autorizarea mitingului.

În paralel, partizani ai insurgenților proruși din Ucraina au organizat o contramanifestație în Piața Pușkin, purtând steaguri ale separatiștilor, printre ei numărându-se și membri ai Partidului Național Bolșevic, formațiune scoasă în afara legii, dar care a trimis voluntari în Ucraina pentru a-i ajuta pe rebeli.

Organizatorii acestei contramanifestații au amplasat pe fațada unei clădiri din piață o pancartă imensă pe care scria, alături de drapelul SUA, ‘Marșul Trădătorilor’ , aluzie probabil la recenta afirmație a liderului de la Kremlin, care i-a calificat drept ‘trădători’ pe cei care nu apără interesele naționale ale Rusiei.

Marșuri asemănătoare, dar de o amploare mult mai redusă, s-au desfășurat în aceeași zi la Sankt Petersburg și în alte orașe ale Rusiei, precum și în localitățile ucrainene Harkov și Dniepropetrovsk, situate în vecinătatea zonei de conflict.

Guvernul de la Kiev și statele occidentale acuză Rusia că sprijină insurgența separatiștilor proruși din estul Ucrainei, atât prin furnizarea de arme și echipamente, cât și cu trupe care au trecut granița și s-au implicat direct în luptele împotriva armatei ucrainene. În pofida numeroaselor dovezi și declarațiilor opoziției extraparlamentare ruse despre moartea unor soldați ruși pe teritoriul Ucrainei, Moscova continuă să dezmintă aceste acuzații.

Foto:

(Surse: Agerpress.ro, Independent.md)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.