ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Șase militari moldoveni din trupele de menținere a păcii, REȚINUȚI de miliția transnistreană și apoi eliberați

Șase militari moldoveni din trupele de menținere a păcii au fost reținuți de miliția transnistreană. Incidentul a avut loc lângă localitatea Parcani, situată în zona de securitate. Ulterior, miliția din regiunea separatistă i-a eliberat pe ostași.

transnitriaGuvernul califică această acțiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situația și să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Acest incident se înscrie în șirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituțiilor moldovenești, inclusiv a școlilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană. Totodată, reținerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acțiune fără precedent și o sfidare directă la adresa operațiunii de pacificare”, se spune în declarația Executivului.

Autoritățile de la Chișinău spun că au sesizat partenerii internaționali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar incidentele înregistrate astăzi vor fi abordate în mod prioritar în cadrul dialogului cu reprezentanții de la Tiraspol, inclusiv în cadrul Comisiei Unificate de Control.

R.B.N. Press  amintește că ieri, 5 februarie, directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol a fost reținut de miliția transnistreană, împreună cu șoferul și contabilul instituției. Toți trei se întorceau din Căușeni și au fost opriți în localitatea Parcani, fiind învinuiți de contrabandă. Ulterior, ei au fost eliberați.

Sursa:publika.md