ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Românii din jurul României și românii din R. Moldova, omiși de rezoluția finală a Conferinței Românilor de Pretutindeni! Reacție dură a președintelui Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina!

Video: Românii din jurul României și românii din R. Moldova, omiși de rezoluția finală a Conferinței Românilor de Pretutindeni! Reacție dură a președintelui Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina!

Reacții la omisiunile rezoluției finale a Conferinței Românilor de Pretutindeni, ediția din 2016!

MarianClenciu

Președintele Consiliului National al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, domnul Marian Clenciu, a avut o intervenție la finalul Conferinței Românilor de Pretutindeni, desfășurată la Palatul Parlamentului, pe 24 ianurarie 2016, vis-a-vis de omiterea românilor din jurul României și implicit a românilor Basarabeni din rezolutia propusa la sfârșitul conferinței, care stipula doar crearea unui Minister al Diasporei, informează site-ul Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina – probasarabiasibucovina.ro citat de romaniabreakingnews.ro  

Reacția Presedintelui Marian Clenciu, inclusiv reacțiile celor din sală, au venit după ce o bună parte a conferinței a fost dedicată suferințelor românilor din Timoc, Apșa (Maramureșul Istoric), Nordul Bucovinei și Sudul Basarabiei (Ucraina) și a situației din Republica Moldova, iar la final s-a propus doar un „Minister al Diasporei”. Propunerea, din partea președintelui ACPBB, a fost crearea unui Minister al Interesului Național sau cum s-a propus din public, un Minister al Reîntregirii. Soluția de compromis, după intervenția președintelui ACPBB, a fost ca Ministerul să se cheme al „Românilor de Pretutindeni”, propunere dată de domnul Eugen Popescu, președintele Fundației Românilor de Pretutindeni, informează România Breaking News – RBN Press.

Video: Intervenția vehementă a președintelui Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, apare ca reacție la omiterea românilor din jurul româniei și a celor basarabeni (autohtoni acolo unde trăiesc), din rezoluția finală a Congresului.

Marian Clenciu: ,,Există o diasporă care are interesele ei față de Statul Român și există un segment al românilor de lângă România, față de care consider că Statul Român este dator să-i ajute, pentru că i-a lăsat în afara granițelor. Dacă am fost înțeles (?) Aceiași problemă este de fiecare dată, „românii de pretutindeni” …intrăm într-o găleată, dar nu prea avem aceleași interese. Eu sunt convins… și vă iubesc pe toți, dar în două generații a-ți dispărut! (românii din diaspora n.r.). Interesul oricărui român, din America este să se integreze (…) ș.a.m.d. E dreptul lor să aibe succes. Dar românii aceia care timp de două sute de ani au fost forțați să vorbească limba rusă sau numai rusește, pentru că i-ați văzut câteodată că își traduc gramatica din rusește, românii născuți în Siberia… Față de aceia avem o datorie și trebuie să fim alături de ei și ei nu sunt diaspora! Românii din jurul României nu au plecat niecăieri, nu s-au mutat!  Știți că este proverbial pentru românii din dreapta Tisei, „am schimbat patru state și toaleta din curte tot acolo este”. Ori, într-o astfel de declarație, dacă și domniile voastre, după ce am crezut că ne înțelegem, iar vorbiți de diasporă (ref. la românii din jurul României n.r.)?…”

(…)

Vă rugăm să sintetizați atunci o ideie, o votăm acum și o vom scrie…

Marian Clenciu: Ideea mea este – Ministerul Interesului Național. Nici un act politic românesc sau vreun guvern nu are să pronunțe acest cuvânt. Interes Național nu  există! Veți găsi numai interes public. Ceea ce nu prea are legătură cu interesul național. Ceea ce facem aici, Ziua de azi (24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor n.r.) este interes național. Când vom stabili foarte bine ce înseamnă interes național și vom legifera, atunci, către toate ministerele se vor duce măcar căte două rânduri ( de exemplu n.r.): „în interes național vom susține niște profesori din Basarabia, Cernăuți …” ș.a.m.d. Dar trebui definit.”

În urma intervenției, Domnul Eugen Popescu, propune un compromis și anume denumirea viitorului minister „al românilor de pretutindeni” pentru a acoperi un segment cât mai larg.

(…)

Eu sunt român de aici, conduc o Asociație care are 30 de filiale (Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina n.r.) și de 26 de ani este prezentă în teritoriu, de la Apșa (dreapta Tisei) și până în R. Moldova, în 26 de ani am avut 3 programe finanțate de stat… – a încheiat sec,  președintele Asociației, domnul Marian Clenciu

În final s-a decis ca rezoluția Conferinței Românilor de Pretutindeni să stipuleze ca propunere – inființarea unui Minister al Românilor de Pretutindeni. În edițiile următoare redacția România Breaking News va publica ample materiale, unele în exclusivitate cu gândurile și aspirațiile celor care au particpat la această conferință. La conferință au mai fost prezenți, fostul președinte Traian Băsescu.

Conferința  a avut loc în data de 24 ian. 2016, la Palatul Parlamentului – Sala Nicolae Iorga și a fost organizată de deputatul Eugen Tomac, în parteneriat cu Fundația Românilor de Pretutindeni, reprezentată de domnul Eugen Popescu și cu sprijinul Consiliului Româno-American, reprezentată de domnul Nicolae Popa.

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

3 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: