Klaus Iohannis

Video / Președintele Iohannis la CSM: „magistrații sunt indignați de deciziile Executivului și sunt hotărâți să acționeze solidar pentru menținerea independenței Justiției”

Președintele Klaus Iohannis a fost în această dimineață la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a identifica împreună cu magistrații soluții pentru blocarea atacului la statul de drept, în urma adoptării ieri seară (1 februarie a.c.) a legii privind grațierea de către Guvernul Grindeanu.

Ceea ce a făcut Guvernul noaptea trecută este inacceptabil, este o ofensă adusă Justiţiei. Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. De aceea, am fost în această dimineață la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a vedea ce soluţii sunt să blocăm atacul la statul de drept. Am constatat că magistrații sunt indignați de deciziile Executivului şi sunt hotărâţi să acţioneze solidar pentru menținerea independenței Justiției. Conflictul instituțional este evident, iar CSM va sesiza Curtea Constituțională, care poate inclusiv anula Ordonanța de Urgență. M-am întâlnit, totodată, şi cu Avocatul Poporului care s-a angajat să analizeze rapid actul normativ al Guvernului. Sper că va lua decizia corectă în privinţa sesizării CCR. Există precedent, Ordonanţa poate fi atacată la Curte chiar dacă prevederile acesteia nu au intrat în vigoare. Avocatul Poporului are şi o obligaţie morală faţă de românii revoltaţi care îi cer în acest moment să le reprezinte interesele.

Posted by Klaus Iohannis on 1 Februarie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

„Ceea ce a făcut Guvernul noaptea trecută este inacceptabil, este o ofensă adusă Justiției. Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic. De aceea, am fost în această dimineață la ședința Consiliului Superior al Magistraturii pentru a vedea ce soluții sunt să blocăm atacul la statul de drept. Am constatat că magistrații sunt indignați de deciziile Executivului și sunt hotărâți să acționeze solidar pentru menținerea independenței Justiției. Conflictul instituțional este evident, iar CSM va sesiza Curtea Constituțională, care poate inclusiv anula Ordonanța de Urgență.” – a spus președintele Klaus Iohannis într-o scurtă conferință de presă la ieșirea din sediul CSM.

Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro