ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Preambul la Ziua Bucovinei. Omagierea lui Iancu Flondor și a lui Ion Pelivan. O veritabila lecție de istorie…

Video: Preambul la Ziua Bucovinei. Omagierea lui  Iancu Flondor și a lui Ion Pelivan. O veritabila lecție de istorie…

Pe data de 20 noiembrie 2024, la ora 17:00, a avut loc un eveniment special dedicat comemorării Marilor Făuritori ai Unirii Basarabiei și Bucovinei cu Regatul Român. Activitatea s-a desfășurat în Sala „Nouă Galerie” a Muzeului Național al Țăranului Român, situat pe Șoseaua Kiseleff nr. 3, având intrarea prin Strada Monetariei. Acest eveniment a reprezentat un preambul la Ziua Bucovinei, sărbătoare publică a României celebrată în fiecare an pe 28 noiembrie, care comemorează decizia Congresului General al Bucovinei de a uni regiunea Bucovina cu Regatul României, în 28 noiembrie 1918.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Frației Golescu și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina. Această manifestare a făcut parte din seria „Personalități Basarabene și Bucovinene”, o inițiativă menită să onoreze contribuțiile semnificative ale celor care au militat pentru unirea acestor teritorii cu România.

Printre personalitățile omagiate s-au numărat Iancu Cavaler de Flondor, cunoscut pentru rolul său esențial în Unirea Bucovinei, și Ion Pelivan, apreciat pentru eforturile sale de promovare a conștiinței naționale în rândul românilor din Basarabia. Evenimentul a oferit o oportunitate deosebită pentru a reflecta asupra impactului pe care acești mari lideri l-au avut asupra istoriei naționale.
Un moment deosebit a fost evocarea cuvintelor rostite de Iancu Cavaler de Flondor la Iași, în fața Regelui Ferdinand și a guvernului român, pe 29 noiembrie 1918. Aceste cuvinte au rezumat dorința de unitate și frumusețea actului istoric al unirii, exprimând esența unei inițiative ce a marcat profund conștiința națională.

Evenimentul a fost moderat de domnul Marian Clenciu, Președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, alături de o echipă de specialiști în istorie și geopolitică. Printre aceștia s-au numărat Dr. Ion Constantin, Dr. Constantin Corneanu, Conf. univ. dr. Silviu Costachie, Dr. Mihai Copetchi-Kopecky, autor al volumului „Geopolitica Bucovinei”, și Dr. Mihai Nicolae, director al Institutului Frației Golescu. Aceștia au discutat despre moștenirea acestor personalități și relevanța lor în contextul istoric contemporan.

Video:

Este important de menționat că Ziua Bucovinei a fost promulgată ca sărbătoare legală prin Legea 250/2015 de către Președintele României, Klaus Iohannis, pe 28 octombrie 2015. Senatul României acceptase deja propunerea la 2 octombrie 2013, în timp ce Camera Deputaților a aprobat-o doar pe 7 octombrie 2015. Organizadorii evenimentului au invitat participanții să se alăture pentru a omagia memoria celor care au militat pentru unirea românilor, considerând participarea la acest eveniment o dovadă de respect pentru contribuțiile celor care au avut un rol vital în istoria României.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: