ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video Live de la Miercurea Ciuc: Ceremonia militară și religioasă cu ocazia sărbătoririi Zilei Vânătorilor de Munte la Monumentul Ostașului Necunoscut

Video Live de la Miercurea Ciuc: Ceremonia militară și religioasă cu ocazia sărbătoririi Zilei Vânătorilor de Munte la Monumentul Ostașului Necunoscut

3 NOIEMBRIE – MIERCUREA CIUC
Are loc ceremonia militară și religioasă cu ocazia sărbătoririi Zilei Vânătorilor de Munte la Monumentul Ostașului Necunoscut.

Video Live

Corpul Vânătorilor de Munte a fost înființat în 3 noiembrie 1916, atunci când Marele Cartier General al Armatei Regale Române a decis formarea acestei unități, a cărei bază a fost furnizată de Școala Militară de Schiori din București.

Potrivit Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294 din 3 noiembrie 1916, Școala de Schiori din București (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înființată la 30 septembrie 1916) a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. Unitatea era organizată în trei batalioane, fiecare a câte trei companii. La comanda acestui corp de trupă, care însuma 1.980 de combatanți, a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu, potrivit volumului ”Calendarul Tradițiilor Militare” (2010).

Inițial, Corpul Vânătorilor de Munte a fost format din trei companii, cu un efectiv total de aproximativ 2.000 de soldați pregătiți să lupte în cele mai grele condiții. Corpul Vânătorilor de Munte s-a remarcat în luptele grele care au jalonat retragerea armatei române în Moldova.

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălțimi dominante, cele mai importante fiind Coșna și Cireșoaia.

În ianuarie 1917, acest Corp a fost reorganizat și mărit, sub forma Batalionului de Vânători de Munte. Acest batalion a dat dovadă de eroism în lupte precum cele de la Târgu Ocna, Cireșoaia și Oituz. După luptele grele din vara anului 1917, efectivele vânătorilor de munte au fost mărite și a fost înființat Regimentul de Vânători de Munte ”Principele Carol”, aflat sub patronajul Principelui Moștenitor Carol al României, viitorul Rege Carol al II-lea.

În perioada interbelică, prestigiul de care se bucurau vânătorii de munte a dus la înființarea a două divizii cu această specialitate, reorganizate ulterior sub forma a patru brigăzi, care erau dotate și cu piese de artilerie de munte.

Vânătorii de munte au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul de est pentru eliberarea Nordului Bucovinei, apoi au avansat în Ucraina și au luat parte la campania din Crimeea. Unele unități au ajuns până în Munții Caucaz. După bătălia de la Stalingrad, vânătorii de munte au luat parte la unele dintre cele mai importante operațiuni defensive ale Armatei Române, iar după 23 august 1944 au participat la eliberarea Nordului Transilvaniei. De asemenea, unitățile de vânători de munte au luat parte la bătălii din Ungaria, în munții Bukk și în Slovacia, în munții Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpații Albi, și, în final, în podișul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 și până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la un total de 74.208 oameni.

Corpul ofițerilor din unitățile de vânători de munte a fost supus epurării politice, după instaurarea comunismului, iar în 1961, a fost desființată ultima brigadă de vânători de munte. A fost însă reînființată în 1964. Trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări și desființări, ceea ce a dus la dispariția Brigăzii 2 Vânători de Munte, la 14 aprilie 1961, reînființată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964, cu sediul la Baia Mare, apoi la Brașov. Tot atunci s-a înființat și Batalionul 21 Vânători de Munte, cu sediul inițial la Rădăuți, apoi la Predeal. Ulterior s-au înființat și alte brigăzi, subordonate altor mari unități din forțele terestre.

În prezent, Armata Română are două brigăzi de vânători de munte. Acești militari români au participat la misiuni în Kosovo, Irak și Afganistan, iar opt militari din rândurile lor și-au pierdut viața pe teatrele de operațiuni din Asia Centrală.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: