ROMÂNIA BREAKING NEWS

VIDEO / FOTO/ FORȚELE NAVALE ROMÂNE / …o scurtă prezentare

546px-COA-Romanian_Naval_Forces.svg448px-1_4_SMFN_steag

STEMA ȘI STEAGUL DE LUPTĂ AL FORȚELOR NAVALE ROMÂNE

Battle_flag_of_Romania_(Naval_Forces_model)

DRAPELUL DE LUPTĂ AL FORȚELOR NAVALE ROMÂNE

Fortele Navale Romane

 FORȚELE NAVALE ROMÂNE – PREZENTARE VIDEO

Fregata Regele Ferdinand

Regele Ferdinand (F-221) (fostă HMS Coventry (F98)) este o fregată din clasa 22 (denumită și Broadsword) și actuala navă-amiral aMarinei Militare Române.

Fregatele Tip 22 Broadsword este o clasă de fregate construite pentru Marina Regală Britanică. Paisprezece nave de acest tip au fost construite în total, producția fiind împărțită în trei generații. Navele din ultima generație au fost retrase din dotarea Marinei Regale Britanice în anul 2011. Șapte nave din primele generații au fost scoase la vânzare și achiziționate de Brazilia (cunoscute drept clasa Greenhalgh), Chile șiRomânia („Regele Ferdinand” și „Regina Maria”).

Două fregate din prima generație, HMS Brilliant și HMS Broadsword, au fost folosite cu succes în Războiul Malvinelor, considerat a fi cea mai mare confruntare aeronavală de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Navele din generațiile următoare au fost îmbunătățite în urma experienței dobândite în cursul luptelor din anul 1982.

Fregatele Tip 22 sunt multirol, fiind concepute mai ales pentru luptele antisubmarin în contextul avansului tehnologic al submarinelorsovietice de la sfârșitul Războiului Rece.

Fișier:Regele Ferdinand Frigate 24.jpg

Foto: Fregata Regele Ferdinand

Fregata Regina Maria

Regina Maria (denumită anterior HMS London (F95)) este o fregată Tip 22 a Forțelor Navale Române. A fost nava comandant a Marinei Regale Britanice în timpul Războiului din Golf din 1991.

Începând cu data de 01.08.2004 a intrat în vigoare statutul de organizare al fregatei Regina Maria, nava cu numărul de bordaj F 222. FregataRegina Maria este continuatoare a tradițiilor distrugătorului Regina Maria, intrat în serviciu la 07.09.1930.

Fotot: Fregata Regina Maria

Fregata Mărășești

Fregata Mărășești (F 111) a fost construită la șantierul Naval Mangalia între anii 1979-1985 și este cea mai mare navă de război construită vreodată în România.

A intrat în serviciul Marinei Militare în luna august 1985, fiind clasificată crucișător ușor port-elicoptere și a primit numele de Muntenia.

La data de 02.05.1990 s-a schimbat denumirea și clasa navei, devenind distrugătorul Timișoara.

Începând cu august 1990, este reclasificată ca distrugător, iar de atunci va purta numele de Mărășești, în amintirea distrugătorului Mărășeștidin cadrul Flotilei de Distrugătoare a Marinei Regale Române.

De la 01 aprilie 2001 nava este încadrată în clasa fregate (F 111).

Fregata Mărășești este destinată îndeplinirii misiunilor pe timp de pace, în situații de criză și de război, sub comandă națională sau în cadrulNATO.

Fregata Mărășești este continuatoare a tradițiilor distrugătorului Mărășești, intrat în serviciu la 01.07.1920.

Pe timp de pace, nava poate îndeplini următoarele misiuni:

 • căutare și salvare pe mare (SAR)
 • operațiuni de interdicție maritimă (MIO)
 • executarea supravegherii aeriene și navale
 • supraveghere aeriană și navală
 • participarea la misiuni umanitare
 • activități de diplomație navală
 • protecția unor obiective împotriva amenințărilor asimetrice dinspre mare.

Pe timp de criză și de război, nava poate îndeplini următoarele misiuni:

 • participarea la realizarea siguranței navelor care navigă izolat sau în convoi
 • participarea la acțiuni de evacuare a personalului necombatant
 • lovirea navelor de suprafață
 • interzicerea pătrunderii submarinelor la obiective
 • căutarea și lovirea submarinelor.

Fregata Mărășești F111

Fregata Amiral Petre Bărbuneanu

Fregata Vice-Amiral Eugen Roșca (Tetal-I) (F-263)

Fregata Contra-Amiral Eustațiu Sebastian (Tetal-II) (F-264)

Fregata Contra-Amiral Horia Măcelaru (Tetal-II) (F-265)

Corvete, Nave purtătoare de rachete și torpile, „Pumnii de fier” din Forțele Navale 

Corveta Purtătoare de Rachete Pescărușul (C189)

corveta_Pescarusul

Corveta Purtătoare de Rachete  Zborul ( C188) 

Corveta Purtătoare de Rachete Lastunul (C190)

Corveta_Lastunul

Divizionul de vedete purtătoare de rachete a fost înființat în anul 1964, la început având în compunere o singur navă (vedeta purtătoare de rachete, clasa Osa-1VPR 194), un an mai târziu intrând în compunerea divizionului încă patru vedete purtătoare de rachete clasa Osa-1.

Inainte de 1989 li se spunea „surdo-mutii”. Pe Lacul Mangalia, ferită de ochii curioșilor, funcționa una dintre cele mai temute unitati ale Marinei militare, divizionul corvetelor purtatoare de rachete. Regimul este mai strict fata de restul subunitatilor flotei de razboi, in primul rand pentru ca tehnica folosita aici este in cea mai mare parte secreta si apoi pentru ca nimeni nu se joaca cu patru rachete de cinci sute de kilograme depozitate la bord. Desi a fost restructurata, unitatea ramane cea mai puternica forta de lovire de pe litoral.

În anul 1981 a intrat în compunerea divizionului prima vedetă purtătoare de rachete clasa Osa-1, fabricată în România.În perioada 1990 – 1992, Forțele Navale Române au achiziționat trei nave purtătoare de rachete, clasa Tarantul I,care au constituit Divizionul de Nave Purtătoare de Rachete.

Muscatura „tarantulei”

In primul rand, „tarantulele” au un mijloc de propulsie neobisnuit pentru nave. Patru turbine cu gaz, exact ca la avioane, ce totalizeaza impreuna 32.000 cai putere, de vreo trei ori si ceva mai mult decat pot „scoate” motoarele conventionale de la bordul navelor obisnuite din flota. De aici rezulta o viteza de peste 40 de noduri. Paianjenul ucigas are patru rachete de cate 500 de kilograme fiecare, cu o bataie de 80 de kilometri, doua tunuri antiaeriene superrapide cu cate sase tevi fiecare, calibru 30 milimetri, si un tun naval de 76 milimetri. „Navele acestea actioneaza ca paianjenul-ucigas: musca si apoi dispar”, ma introduce locotenentul-comandor Constantin Jianu, comandantul NPR 189 „Pescarusul”, in „specificul” Divizionului 150 Rachete Navale. Odata ce pui piciorul pe puntea navei, realizezi ca denumirea americanilor nu este deloc fortata. Specificatiile tehnice enumerate mai sus devin realitate. La pupa (partea din spate a navei) ies in evidenta doua capace imense, care, odata deschise, dau frau liber zecilor de mii de cai putere din turbine. Cand se deplaseaza, NPR-ul scoate doar un suierat puternic, fara fum. Ce te izbeste apoi este privelistea celor doua tunuri AK 630, complet automate si letale oricarui tip de avion. Cadenta de tragere este infioratoare: peste 4.000 de proiectile pe minut. Tunurile sunt ghidate automat prin radar si principalul lor rol este indepartarea aeronavelor inamice si… distrugerea rachetelor adversarilor. Din fericire, niciunul dintre mijloacele de lovire nu a fost folosit decat in cadrul aplicatiilor.

Canoniere – Vedetele Blindate

 • 176 Rahova
 • 177 Opanez
 • 178 Smârdan
 • 179 Posada
 • 180 Rovine

Din Forțele Navale Române mai fac parte și  Grupul Naval al Fortelor pentru Operatii Speciale (GNFOS)

 Video: Roxana Ciuhulescu – antrenament cu Scafandrii de Lupta GNFOS – MApN

Batalionul 307 Infanterie Marină

Batalionul 307 Infanterie Marină reprezintă unitatea tactică de manevră a Forțelor Navale Române, destinată pentru executarea operațiilor militare în zonele de coastă, mediile riverane sau zonele fluviale precum și pentru sprijinul autorităților locale în situații de urgență.

Video: Interviu cu domnul contraamiral de flotila (r) dr. Sorin LEARSCHI, comandantul Flotilei de Fregate, 2009-2013

Gabriel Negru /editor R.B.N. Press

Surse: telegrafonline.roresboiu.rojna-sfrj.forum-aktiv.com, rumaniamilitary.roromaniaforum.infolnr-mangalia.roromanialibera.roziuaveche.ro,

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.