ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video Exclusiv! Corpul Pompierilor Militari, în linia întâi a marilor prefaceri naționale și sociale

Video Exclusiv! Corpul Pompierilor Militari, în linia întâi a marilor prefaceri naționale și sociale

Revăzut de Editori

3.1
3.1

În cursul zilei de 20 septembrie 2016, Muzeul Național al Pompierilor, instituție aflată în subordinea și structura Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a fost gazda unei manifestări culturale ce a prilejuit o reîntoarcere în urmă cu 168 de ani, la un trecut istoric aparte.

dealulspirii5

Rememorând cele petrecute pe 13 septembrie 1848, dr. Constantin CORNEANU a evidențiat faptele din ceea ce avea să devină bătălia-simbol a renașterii noastre naționale, bătălia din Dealul Spirii în care pompierii căpitanului Pavel Zăgănescu au înfruntat trupele otomane venite să zdrobească Revoluția românilor din Muntenia.

Corpul Pompierilor Militari va fi implicat în acel efort de modernizare a societății românești pe care liderii Revoluției Române din 1848 – 1849 l-au inițiat, astfel încât pompierii militari vor participa la cele mai semnificative momente ale Revoluției din Țara Românească: vor participa la eliberarea Guvernului Provizoriu arestat de oamenii coloneilor Odobescu și Solomon, vor depune primii jurământul pe steagul Revoluției și vor face suprema jertfă de sânge pe Dealul Spirii.

6

Despre rolul și locul pompierilor în Revoluția Română de la 1848 – 1849 a vorbit și conf. univ. dr. Gheorghe ISCRU, specialist în istoria modernă a românilor. Acesta a evidențiat importanța Revoluției Române de la 1848 – 1849 în ansamblul Revoluțiilor europene, al dorinței și nevoii de modernizare a societății românești. Totodată, au fost relevate și alte aspecte din istoria unui corp profesional ca va fi implicat din plin în marile momente ale Renașterii națiunii române, precum Războiul Independenței de Stat de la 1877 – 1878 și nu numai.

Video: Dealul Spirii 1848 – Pompierii militari, forma incipientă a armatei române, eveniment la Muzeul Pompierilor Militari din București – „Foișorul de Foc”

„Războiul Independenței de Stat a României (1877 – 1878) reprezintă o nouă etapă din amplul efort făcut de generația celor care încercaseră prin Revoluția Română din 1848 – 1849, prin Actele din 5 ianuarie și 24 ianuarie 1859 și, mai apoi, prin încoronarea din 10 mai 1866 să confere națiunii române rolul și locul meritat între națiunile europene, precum și un nou destin istoric marcat de modernizare, progres și unitate națională. Cucerirea independenței de stat, cu arma în mână în fața redutelor otomane de la Plevna, Rahova și Vidin, a fost un pas absolut necesar și firesc în drumul spre Marea Unire din 1 Decembrie 1918. În aceste momente istorice, Corpul Pompierilor Militari s-a aflat în linia întâi a marilor prefaceri naționale și sociale, a afirmării națiunii române și a voinței ei de libertate și independență. Pompierii Militari au jurat pe steagul Revoluției Române din 1848 – 1849, au făcut suprema jertfă în bătălia din Dealul Spirei (13 septembrie 1848) și au participat la afirmarea noii și tinerei națiuni române prin riposta artileristică de pe linia Dunării din 26 aprilie 1877. În bătălia pentru cucerirea Independenței de Stat a României, pompierii militari s-au acoperit de glorie și au scris, totodată, o pagină unică și irepetabilă în istoria acestei arme” – a declarat istoric Constantin CORNEANU.

Manifestarea s-a desfășurat în prezența unui grup de cursanți ai Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne aflați la un curs de specializare pe linie de tradiție și educație. Cu această ocazie au fost prezentate cele mai recente apariții publicistice ale Muzeului Național al Pompierilor, respectiv lucrarea Corpul Pompierilor Militari în Războiul Independenței de Stat. 1877 – 1878 (autor: dr. Constantin CORNEANU), precum și o serie de materiale promoționale dedicate colecțiilor de tehnică și drapele găzduite de către muzeu, realizate de către ing. Vasile BĂLAN, directorul Muzeului Național al Pompierilor.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: