Coloana vertebrală a oricărei forţe armate din lume o reprezintă transportoarele amfibii blindate 8X8, care asigura transportul de trupe, guri de foc în misiuni de luptă, puncte de comandă mobile, aruncătoare de calibre mari, tractoare de evacuare-reparaţii, vehicule de evacuare medicală, vehicule de cercetare CBRN etc.
Compania americană General Dynamics ce deţine producătorul de transportoare blindate Mowag va fabrica la Uzina Mecanică Bucureşti transportorul blindat 8X8 Piranha 5, a anunţat Ministrul Apărării, Mihai Fifor. Statul român va achiziţiona 227 de astfel de transportoare, iar primele 30 vor fi fabricate mai întâi în Elveţia, a mai spus ministrul. Declaraţiile vin în contextul în care până acum în spaţiul public se vorbea doar de 94 de transportoare blindate care ar putea fi de tip Piranha, iar statul român negocia cu firma germană Rheinmetall dezvoltarea şi fabricarea unui transportor nou româno-german la Uzina Moreni.
„(…) tot anul acesta, ca element major pentru înzestrarea Armatei Române, este finalizarea contractului cu General Dynamics pentru transportoarele 8×8 Piranha 5 care vor fi fabricate la UMB, la Uzina Mecanică Bucureşti”, a detaliat ministrul Apărării la Antena 3.
„Cred că acesta este lucrul cel mai important, din cele 227 de transportoare blindate pe care statul român le va achiziţiona, primele 30 vor fi realizate în Elveţia, pe linia din Elveţia, pentru că acolo se va deplasa personal de la Uzina Mecanică Bucureşti, care se va specializa lucrând la aceste prime 30 de transportoare. Începând cu transportorul 31, deja linia va fi instalată la Uzina Mecanică Bucureşti.”, a mai spus Fifor.
Video prezentare Pirnaha 5
Colaborarea cu Rheinmetall a fost demarată oficial în noiembrie 2016 după ce Guvernul condus de Dacian Cioloș la acel moment a semnat o înţelegere cu nemţii de la Rheinmetall – una dintre cele mai mari firme în domeniu – pentru dezvoltarea şi producţia unui blindat la uzina de la Moreni. Înţelegerea ar viza producţia unui număr de 600-700 de blindate 8X8, necesarul forţelor terestre.
Cu toate acestea, demararea parteneriatului a bătut pasul pe loc şi la începutul anului au apărut informaţii ca noul executiv ar prefera mai degrabă să cumpere transportoare Piranha IIIC la cheie direct, în loc să continue parteneriatul cu Rheinmetall.
Abia în luna iunie a venit înfiinţarea firmei mixte româno-americane cu Rheinmetall.
Teste cu Pirnaha