ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Cinste Ciobanului Român! Asalt la Parlamentul României – protest de amploare împotriva atacului la tradiția milenară a poporului român

Video: Cinste Ciobanului Român! Asalt la Parlamentul României – protest de amploare împotriva atacului la tradiția milenară a poporului român

Veniți din toate colțurile României pentru protestul de amploare împotriva atacului la tradiția milenară a poporului român, Ciobanii Români (cinste lor) au luat cu asalt Parlamentul după ce au rupt cordonul delimitat de jandarmi și s-au îmbrâncit cu organele de ordine încercând să sară gardul de protecție al Palatului Parlamentului.

Deși protestul este unul autorizat până la ora 17:00 într-un spațiu delimitat, crescătorii de ovine au ocupat și un bulevard din fața Parlamentului, potrivit B1 TV citat de romanibreakingnews.ro

Ciobanii spun că modificările aduse Legii vânătorii le încălca dreptul la proprietate, le limitează posibilitatea de a înființa culturi agricole și, nu în ultimul rând, le impune câți câini să aibă la stână.

„Cine a mai văzut să ai un singur câine la stână? Vin parlamentarii să ne păzească nouă oile? Pe noi nu ne ascultă nimeni, de aceea, am trecut mai departe la rupt cordonul. O să facem o delegație care să meargă la Camera Deputaților să ne asigure aceste revendicări”, a declarat unul dintre protestatari.

Manifestanții au tălăngi și strigă scandări precum „Opriți-i pe braconieri/Nu lăsați câinii șomeri!”.

„Protestăm împotriva legii vânătorii, că ne opresc oile din pășunat și câinii să nu-i mai slobozim la oi. Nu câinii distrug vânatul, ci ei cu puștile. S-au înmulțit puștile și se împuțină câinii. Noi nu ținem câini să umble prin gunoaie. Îi ținem la oi, că avem nevoie de ei. Să nu-i mai bage pe parlamentari în pușcărie, să-i trimită la noi la oi, condamnați la locul de muncă. Să-l trimit pe munte cu 3 câini și să-i dau turma de oi să o păzească și să-mi dea înapoi toamna toate oile în primire”, a mai declarat unul dintre ciobanii protestatari.

„Activitatea de protest era una declarată conform legii, însă trebuia să se desfășoare în spațiul delimitat din zona Izvor. În urmă cu câteva minute, protestatarii au rupt cordonul de jandarmi și au intrat pe carosabil, pe Bulevardul Națiunilor Unite. Noi ne-am luat măsuri de siguranță că activitatea instituțiilor și traficul în zona să nu fie perturbate”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.

La ora 12:30 / 15 dec. 2015 – Mii de ciobani au intrat în curtea Palatului Parlamentului.

Senatoarea Cristiana Anghel a mers printre protestatari ca să îi înfrunte, însă a reușit să îi înfurie și mai tare, după ce l-a numit „prost” pe unul dintre ciobanii care i-a rupt hărtia cu un proiect de lege care „le-ar fi apărat drepturile”.

Senatorul Cristiana Anghel a ieșit din Parlament, să stea de vorbă cu oierii, însă aceasta a fost huiduită de ciobani. „Le-am transmis că le susțin revendicările, să mai aibă răbdare o oră, mă duc înăuntru, stabilim un grup de parlamentari care să stea de vorbă cu ei, pregătim o inițiativă legislativă să abrogare a prevederilor care îi deranjează”, le-a spus Anghel jurnaliștilor. Ciobanii s-au declarat nemulțumiți și au transmis că vor să vorbească direct cu ministrul Agriculturii. „Ministrul azi e, mâine nu e, eu sunt parlamentar ales în Parlamentul României, eu fac legea, cu mine vorbești, eu pot să te ajut”,  …dar senatoarea Anghel i sa adresat la un moment dat cu „prostule”  unui cioban care i-a rupt hărtia proiectului de lege (Vezi video mai sus), discuția degenerînd.

Protestul a fost organizat de mai multe asociații de crescători de animale din România, în special de către Agrostar și Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Potrivit organizatorilor, la manifestație ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

Potrivit prevederilor legislative, ciobanii vor putea deține la șes un singur câine de pază la stânga, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine și cu amenzi, de până la 1.500 de lei.

La ora 13,00, s-a reunit Comisia de Agricultură.

Protestatarii, care sunt îmbrăcați cu șube de blană de oaie și au tălăngi, susțin că parlamentarii nu au dreptul să le spună crescătorilor de animale de câți câini au nevoie, potrivit Agerpres. Ei sunt nemulțumiți și de faptul că le întârzie subvențiile.

Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România (ACEBOP) sprijină inițiativa oierilor privind organizarea și participă la acest protest, anunța luni organizația printr-un comunicat de presă.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit comunicatului citat.

ACEBOP solicită abrogarea Legii 149/2015 și susține crescătorii de animale din dorința lor de dreptate, fără compromisuri.

Crescătorii de animale protestează împotriva prevederilor acestei legi, considerând că această încălca grav dreptul la proprietate pentru că interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic și limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deține.

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: