ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Cazul atacului violent asupra parohiei Dereneu din protopopiatul Călărași al Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) și amenințărilor proferate de reprezentanții Patriarhiei Ruse de la Moscova

Deputat Constantin Codreanu: ”Cer autorităților statului român să intervină în apărarea credincioșilor parohiei Dereneu a Mitropoliei Basarabiei și să condiționeze ajutoarele acordate Republicii Moldova de respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și etnicilor români de la răsărit de Prut”
Video: Cazul atacului violent asupra parohiei Dereneu din protopopiatul Călărași al Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) și amenințărilor proferate de reprezentanții Patriarhiei Ruse de la Moscova

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, doamnei Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, și domnului Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, o întrebare parlamentară cu privire la reacția, atitudinea și acțiunile autorităților statului român în cazul atacului violent asupra parohiei Dereneu din protopopiatul Călărași al Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) și amenințărilor proferate de reprezentanții Patriarhiei Ruse de la Moscova.

Întrebarea parlamentară trimisă celor trei oficiali cuprinde, între altele, următoarele: ”Constituția României, prin articolul său 7. Românii din străinătate, stabilește că ”Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”.

În  ultimele zile opinia publică românească din România și Republica Moldova a fost neplăcut surprinsă de cazul atacului violent asupra parohiei Dereneu (satul Dereneu, raionul Călărași, Republica Moldova) a Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) produs în data de 5 martie 2018 și soldat cu pătrunderea în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, prin efracție (spargerea ușii cu freza electrică), a unui grupuscul de civili din localitate, susţinuţi de un desant de bărbați din afara localității și de un alt desant de preoţi ai structurii subordonate Patriarhiei Ruse de la Moscova, de asemenea, din afara localității.

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călăraşi (preot paroh Florin Marin) a aderat în libertate la Mitropolia Basarabiei în luna august 2017, în conformitate cu legile Republicii Moldova, care prevăd în mod expres dretpul comunităților religioase de a decide liber asupra schimbării jurisdicției lor canonice.

Atât preotul paroh din localitate (Florin Marin), cât și o bună parte a enoriașilor parohiei Dereneu a Mitropoliei Basarabiei dețin dublă cetățenie, română și moldoveană.

Ministerul Justiției de la Chișinău a înregistrat Statutul parohiei Dereneu, înzestrând-o cu personalitate juridică moldoveană. Un dosar, intentat de structura locală a Patriarhiei Moscovei, se află pe rolul instanțelor judecătorești din Republica Moldova.

Precizăm că primarul și aleși locali din Dereneu au semnat o Declarație simbolică de Reunire cu România, prilejuită de aproierea Centenarului Unirii Basarbiei cu Patria mamă România, prin deciza Sfatului Țării din 27 martie 1918.

Mitropolia Basarabiei a condamnat atactul violent din 5 martie 2018 întreprins de structura din Republica Moldova a Patriarhiei Ruse de la Moscova, emițând un comunicat de presă și susținând, în aceeași zi, o conferință de presă.

Mitropolia Basarabiei a făcut ”apel către Ambasada României la Chișinău, delegația Uniunii Europene, corpul diplomatic străin acreditat în Republica Moldova, precum şi către la reprezentanţii organismelor internaţionale de la Chişinău, să monitorizeze atent abuzurile comise contra Mitropoliei Basarabiei de către așa-zisa Mitropolie a Chișinăului și a ”întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) şi să intervină prompt, conform uzanțelor, pentru a curma orice abuz şi nedreptate”.

De asemenea, Mitropolia Basarabiei a atras public ”atenția Statului român, că o parte dintre agresorii violenți care au atacat parohia Dereneu sunt persoane care dețin cetăţenia română și au depus jurământ de credință față de România și poporul român”, întrucât ”Mitropolia Basarabiei consideră că cei comit acțiuni antiromânești, denigrând poporul român şi atacând Mitropolia istorică a Basarabiei, sunt călcători de jurământ cu paşapoarte româneşti în buzunar”.

Mitropolia Basarabiei a făcut de asemenea ”apel către autoritățile Republicii Moldova să se autosesizeze asupra actelor de imixtiune și violență sesizate mai sus, acționând în consecință conform legilor țării și în acord cu Hotărârea CEDO din 13 decembrie 2001 în speța ”Mitropolia Basarabiei și alții versus Moldova” în care statul Republica Moldova a avut statut de pârât perdant, iar structura Patriarhiei Moscovei din Republica Moldova statut de parte terță perdantă”.

De precizat că reprezentanții structurii Patriarhiei Ruse de la Moscova în Republica Moldova au amenințat public cu organizarea unor atacuri similare celor produse la Dereneu asupra tuturor parohiilor Mitropoliei Basarbiei (Patriarhia Română) din Republica Moldova, fără ca autoritățile statului de la Chișinău să se autosesizeze asupra acestor grave amenințări.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați:

  1. Care este poziția Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și a Secretariatului de Stat pentru Culte în legătură cu situația parohiei Dereneu a Mitropoliei Basarabiei și cu riscurile și amenințările la care este expusă aceasta?
  2. Ce acțiuni au întreprins sau inenționează să întreprindă Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Secretariatul de Stat pentru Culte în sprijinul parohiei Dereneu pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice şi religioase a enoriașilor și preotului din comunitate, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt?
  3. Intenționează sau nu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni să-i propună Guvernului României condiționarea pe viitor a oricărui ajutor financiar sau de alt ordin acordat Republicii Moldova de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale sutelor de mii de cetățeni români din Republica Moldova, în general, și ale credincioșilor și clerului Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), în particular?”.

DEPUTAT – Constantin CODREANU

Scandalul legat de biserica din satul Dereneu continuă.

Un grup de oameni ar fi decis să doarmă în lăcașul sfânt de teamă ca acesta să nu treacă în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Între timp, mitropolia Basarabiei a sesizat poliția locală ca să intervină și să-i scoată din biserică. Astăzi, preotul Florin Mihai, care a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, pe motiv că era subjugat de taxe, a ieșit într-o conferință de presă, îndemnând oamenii la pace și înțelepciune, informează romaniabreakingnews.ro citând TV8.md

Părintele Florin spune că aseară biserica a fost vandalizată de către un grup de oameni, printre care ar fi fost și câțiva preoți. Potrivit lui, aceștia ar fi spart ușa bisericii și s-ar fi instalat acolo. „De 27 de ani de zile sunt stăpânul bisericii, am lucruri personale foarte multe în biserică, veșminte scumpe și bani. Ei au intrat în biserică, au spart biserica și au pus stăpânire pe biserică. Ei vor bătăi, vor vărsări de sânge, da noi nu facem ceea ce vor ei. Noi vrem pe cale pașnică să obținem parohia înapoi din cadrul Mitropoliei Basarabiei unde am slujit timp de 27 ani de zile”, spune Florin Mihai, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Derenu.

Poliția locală infirmă însă spusele preotului. „Nu s-au sustras. Nu a fost vandalizată, nu a fost. Lăcata este întreagă, se încuie ușa. Tot normal. Nu s-a sigilat nimic. A rămas așa cum a fost. Va hotărî satul cine va pătrunde și cine o să facă mai departe… Acolo se va face o adunare a satului și să se determine în care episcopie rămân. E încuiată ușa mai mult nu pot să vă spun nimic”, Gheorghe Stratan, șeful Poliției Călărași.

Între timp, slujbele continuă să se oficieze, doar că de către un preot trimis în sat de Mitropolia Moldovei.„Biserica își continuă activitatea nimeni nu este în drept să închidă biserica. Biserica este cu toate actele în ordine la Mitropolia Moldovei credincioșii susțin ca biserica să fie la mitropolia Moldovei”, spune Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei Ungheni și Nisporeni.

Oamenii din sat s-au împărțit în două tabere. Unii îl susțin pe părintele Florin, alții vor ca biserica să rămână în subordinea Mitropoliei Moldovei.

Biserica cum a fost a Mitropoliei Moldovei să fie și acum a Mitropoliei Moldovei. A trecut ilegal. Cu iscălituri false”;

Este decret că Marin Florin este eliberat din funcție, încă din septembrie, dar el a slujit nelegitim”;

De 27 de ani acesta a investit în menținerea bisericii precum și a tuturor obiectelor, imobilelor care se află pe teritoriu. Nemijlocit și traiul lui pe acest teritoriu în preajma bisericii”.

Scandalul a pornit după ce părintele Florin a vrut să treacă biserica la care a slujit timp de 27 de ani în subordinea mitropoliei Basarabiei pe motiv ca cea a Moldovei ar percepe taxe enorme. „Este taxă în fiecare lună. Și nu e puțină. Toți preoții dau bani. Dacă nu dai bani te cheamă și te fugărește din biserică afară. Nu este oficial. Le dădeam și 2, 3, 4, 6 mii de lei pe lună”, susține Florin Mihai, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Derenu.

Este vorba de 400 de lei și nicicum de mii de lei sau alte lucruri. Este un fals”, afirmă Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei Ungheni și Nisporeni.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: