ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Adunarea anti-Unire în Găgăuzia: „Să dăm România în judecată la Haga pentru ocupația din 1918” (…) R.M. „trebuie să reziste mișcării unioniste până când vor veni rușii”

Video: Adunarea anti-Unire în Găgăuzia: „Să dăm România în judecată la Haga pentru ocupația din 1918” (…) R.M. „trebuie să reziste mișcării unioniste până când vor veni rușii”

În satul Tomai din autonomia găgăuză s-a desfășurat astăzi, 24 februartie a.c. așa-numitul consiliu extins a tuturor autorităților găgăuze împotriva Unirii cu România și în special contra activității unioniste a ex-președintelui României, Traian Băsescu. Potrivit deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro, adunarea găgăuzilor s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții anti-Unire care urează a fi înaintată Parlamentului Republicii Moldova, Federației Ruse, Turciei, Bruxelles-ului, OSCE-ului și ONU. (foto gagauz.info)

Bașcanul Irina Vlah le-a pus tribuna la dispoziție tuturor care, în fața celor circa 500 de oameni prezenți. au vrut să toarne noroi în capul unioniștilor, lui Băsescu și României  Au vorbit separatiști găgăuzi cum ar fi Ivan Burgudji, Mihail Chendighilean, președintele AP și ex-președinți, precum deputați și ex-deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Toți au avut un discurs pro-statalitate, însă una care trebuie „să reziste până va veni Rusia să ne elibereze”.

Găgăuzii, de la „oficiali” și până la activiști civici, s-au arătat extrem de supărați pe Declarațiile de Unire pe care le semnează zilnic localitățile din R.Moldova.

Sesiunea discursurilor a fost deschisă pe Vlah. Aceasta a făcut referire la referendumului ilegal din 2014 în baza căruia Găgăuzia, în cazul Unirii R.Moldova cu România, se va desprinde de țară și va avea dreptul la autodeterminare.

„În țară, din nou iau amploare mișcările unioniste. Se semnează Declarații de Unire cu România. Vreau ca adunarea de astăzi să confirme că noi suntem pentru statalitatea Moldovei. Eu sunt convinsă că o Găgăuzie puternică poate exista doar într-o Moldovă puternică”, a spus Vlah.

Așa-numitul fost președinte al pretinsului soviet suprem, Mihail Chendighilean, a făcut o incursiune în istorie ajungând la propunerea de a anunța anul 2018 pe teritoriul Găgăuziei, „anul ocupației românești”.

Acesta a propus ca Găgăuzia să atace în judecată România la Tribunalul de Haga pentru cotropirea din 1918 și pentru „susținerea mișcării de lichidare a statalității”. Vorbind despre Băsescu, Chendighlean a spus că „acest străin trebuie alungat cu șuturi în fund din Republica Moldova”.

Spiritele s-au cam agitat atunci când la tribună a venit democratul Nicolai Dudoglu, acuzat de către Vlahde subminarea acestei adunări. Deși a avut un discurs anit-românesc, publicul l-a fluerat și l-a acuzat de trădare. Același lucru s-a întâmplat și cu deputatul PDM Corneliu Dudnic, care n-a putut să-și încheie liniștit discursul.

„Dacă va fi Unirea, eu primul o să pun mâna pe armă și o să apăr Găgăuzia”, a spus Dudnic.

Un fost funcționar al autonomiei găgăuzie, Lenov Piotr, a spus că R.Moldova „trebuie să reziste mișcării unioniste și a declarațiilor de Unire cu România până când vor veni rușii”. 

„Și ei vor veni”, a spus convins Lenov.

O parte din cei care au mai ieșit la tribună au cam uitat care e subiectul adunării și au vorbit despre „furtul miliardului”, lichidarea poștei din Vulcănești, interizcerea lui Rogozin în R.Moldova și altele. Astfel, moderatorul a fost nevoi să intervină la fiecare 5 minute și să aducă aminte că adunarea are loc pentru a nu permite Unirea cu România.

După discursurile care au durat mai mult de două ore, s-a trecut adoptarea așa-zisei rezoluții, pe care a citit-o cunoscutul lider separatist Ivan Burgudji. Prin pretinsa rezoluție, găgăuzii cer interzicerea în R.Moldova a oricărui partid sau mișcare care promovează Unirea cu România. Pe Băsescu au propus să fie declarat persoană indizerabilă în R.Moldova. Totodată, aceștia cer ca în școlile din autonomie să fie predată „istoria Moldovei” și nu a României.

La ultimul punct din rezoluție acești ăși propun să convoace o adunare a tuturor foștilor și actualilor deputați ai APG pentru a stabili dacă s-au îndeplinit cererile din actuala rezoluție și a hotărî ce urmează să întreprindă.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: