ROMÂNIA BREAKING NEWS

Victorie la Slaviansk! Trupele ucrainene avansează către Donețk! Insurgenții proruși în dificultate!

Trupele ucrainene, încurajate de recucerirea a două importante bastioane ale insurgenților proruși, orașele Slaviansk și Kramatorsk, își continuă de duminică ofensiva către Donețk, unde rebelii s-au regrupat și și-au chemat partizanii la o adunare în Piața Lenin, în urma acestor evoluții ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cerând o reuniune de urgență a Grupului de contact pentru Ucraina, relatează agențiile internaționale de presă.

Video – Slaviansk recucerit de trupele ucrainene

Noul ministru al Apararii, Valeri Heletei, a confirmat victoria intr-un comunicat de presa postat pe site-ul presedintelui Petro Porosenko.

Slaviansk, orasul aflat in Estul tarii, avea o populatie de circa 130.000 de locuitori inainte de inceperea conflictului. In jurul orasului s-au dat lupte sustinute, soldate cu circa 200 de victime intre militarii ucraineni, dar si cu pierderi serioase pentru rebelii.

Rebelii pro-rusi au recunoscut infringerea, unul dintre lideri spunind pentru agentia rusa Interfax ca „din cauza numarului mare de forte ucrainene, unitatile Republicii Populare Donetk (autoproclamata si nerecunoscuta – n.red.) au fost fortate sa-si paraseasca pozitiile”.
Victoria de la Slaviansk este cel mai important triumf obtinut de Ucraina in fata separatistilor dupa alegerea noului presedinte al tarii, Petro Porosenko.

Aceste succese militare contrastează puternic cu umilințele repetate suferite în ultimele luni de armata ucraineană în fața milițiilor separatiste. Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a vorbit chiar despre un moment de cotitură în acest conflict, însă a ținut totodată să atragă atenția că nu este încă timpul pentru manifestări de bucurie și vor mai urma momente grele în lupta pe care armata va continua să o ducă până la eliberarea completă a regiunilor Donețk și Lugansk.

Liderul de la Kiev, la fel ca și șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko, au amintit că strategia insurgenților proruși este să-și grupeze combatanții în marile orașe, pentru a atrage armata ucraineană în zonele dens populate. Aici operațiunile trupelor guvernamentale sunt limitate de necesitatea protejării civililor, în astfel de zone folosirea unor categorii de armament, precum aviația sau artileria, fiind foarte dificilă fără a provoca victime în rândul populației și pagube materiale semnificative.

Însă, în opinia unuia dintre liderii rebeli, Denis Pușilin, adevăratul moment de cotitură va fi bătălia pentru orașul Donețk, un alt bastion al insurgenților, unde ei și-au concentrat cea mai mare parte a forțelor. Un alt lider al insurgenților, Igor Strelkov, care, conform autorităților de la Kiev, este de fapt un ofițer al serviciilor de informații militare ruse, a anunțat într-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia că luni se va constitui un ‘consiliu militar central’, pentru ca separatiștii să-și poată coordona mai bine defensiva. El susține că cel puțin 80% dintre combatanții săi și 90% dintre blindatele lor au reușit să iasă din încercuirea trupelor ucrainene la Slaviansk și s-au repliat înspre Donețk, însă a recunoscut că cei mai mulți dintre rebelii care au opus rezistență trupelor ucrainene pentru a permite această retragere și-au pierdut viața.

Potrivit unui comandant al voluntarilor ucraineni, separatiștii au abandonat și orașele Drujkivka și Kostiantinivka, situate între Slaviansk și Donețk. În prezent, armata ucraineană continuă să avanseze înspre Donețk, către sud, unde duminică dimineața se auzeau tiruri de artilerie în zona aeroportului.

În opinia analistului ucrainean de la Institutul de cooperare euro-atlantică Vladimir Gorbaci, ultimele succese înregistrate pe teren de armata ucraineană dau dreptate celor care susțin că guvernul de la Kiev trebuie să-și intensifice operațiunile militare, nu să declare unilateral armistiții (cum a fost cel dintre 20 și 30 iunie) pentru a favoriza negocieri fără sfârșit ce nu ar face decât să înghețe acest conflict, cum s-a întâmplat, de exemplu, în Transnistria sau în Abhazia.

De altfel, în contextul acestor ultime evoluții militare, demersurile diplomatice, privite oricum cu scepticism la Kiev, au trecut pe planul secund. Reuniți miercuri la Berlin, miniștrii de externe din Germania, Franța, Rusia și Ucraina au convenit cele două condiții de bază pentru o nouă încetare a focului în Ucraina. Prima este ca Rusia să permită prezența grănicerilor ucraineni și a reprezentanților OSCE la granița ruso-ucraineană, iar cea de-a doua este inițierea negocierilor în cadrul Grupului de contact alcătuit din reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, OSCE-ului și ai separatiștilor din estul Ucrainei
Însă prima reuniune a acestui Grup de contact, ce ar fi trebuit să desfășoare sâmbătă, nu a avut loc, motivul invocat fiind acela că părțile nu ar fi căzut de acord asupra locului de desfășurare a tratativelor.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut în aceeași zi convorbiri telefonice cu omologul său german, Frank Walter-Steinmeier, și cu cel francez, Laurent Fabius, el insistând asupra necesității unei reuniuni urgente a acestui Grup de contact ca urmare a ofensivei militare ucrainene, despre care afirmă că s-a soldat cu ‘numeroase victime civile și distrugerea infrastructurilor’. Conform unui comunicat emis de MAE rus, Lavrov ar fi primit sprijinul interlocutorilor săi pentru organizarea cât mai rapidă a acestei întâlniri.
Surse – AGERPRES / HotNews

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.