ROMÂNIA BREAKING NEWS

Veștile proaste ale Rusiei pentru rusi și militanții proruși

Reversul sfidărilor lui Putin: Rusia nu mai are bani și cere de la fondurile de pensii

Rusia vinde obligațiuni direct fondurilor de pensii și băncilor pentru a evita să se împrumute de pe piața financiară, după patru licitații nereușite de la incursiunea președintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, potrivit Bloomberg.

Ministerul de Finanțe oferă instrumente financiare în valoare de 100 de miliarde de ruble (2,8 miliarde de dolari). Randamentul titlurilor, cu scadență în martie 2015, este de 7,73%, iar al celor care ajung la plată în februarie de 8,25%. Randamentul obligațiunilor guvernamentale în ruble cu scadență în ianuarie 2016 a crescut cu aproape două puncte procentuale de la începutul anului și se situează la 8,25%.

Suma mare pe care vrea să o împrumute statul ar putea semnala că Rusia nu se așteaptă ca încrederea investitorilor să revină la normal în perioada următoare, potrivit BCS Financial Group și GHP Group. Costurile de împrumut ale Rusiei au atins un nivel record după ce anexarea regiunii ucrainene Crimeea a condus la cea mai puternică înrăutățire a relațiilor Rusiei cu occidentul de la încheierea Războiului Rece.

„Ministerul de Finanțe nu vrea să-i sperie și pe ultimii cumpărători rămași. Se gândește: «Sunt gata să împrumut, dar nu de pe piața financiară». Nu poate conta pe străini, iar investitorii locali nu vor scoate banii fără o dobândă substanțial mai mare”, a declarat Fedor Bizikov, manager de fonduri la GHP Group, din Moscova.

Ministerul de Finanțe nu a răspuns cererilor Bloomberg pentru comentarii.

Rusia a anulat șapte licitații de obligațiuni în acest an, invocând condițiile nefavorabile din piața financiară. Investitorii au vândut active emergente în ianuarie, ca urmare a reducerii unui program al Rezervei Federale a SUA de introducere de lichidități în piața financiară.

Exodul de pe piața din Rusia a continuat odată cu implicarea puternică a Moscovei în criza din Ucraina. Agențiile de evaluare financiară Standard & Poor’s și Fitch au înrăutățit perspectiva ratingului Rusiei de la stabilă la negativă în martie.

Guvernul ar putea renunța la planurile pentru o emisiune de eurobonduri în valoare de 7 miliarde de dolari și ar putea reduce programul de împrumut pe piața internă, de 825 miliarde de ruble, a declarat, săptămâna trecută, ministrul de Finanțe, Anton Siluanov. De la începutul anului, guvernul de la Mosova a împrumutat 37 de miliarde de ruble.

„Nu vor să pună presiune pe piața internă și să crească costurile de finanțare pentru întreaga economie”, a spus Dmitri Dudkin, analist la UralSib Capital, din Moscova. Titlurile în valoare de 100 de miliarde de ruble pe care statul le vinde fondurilor de pensii și băncilor nu pot fi revândute și asigură necesarul de refinanțare pentru restul anului, a spus el.

Rusia trebuie să achite în acest an datorii de 324 miliarde de ruble. Pentru plata acestora dispune inclusiv de o sumă de 174 miliarde de ruble care ar fi trebuit transferată fondului suveran al țării.

Rusia reduce numarul de tancuri, pentru ca nu mai are bani

Ministerul rus al apararii va reduce de zece ori numarul de tancuri, in conditiile in care intretinerea acestora se dovedeste mult prea costisitoare, scrie gazeta.ru.

Oricum, o mare parte dintre tancuri sunt intr-o stare deplorabila. Prin urmare, in dotarea fortelor militare vor ramane numai 2.000 de tancuri, din cele peste 18.000 existente in prezent.

Potrivit directorului Centrului pentru prognoze militare, Anatoli Tzyganiuk, in ultimul an au fost cumparate peste sase batalioane, adica aproape 120 de tancuri. Din cele aproape 20.000 de tancuri, in stare de functionare se afla nu mai mult de 4.000.

„Daca este sa vorbim despre teoria stiintei militare, nu va exista, in viitorul apropiat, perspectiva unor ample batalii de tancuri”, a estimt Tzyganiuk.

„Vor fi confruntari locale in Caucaz si, poate, in Asia centrala”, a prognozat expertul, in opinia caruia, pentru asemenea batalii, doua mii de tancuri sunt suficiente.

Militantii pro-rusi din Donetk se plang de armamentul vechi primit din Rusia.

Într-o inregistrare difuzata de MAE ucrainean Militantii prorusi din asa-numita Republica separatista Populara Donetk recunosc ca au primit armament din Rusia, dar se plang de calitatea slaba si de gradul de uzura mare ale armelor, potrivit unei inregistrari transmise HotNews.ro de Ministerul Afacerilor Externe ucrainean.

Militantii prorusi din Donetk au fost surprinși de presă, discutând cu politogul ruso-armean Serghei Kurginian, pe care MAE ucrainean il numeste propagandist al Kremlinului. Intreaga discutie are loc in limba rusa, MAE ucrainean transmitand presei o traducere in engleza.
Conversatia are loc la Slovyansk, punct focal al conflictului dintre rebelii pro-rusi sepratisti si autoritatile oficiale ucrainene.

In imagini, seful auto-proclamatului stat major al rebelilor de la Slovyansk, care se afla sub comanda liderului separatist Igor Girkin / Strelkov, considerat terorist de guvernul de la Kiev, s-a simtit indignat ca Rusia nu-i ajuta cu arme si echipamente pe militantii pro-rusi.

„Nu v-a furnizat Rusia asistenta militara si tehnica? Nu v-a dat Rusia orice arme sau orice mitraliere?! Minti … Am vazut acest echipament militar in diferite puncte pe care eu nu le pot mentiona din cauza camerelor video. Aceste sunt vehicule blindate moderne, vehicule de artilerie autopropulsate Nona, de exemplu”- a spus Kurginian.

Surse : zf.ro, hotnews.ro,gazeta.ua

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.