ROMÂNIA BREAKING NEWS

Varnița, precum sabia lui Damocles

Varnița - Noul punct fierbinte al conflictului transnistrean. Mai urmează...?

Varnița

 Șevciuk a semnat un decret prin care satul Varnița a fost inclus în componența secesionistei Republici Moldovenești Nistrene, iar decretul urmează să fie pus în aplicare la 14 zile de la data semnării sale.

Logica ne spune că dacă respectivul decret a fost semnat pe 10 iunie, înseamnă că trebuie să ne așteptăm ca pe 24 iunie să fie declanșate o serie de măsuri pentru punerea lui în aplicare. Asta înseamnă că vor trebui instalate posturi de miliție transnistreană în Varnița, primăria, școala, dispensarul și ce alte autorități mai există acolo vor trebui să se supună instanțelor de la Tiraspol. Cum va fi realizată practic această supunere? Ce vor face autoritățile de la Tiraspol?

În cazul în care oamenii vor refuza să se supună vor fi trimise trupe? Ce fel de trupe vor fi chemate să intervină? Vor fi trupele regimului secesionist sau trupele rusești de menținere a păcii? Evenimente recente ne arată că locuitorii satului Varnița au ieșit în stradă și s-au opus fizic instalării de posturi de miliție transnistreană. Ne putem aștepta foarte bine ca evenimentele să se repete la punerea în aplicare a decretului lui Șevciuk. Și ce vor face atunci organele de forță transnistrene? Până unde merg regulile lor de angajament? Au proceduri de control a unei mulțimi de civili prin mijloace nonletale sau pur și simplu vor deschide focul asupra oamenilor? Încă o dată revine întrebarea cheie: ce vor face trupele ruse de menținere a păcii? Logica ne spune că pentru menținerea păcii trebuie potolit agresorul. Vor interveni militarii ruși pentru îndepărtarea unor eventuale trupe transnistrene care ar încerca să ocupe satul Varnița? Sau trupele ruse vor adopta tactica struțului și se vor face că nu văd această agresiune?

Iar autoritățile de la Chișinău ce posibilități de acțiune vor avea pentru abordarea unei eventuale noi crize în Varnița? Cum ar fi interpretată trimiterea de polițiști și carabinieri? Ce mandat de intervenție ar avea aceste eventuale trupe din subordinea Chișinăului? Trimiterea de trupe din cadrul armatei poate fi o variantă de luat în considerare? Sau vor fi din nou lăsați locuitorii satului să se descurce singuri?

Decretul lui Șevciuk de anexare a satului Varnița este o mutare riscantă. Pe de o parte îl poate lăsa așa, emis și fără să fie pus în practică. Dar asta ar însemna o pierdere importantă de prestigiu – câinele care latră tare și nu mușcă. Din foarte multe puncte de vedere lipsa unei acțiuni de punere în practică a acestui decret ar însemna că autoritățile de la Tiraspol au intrat într-o criză pe care încearcă să o rezolve prin exportarea conflictului. Iar dacă transnistrenii chiar intenționează să anexeze satul Varnița înseamnă că nu sunt de capul lor în această acțiune, au pe cineva în spatele lor și nu este greu de ghicit cine. În același timp nu este neapărat obligatoriu ca decretul lui Șevciuk să fie pus în aplicare pe 24 iunie – milițienii transnistreni pot invada satul Varnița în orice moment, înainte sau după 24 iunie. Decretul lui Șevciuk este ca o declarație permanentă de război, o amenințare continuă cu agresiunea.

Un articol de George Damian

Sursa:  timpul.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: