ROMÂNIA BREAKING NEWS

Valeriu Graur a intrat in panteonul Eroilor Neamului Romanesc

Patriotul și fostul disident basarabean Valeriu GRAUR a încetat din viață, sambata, 15 septembrie, la Bucuresti, in urma unei boli nemiloase.
Valeriu Graur a fost unul dintre luptătorii Frontului Național Patriotic din Basarabia, organizație conspirativă antisovietică și anticomunistă, ce a activat în anii ’60-70 ai secolului trecut în URSS. Din organizație au mai facut parte Alexandru Usatiuc-Bulgăre, Gheorghe Ghimpu, Alexandru Șoltoianu și alții.
În lupta lor, patrioții basarabeni au încercat să găsească sprijin în România. Cu acest prilej, în iunie 1970, Alexandru Usatiuc-Bulgăre s-a deplasat la București și a cerut audiență la Nicolae Ceaușescu. După ce „conducătorul” a refuzat să-l primească, acesta i-a expediat scrisoarea prin poștă. (Scrisoarea se află în calitate de corp delict în dosarul penal instrumentat contra celor nominalizați care se păstrează în arhiva SIS.)
Documentul denunța politica de deznaționalizare a românilor basarabeni practicată de autoritățile sovietice, prin limitarea limbii române și rusificarea forțată, falsificarea istoriei, închiderea școlilor și bisericilor românești și multe altele. Ceaușescu însă a trimis scrisoarea pe adresa șefului KGB din URSS, Andropov, astfel deconspirându-i pe luptători.
În urma denunțului ceaușist, cei patru au fost arestați și condamnați la ani grei de închisoare: Alexandru Usatiuc – 7 ani de lagăr de muncă forțată și 5 ani de deportare în Siberia, Alexandru Șoltoianu – 6 ani de lagăr și 5 ani deportare, Gheorghe Ghimpu -6 ani de lagăr și Valeriu Graur – 4 ani privațiune de libertate.
După decesul lui Valeriu Graur, singurul fost membru al Frontului Național Patriotic în viață este Alexandru Șoltoianu, care locuiește la Moscova și va sosi toamna curentă la Chișinău.
Valeriu Graur s-a născut la 23 decembrie 1940 în or. Reni, Ucraina (Basarabia de Sud). La vârsta de 6 luni (13 iunie 1941) a fost deportat împreună cu părinții în Siberia. În ultimii ani ai vieții sale a trăit la București.
Funeraliile lui Valeriu Graur au avut loc marți, 18 septembrie, cu începere de la ora 13-00, la biserica Sf. Ierarh Nicolae din cartierul Dămăroaia din București, înmormântarea a avut loc la cimitirul din același cartier.

AZI 18 SEPTEMBRIE, A AVUT LOC SLUJBA RELIGIOASA SI INHUMAREA PATRIOTULUI EROU VALERIU GRAUR.

A fost evocata personalitatea profesorului,scriitorului,marelui erou si luptator Roman Valeriu Graur , despre suferintele sale in cele doua depotari in Siberia , despre lupta secreta dusa de domnia sa in slujba Neamului Romanesc . Apoi a vorbit scriitorul Mihai Prepelita care l-a si cunoscut personal oferind amanunte relevante despre biografia si activitatea acestui adevarat martir. Au participat la slujba, la inhumare si parastas: sotia , fiica si ginerele, rude, ambasadorul R. Moldova la Bucuresti dl Renita, fostul prim – ministru Mircea Druc, fostul ministru al invatamantului – Matcas , fostul presedinte al Asociatiei Culturale ” Pro Basarabia si Bucovina ” Gheorghe Manu , actualul vicepresdinte al aceleiasi asociatii, Gheorghe Ionașcu , sotia patriotului erou Gheorghe Ghimpu (fratele fostului  Presedinte Mihai Ghimpu ), George Simion de la Platforma ” Actiunea 2012 ” si multi prieteni , in total cam 70 de persoane . Dupa inhumare parastasul a avut loc la Restaurantul ” Potcoava ” din Giulesti . Am avut onoarea sa stau la masa cu fostul Prim Ministru Mircea Druc si cu fostul ministru Matcas . Au fost evocate vremurile de cumplita opresiune sovietica suferite de romanii din Basarabia pentru simpla ” vina ” ca erau romani . Dl Mircea Druc a relatat cum au fondat miscarea de rezistenta nationala ” Frontul National Roman ” in R. S.S. Moldoveneasca in 1970 , circa 30 de romani curajosi si dedicati total cauzei nationale . Apoi au fost prinsi cei patru de catre KGB , printre care Valeriu Graur si Gheorghe Ghimpu . In ciuda torturilor cei patru nu si-au denuntat camarazii de lupta si au fost singurii trimisi in Siberia pe perioade ntre 5 si 7 ani . Asta dupa ce Valeriu Graur mai fusese deportat in Siberia cu parintii in 1941 , la varsta de 6 luni ! In timpul parastasului a sunat din R. Moldova profesorul Valeriu Ostas – eminent patriot care a prezentat un mesaj de condoleante din partea ” causenenilor ” apoi a dat la telefon pe profeorul Petru Rimbu din Cainari , unde a predat Valeriu Graur si care a si locuit in aceeasi casa cu marele patriot erou . Petru Rimbu a prezentat un mesaj de condoleante sotiei lui Valeriu Graur . Dl Mircea Druc povestit pana la final multe lucruri cutremuratoare petrecute in Basarabia si Bucovina in timpul ocupatiei sovietice , lucruri care ar trebui cunoscute si studiate de tineret si de intreaga lume pentru ca astfel de atrocitati sa nu se mai repete niciodata . la orele 18.00 am plecat pe la casele noastre cu sentimentul ca Valeriu Graur a intrat in panteonul Eroilor Neamului Romanesc iar memoria sa a devenit nepieritoare pentru noi si pentru urmasii nostri . poate ca intr-o zi vom strange bani pentru un monument inchinat celor ce au luptat si au suferit pentru identitatea romaneasca .

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: