ROMÂNIA BREAKING NEWS

Valeriu Dulgheru despre drama statului R. Moldova și soluția disperată de Unire cu România

Valeriu Dulgheru despre drama statului R. Moldova și soluția disperată de Unire cu România

SUNTEM ÎMPINȘI PE MARGINEA PRĂPASTIEI

Mda…nene Iancule…am fost și am rămas „o soțietate fără prințipuri”…va să zică, nu le-am avut de prea mult timp și nu le avem nici azi…Nu are nimeni interesul să ne scoată din ceață și ne afundă tot mai tare în imbecilizare, cu pâine și circ…Am avut prințipuri pe vremea dacilor, căci dintre toate neamurile cucerite de romani, suntem singurii care au ajuns subiect de imortalizat în piatră, taman în capitala imperiului, pe Columna lui

(Ioan Luca Caragiale. O scrisoare pierdută)

Stimati prieteni,

Primul tur al alegerilor locale generale s-a incheiat. Sunt cunoscute rezultatele lui care in linii mari au coincis cu previziunile preelectorale. La Chisinau in turul doi au iesit D. Chirtoacacu 37,6% si socialista Z. Greceanii cu 35,7%. Peste doua saptamani va fi lupta decisiva intre forte aproximativ egale. Va castiga acela care va sti cum sa-si convinga partenerii care au ramas dupa primul tur in afara. Este clar ca lupta se va duce intre cele doua poluri : proeuropean (PL+BEPPE (Iu. Leanca)+PLDM + PDM) si cel euroasiatic (PSRM+PCRM+PN (Usatii).

A fost un vot protestatar pentru partidele de la guvernarea minoritara, care in Chisinau au luat mult sub nivelul asteptarilor lor : PLDM – ceva mai mult de 2,9% pentru primar si un mandat in consiliu (3,5%) ; PDM – cam tot asa ; chiar si PCRM- 4% la primar si 3 locuri in consiliu (5,1%).

Un rezultat foarte bun a obtinut formatiunea nou formata a lui Iu. Leanca (peste 10% la primar si 11.55% (6 mandate) de consilieri. Acest lucru vorbeste despre sansele acestui partid de al inlocui pe segmentul de centru-dreapta pe PLDM, care, dupa cum era de asteptat, in urma gainariilor politice si economice a fost taxat de electorat.

Multe intrebari genereaza faptul ca la Balti si Orhei au castigat cu o majoritate zdrobitoare de voturi din primul tur controversatul R. Usatii si I. Sor, aflat sub urmarire penala in dosarul furtului miliardului de euro de la Banca de Economii. Este un exemplu de imaturitate politica a electoratului, cumparat cu promisiuni electorale ieftine.

Ei bine alegerile locale sunt inca o problema.

O alta problema este demisia guvernului. Dupa alegeriloe locale se vehiculeaza varianta constituirii unei majoritati proeuropene cu atragerea Partidului Liberal si cu Dorin Chirtoaca in functia de premier. In situatia in care se afla Republica Moldova ar fi o varianta buna cu toate ca in acest caz Dorin Chirtoaca va fi un kamikaze fiindca va trebui sa faca lumina in cazul miliardelor furate cu  impotrivirea colegilor de alianta implicati in acest furt, de asemenea, va trebui sa recastige sustinerea partenerilor europeni compromisa serios pe parcursul acestei jumatati de an. Va fi un lucru greu, dar Chirtoaca ar putea face fata situatiei. Comparativ cu alti lideri este mult mai credibil. In caz contrar exista pericolul formarii unei aliante de stanga sau demararea alegerilor anticipate.

In situatia creata cand perspectivele integrarii europene sunt foarte iluzorii tot mai pregnant apare ideea Unirii cu Romania ca unica sansa de a scapa de pericolul estic.

Ei bine, in articolul de mmai jos este prezentata o analiza (subiectiva) a situatiei create.

Cu respect,

Valeriu Dulgheru

Suntem ceva mai mult de 3 milioane de oameni în acest colț de Țară dar atât de divizați (R. Moldova). Conform recensământului suntem apr. 80% de români (români și declarați moldoveni) dar se uneori se creează impresia că sunt mai mulți ruși.

Suntem divizați în două curente de bază:

-pro Uniunea Europeană (când a apărut posibilitatea integrării europene a României întreaga societate indiferent de culoare politică a fost a fost unită într-un singur scop. În Basarabia însă noi românii moldoveni deseori ne aflăm pe baricade diferite) și proRusia. Suntem divizați în adepți ai segmentelor: stânga (care este profund antinațională. Nu ar fi rău să avem un partid de stânga național veritabil care asigură o protecție socială mai bună, în special, pentru păturile vulnerabile (în Republica Moldova acestea reprezintă apr. 70%!).

Suntem divizați în români și moldoveni, fiind aceeași. Suntem divizați în vorbitori ai limbii române și moldovenești, fiind aceeași.

Suntem divizați în trei Moldove (peste Prut, dintre Prut și Nistru și de peste Nistru) fiind aceeași Moldova a lui Ștefan cel Mare, Vasile Lupu.

În ultimul timp pe sectorul de centru-dreapta a mai apărut o divizare (drept argument sunt cele două mitinguri ale dreptei care au avut loc simultan in aceeași Piață a Marii Adunări Naționale: în luptători aprigi declarați contra corupției și întoarcerea miliardelor (cea mai actuală temă la ziua de azi) cu orice scop, inclusiv, cu aducerea socialiștilor la putere care singuri (Dodon, Greceanîi) sunt implicați până peste cap în aceste furturi, și pierderea iremediabilă a perspectivei de integrare europeană, și cei care încearcă să îmbine aceste probleme. Faptul că strigi mai tare nu înseamnă neapărat că ai și prins hoțul.

Este clar că la furtul miliardelor au participat nu numai Plahotniuc și Filat (să nu fiu privit drept avocatul lor!) ci și Voronin (cu feciorașul său devenit miliardar alături de Plahotniuc doar în 10 ani), Greceanîi (pe când era prim ministru soțul ei luase credite de sute de milioane de lei și nerambursate și a privatizat într-un mod dubios Combinatul de Vin din Cojușna), Dodon, pe când era ministru al finanțelor, dar și frații Țopa care au luat credite în sume extrem de mari de la BEM fără să le mai întoarcă. Cine nu ar dori să fie întoarse miliardele, iar hoții să fie puși la răcoare? Tare mă tem însă că toată această foială nu se va finaliza cu nimic, fiind de fapt un paravan de luptă nu împotriva hoților ci împotriva dreptei.

Am întâlnit la acele mitinguri persoane (toți acești ani de până și după independență s-au aflat pe baricadele luptei de eliberare națională), care declarau cu o înverșunare nesănătoasă că nu-l vor mai vota pe Dorin Chirtoacă. Contraargumentul meu a fost că astfel indirect o vor vota pe Z. Greceanîi, vor deveni complici la predarea Capitalei ciumei roșii. Votându-l pe Dorin Chirtoacă nu votăm persoana propriu zisă (cu toate că și ca persoană merită) ci împotriva pericolului roșu. Într-o Rusie cu un aparat administrativ extrem de corupt nu avem nicio șansă de ai trage la răspundere pe hoții miliardelor. Pe când într-o Uniune Europeană această perspectivă (mai apropiată sau mai depărtată) există. Drept exemplu pentru noi este România unde după mai mulți ani de așteptare acum DNA lucrează la putere maximă, punându-i la dubă pe cei care au îndrăznit să-și bage mâinile în buzunarul statului, al celor săraci.

Ei bine, zilele acestea au avut loc câteva evenimente majore: alegerile locale generale și căderea guvernului. Să analizăm unele impresii pre- și postelectorale. A fost o campanie electorală murdară, cinică. Favorita ringului Z. Greceanîi nu a fost observată niciodată în dezbateri electorale. Se teme de luptă corp la corp. La confruntarea cu rivalul său principal Dorin Chirtoacă l-a trimis pe unul din valeții săi Ion Ceban – un tip needucat, lipsit de cei șapte ani de acasă, care acționa după principiul Și tu iești hoț!”.

Ei bine, de bine de rău Chirtoacă a realizat mai multe lucruri în Capitală în pofida subfinanțării cronice: a scăpat orașul de problema mirosului prost de la Stația de Epurare, a construit câteva străzi la nivel european, a înnoit la jumătate parcul de troleibuze, a schimbat rețelele de canalizare din centrul orașului, vechi de peste 50 de ani, după care urmează reparația bulevardului Ștefan cel Mare ș.m.a.

Vezi: Romania Breaking News – Sub mandatul lui Dorin Chirtoacă, Chișinăul se modernizează continuu. Un nou tip de troleibuz (fără trolee), ultramodern și economic va fi introdus în transportul public

Într-adevăr este primarul faptelor concrete. Z. Greceanîi deocamdată doar ne promite raiul socialist în oraș, pe care-l va construi când va fi primăriță tot așa cum l-a construit în Republică în cei 8 ani de ministru al finanțelor și prim ministru. „În cazul dacă alegerile locale vor fi câștigate de stânga va avea loc o reconfigurare a coaliției majoritare cu Z. Greceanîi prim ministru” declara deunăzi A. Tulbure, ex ambasador comunist în Consiliul Europei, scopul căruia este să tulbure permanent apele și așa prea tulburi. De altfel este o variantă posibilă în cazul când alianța de centru dreapta majoritară nu va fi formată. Un alt candidat șovinul Valerii Klimenko în una din emisiunile electorale de la ProTv cu Lorena Bogza a prezentat un punct din programul său (când va ajunge primar!).

„ Noi trebuie să ne debarasăm de sate (înțelege șovinul că poate datorită lor în fruntea Capitalei niciodată nu au ajuns comuniștii!) fiindcă ele nu aduc nimic municipiului ba dimpotrivă consumă doar”. Da, oamenii din aceste sate (în mare majoritate români moldoveni) sunt buni doar pentru a face toate lucrările necalificate și prost plătite din oraș, din diferite organizații municipale și republicane din oraș (o Maria Ivanovna nu va accepta astfel de funcții, nu-i permite statutul de reprezentantă a națiunii alese!). Când vine vorba însă de unele proiecte sociale la locul de trai ei nu au dreptul. La întrebarea dnei L. Bogza de ce nu a prezentat în declarația de proprietăți cele 12 ha de pământ (luat de la cei cărora le-ar refuză un elementar sprijin) șovinul se făcea că uitase de ele (mare lucru, 12 ha de pământ!!!) ca, în sfârșit, să-și aducă aminte! „…le-a dăruit fiicei!!!.

Nici în aceste alegeri fenomenul de corupție sub diferite forme nu a lipsit. Se confirmă o dată în plus că pentru unii artiști autohtoni banii nu au miros.

Anterior stimata artistă Sofia Rotaru și-a pângărit numele cu banii primiți de la controversatul (de fapt nu e prea corect, este foarte clar al cui cățeluș este și cui îi face sluj) R. Usatîi, cântând alături de el, împreună cu el în preajma alegerilor parlamentare din anul trecut. De această data o altă cântăreață îndrăgită, Anastasia Lazariuc, vine să-i aline urechea oligarhului rus Ilan Shor, aflat sub urmărire penală pentru furturi în valori extrem de mari de la cele trei bănci, în concertul organizat în preajma alegerilor locale la Orhei. Primită atât de bine în România (de nu se mai întoarce înapoi) de ce lucrează împotriva apropierii acestei fiice rătăcite pe nume Basarabia de Patria-mamă. Sau numai ei aflată în țară să-i fie bine?

Un alt caz de corupere a electoratului este al lui Usatîi care, cu gloatele sale aduse la Chișinău pe banii știm noi ai cui (cine plătește acela comandă muzica) tocmai de la nordul Republicii, a mărșăluit cu fanfară pe străzile Chișinăului, pe artera principală Ștefan cel Mare și Sfânt (sfințenia căruia a spurcat-o această adunătură). O coloană impunătoare când a pornit de lângă clădirea Circului a ajuns practic pe jumătate în Piața Marii Adunări Naționale. Explicația este că oamenii aduși cu zăhărelul și-au primit banii și buna ziua. Bravo! Așa să faceți și la votare. Luați banii, fiindcă tot de la voi au fost furați și alegeți pe cine trebuie. M-a impresionat un moment legat de această mărșăluială. Câteva doamne indignate că acțiunea lui Usatîi a dat peste cap funcționarea transportului public ca răspuns la lozincile gloatei de unire cu Rusia au declarat indignate. „De ce să ne unim cu Rusia. Mai bine ne unim cu România”. Atrageți atenția, au spus acest lucru nu niște doamne de la mitingul lui Dorin Chirtoacă, care sunt bine orientate, ci oameni din stradă. Se coace tot mai mult această idee de unire cu România ca fiind drept unica șansă de a scăpa de mizeria asiatică.

Să analizăm puțin rezultatele alegerilor. În linii mari previziunile legate de rezultatele votului s-au adeverit.

Cum era de așteptat bătălia pentru Chișinău nu s-a terminat. Va fi și turul doi, în care au ieșit D. Chirtoacă pe primul loc (bravo Dorin!) și Z. Greceanîi pe locul doi.Cred că cetățenii vor decide din primul tur” declara Z. Greceanîi în campania electorală. N-a fost să fie așa în pofida susținerii financiare, informaționale, logistice majore, în pofida faptului că, de regulă, primarii în funcție  câștigă mai greu. Locul trei (atât la primar cât și consiliu) a fost ocupat de BPPPE „Iu. Leancă” – un rezultat foarte bun pentru o formațiune nou formată. Acest lucru vorbește despre importanța acestei formațiuni pentru cursul proeuropean pe fundalul rezultatului foarte slab al PLDM (apr. 2% la primar și consilieri).

Găinăriile politice și economice ale liderului PLDM V. Filat nu au rămas netaxate. Dar și PDM în Capitală are un rezultat foarte modest). Votul în aceste alegeri a fost evident unul protestatar. De menționat participarea foarte slabă a tinerilor în alegeri. Este un semnal foarte prost. De asemenea, apar foarte multe semne de întrebare referitor la votul de la Bălți și Orhei: cum s-a întâmplat că la Bălți a câștigat detașat din primul tur un individ cu mari probleme de integritate – R. Usatîi, iar la Orhei – un altul aflat sub urmărire penală tocmai în problema furtului miliardului? Acest lucru vorbește despre slăbiciunea candidaților propuși din partea partidelor și imaturitatea politică a alegătorilor acestor urbe, care au crezut în promisiuni electorale deșarte. Acum partidele de la guvernare trebuie să tragă concluziile necesare și să purceadă la o reformatare a coaliției de guvernare.

Un alt eveniment major a fost căderea guvernului Gaburici.

A fost ca o bombă. Cine a ales acest moment „atât de potrivit”? Acest colț de țară pe nume Basarabia iarăși a fost aruncat într-o nouă criză politică (de fapt această criză este una permanentă de câțiva ani) cu doar două zile până la alegerile generale locale, care în acest an sunt extrem de geopolitizate. Oricum era așteptată această demisie dar după alegeri. Modul cum a fost conceput acest guvern minoritar a fost unul puțin spus greșit. S-a făcut cu încălcarea bunului simț (partidul PLDM nu și-a susținut propriul candidat la premier Iu. Leancă!), aducându-l practic din stradă peste noapte pe Gaburici, căruia nu i-au fost verificate nici măcar actele de studii. Ce rușine pentru un stat care se dorește în Europa nu în Africa! Pe fundalul acestei crize (politice și financiare) enorme declarațiile lui Filat și Lupu despre naționalizarea BEM-ului par cel puțin dubioase. Este sub orice nivel al bunului simț să declari acest lucru după ce atâția bani au fost luați din buzunarul nostru și băgați în această bancă ca într-o gaură neagră, când chiar premierul Gaburici, partenerii străini, specialiștii în domeniu, spun că toate soluțiile legate de cele trei bănci sunt proaste însă lichidarea lor ar fi răul cel mai mic pentru Republica Moldova în această stare de predefolt, când există pericolul intrării în incapacitate de plată (plata concedialelor, altor plăți).

Și acum să ne întrebăm: ce facem?

De peste 25 de ani frământările în acest colt de țară atât de prost guvernat și bântuit de tot soiul de cataclisme sociale nu mai contenesc. Am avut multe clipe de răstriște în această perioadă însă probabil situația de astăzi este fără precedent. Atât de mult visata revenire acasă în familia europeană părea atât de aproape de realizare un an în urmă și atât de departe astăzi. După seria de găinării politice și economice, după compromiterea totală a actualei guvernări așa numite proeuropene tot mai mult ne convingem că revenirea acasă în Țară prin integrarea europeană se îndepărtează cu riscul de a fi complet stopată (în cazul revenirii la putere a forțelor proruse și schimbarea vectorului).

Și eu am fost promotor al ideii unirii cu România prin integrarea în Uniunea Europeană care, cel puțin anul trecut după semnarea Acordului de Asociere la UE părea mult mai aproape, mult mai reală decât unirea directă cu România neacceptată (din păcate) nu numai de majoritatea de alogeni, care întotdeauna au fost împotriva noastră, ci și de o bună parte de rătăciți, neinformați de-ai noștri (dezinformați de marii moldoveniști Dodon, Borșevichi ș.a. de teapa lor).

Acum trebuie susținute toate inițiativele de unire cu România.

Asta nu înseamnă că trebuie abandonată complet ideea integrării europene. Trebuie de mers simultan în ambele direcții, care de fapt pe o anumită porțiune coincid). Deosebit de importantă este acțiunea mișcării „Tinerii Moldovei” de colectare a cererilor de unire cu România. Pericolul pentru acest colț de țară nu este tânărul George Simion expulzat nelegitim și porcește cu interdicție pentru cinci ani în această parte a României tot așa cum pentru noi este dragă și proprie cealaltă parte de Românie de peste Prut. Mai periculoși pentru guvernare sunt Dodon și Usatâi, care cheamă deschis la federalizarea Republicii Moldova, Petrenko și Garbuz, care au participat în acțiuni antistatale. Periculoși sunt alde Tuleanțev ș.a. ca el care de la Moscova cer implicarea Rusiei în „ apărarea republicii moldovenești transnistrene de invazia armatei române” ș.a. Aceștia zdruncină de zor corabia serios avariată a actualei guvernări pentru a o răsturna și declanșa alegerile anticipate atât de jinduite de ei.

În problema reunirii există două modele: modelul 1859 când s-au unit două entități – Moldova și Muntenia, și modelul 1918, când o Basarabie amenințată de pericolul intern (ceea ce se întâmplă astăzi: o criză politică adâncă legată în mare parte de furtul Secolului.

Nu în zadar tot mai populară devine deviza „DNA treceți Prutul” și pericolul extern – pericolul rusesc.

Ei bine, cineva ar putea spune că Rusia de astăzi nu este similară cu cea de la 1918. Da, dar astăzi există un aliat serios împotriva Rusiei – Ucraina. Ea ne creează toate condițiile să ne rezolvăm problemele: sunt un scut pentru noi, preluând toată furia Moscovei asupra lor; au blocat accesul militarilor ruși în zona transnistreană; au instalat la Odesa un guvernator care va închide robinetul de aer pentru această formațiune statală fantomă, care a existat peste 20 de ani în primul rând datorită existenței acestei găuri negre pentru Republica Moldova – portul de la Odesa. Dar cine acum la Chișinău astăzi să fructifice aceste posibilități extraordinare când din cauza prostiei lui Filat care nu a dorit votarea guvernului Leancă s-a ajuns acum iarăși la situația de după 30 noiembrie, dar cu o amprentă mult mai grea.

Este clar, guvernarea de la Chișinău e într-un mare impas și trebuie să propună ceva serios fiindcă tinerii și intelectualii, care nu vor să abandoneze visul de apropiere de Uniunea Europeană, ar putea găsi soluție la disperare – Unirea cu România.

Pe fundalul decurgerii lucrurilor din rău în tot mai rău unirea cu România s-au putea să pară unica soluție de salvare. Nu vorbesc de unioniștii convinși ci de cei mulți încă indeciși și dezinformați. De fapt și cele două uniri de la 1859 și 1918 au avut loc sub influența majoră a factorilor externi.

Ce-i de făcut în această situație când avem de rezolvat două probleme de interes major?

-alegerea primarului general al Capitalei și alegerea prim ministrului. Se vehiculează intens că una din candidaturi la premier să fie Dorin Chirtoacă. Este plauzibilă această variantă, luând în considerație declarațiile mai multor lideri de la guvernare privind constituirea unei majorități parlamentare, dar și rezultatul bun obținut de PL în Chișinău și în alte localități. D. Chirtoacă trebuie să înțeleagă că pericolul ciumei roșii nu a dispărut.

El trebuie de urgență să ducă tratative cu liderii celorlate formațiuni, în primul rând, cu Iu. Leancă, dar și cu PLDM și PDM pentru a crea front comun celuilalt pol, în care se vor regăsi, la sigur, PSRM, PPN (Usatîi) și PCRM. Referitor la posibila funcție de premier lui D. Chirtoacă personal nu-i va fi foarte bună fiindcă va fi un guvern kamikaze, care prin metode nepopulare în rândul membrilor coaliției va trebui să aducă lumină în furtul Secolului, iar prin acțiuni concrete să recâștige încrederea partenerilor europeni, compromisă serios în această jumătate de an. Trebuie susținută pe toate căile formarea cu orice preț a Alianței majoritare proeuropene, în caz contrar se poate forma o altă majoritate – de stânga (PSRM, PCRM și PD), care va înlocui vectorul european cu cel asiatic, sau va declanșa alegeri anticipate.  E clar că dușmanii noștri se tem de crearea coaliției majoritare. Însă viteza negocierilor și calitatea lor va depinde de rezultatele alegerilor generale locale. Trebuie de câștigat alegerile locale. Câștigând Capitala Partidul Liberal ar putea fi mai convingător în tratativele cu partenerii de coaliție.

Valeriu Dulgheru

Publicat de România Breaking News – RBN Press / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: