ROMÂNIA BREAKING NEWS

Vă amintiți dramoleta virală „Gândește România” ? Să vedem cine sunt și cine i-a plătit pe tinerii revoltați

Vă amintiți dramoleta virală „Gândește România” ? Să vedem cine sunt și cine i-a plătit pe tinerii revoltați

Câțiva puști de liceu de la un club de teatru din Botoșani au jucat o piesă a indignării într-un clip cu adolescenți care păreau revoltați pe clasa politică, dar și pe generațiile mature, a cărui înregistrare video a devenit virală pe internet lunea trecută. Plecați pe firul investigației, jurnaliști de la pressone.ro și inliniedreaptă.ro citați de România Breaking News au descoperit, „ițele” uluitoare care stau în spatele clipului cu nume sugestiv – „Gândește România”

Pressone.ro: „…în prima zi de lansare, 21 octombrie, clipul a fost postat pe site-uri care au un numitor comun: întrețin diverse teorii ale conspirației prin informații „șocante” și prin „dezvăluiri” care nu citează niciun fel de sursă. Am vrut să aflăm cine sunt inițiatorii acestui clip și am descoperit că tinerii care apar în imagini au primit un text și l-au spus în fața camerei fără a avea habar cine îi folosește.”

„Ați dat șpagă ca să intrăm în NATO. Ați dat șpagă ca să intrăm în Uniunea Europeană. Ați dat șpagă ca să puteți fura.”

„V-ați șters la fund cu istoria și cu strămoșii strămoșilor noștri. Toate astea doar pentru un singur blid de mâncare pe care vi l-au oferit străinii.”

„Pentru copii a fost un ciubuc”

O persoană din Suceava a avut nevoie de zece tineri pentru a face un filmuleț. Copiii au primit textul și au fost chemați să filmeze spotul. Li s-a spus că va fi pus pe youtube și că lor li se vor vedea doar ochii. Că nu vor fi recunoscuți. Problema este că nicăieri nu scrie că filmulețul este realizat de altcineva și că ei sunt doar actori. Mulți copii regretă acum că au filmat videoul, deoarece au avut parte și de reacții negative”, povestește Ella Nistor, actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. Ea este coordonatoarea unei trupe de teatru denumite Drama Club, din care fac parte elevii filmați în clip.

Realizatorul filmulețului nu are nici o legătură cu trupa.

Pentru copii a fost un ciubuc. Au fost plătiți cu o sumă modică să filmeze. S-a semnat o hârtie în care ei declarau că nu mai au pretenții financiare. Eu am vrut să-l scoatem de pe net, dar nu am avut sprijinul tuturor copiilor. Eu aș fi vrut să-l scot și aveam o portiță: nu s-a cerut acordul părinților, iar elevii sunt minori”,spune Ella Nistor. Ea regretă că nu a fost mai atentă la textul pe care l-au primit elevii.

Intermediarul, cel care a făcut muncă de „recrutare” pentru clip, este din Suceava. Un nume, un număr de telefon și o căutare pe Google ne-au dus laCătălin Dumitriu, consultant politic, apropiat al conducerii PNL Botoșani. El figurează și ca deținător al domeniului jurnalonline.info.

Inițial, Dumitriu a negat orice legătură cu filmarea. Apoi a declarat că a înregistrat clipul pentru publicația online Gandeste.org.

De asemenea, a spus că tinerii care apar în clip spun un text pe care l-au primit, și nu exprimă propriile opinii.

Copiii au interpretat un video. Eu am înregistrat filmul, care este produs deGandeste.org. Alte detalii primiți de la Gandeste.org”, a spus Dimitriu.

L-am întrebat cum și de ce tocmai el a fost contactat de către această publicație, moment în care a refuzat să mai ofere vreo informație.

Cătălin Dumitru

„Nu este adevărat mesajul?!”

Clipul cu adolescenții cei „revoltați” a apărut prima dată pe Gandeste.org, un blog conspiraționist care se definește ca fiind „O Selecție de Perspective Interesante, Importante și Controversate, în Mare Parte Excluse din Mass-Media Convenționale”.

„Dacă până acum ignoranța a fost cuvântul de ordine, dacă realitatea înconjurătoare a fost o simplă știre la TV pentru tine, este momentul să deschizi ochii, să nu te mai lași dus de val, manipulat și înrobit. Gândește tu, împreună cu cei din jurul tău, pentru tine și pentru cei din jurul tău!” – așa este descris conținutul blogului.

Am intrat pe pagina de Facebook Gândește România și am cerut o poziție oficială a administratorilor.

Iată răspunsul pe care l-am primit: Apreciem curiozitatea jurnalistică care vă animă dar, noi considerăm că pe site și în clip sunt explicit prezentate obiectivele demersului nostru. Vom proceda la a face mai multe comentarii și discuții pe acest subiect la un moment viitor. Vă doresc o zi bună!”.

Justificarea refuzului a fost: „Fiindcă nu ne cunoaștem. Este atât de simplu de înțeles”.

Am căutat, pe un domeniu de tip whois, cine a înregistrat site-ulGandeste.org. Așa am ajuns la Dan Alexandrescu – om de afaceri sucevean, patronul lanțului de librării Alexandria, care funcționează pe firma Sedcom Libris.

Contactat de PressOne, acesta a recunoscut că a înregistrat domeniul online Gandeste.org, alături de altele, în urmă cu câțiva ani.

I-am cerut detalii despre producția clipului, moment în care a solicitat să facem un schimb de informații” – printre care cine finanțează PressOne și alte detalii personale.

I-am explicat că aceste informații sunt publice, pe site-ul nostru. A urmat un dialog în care Dan Alexandrescu a lăsat să se înțeleagă că, atâta timp cât finanțarea PressOne „vine din America”, articolul de față va servi unor scopuri oculte.

Nu este adevărat mesajul pe care îl spun tinerii?! Nu înțeleg ce urmăriți cu acest text. Consider că este irelevant demersul dumneavoastră”, a spus Alexandrescu la telefon.

În opinia sa, postarea clipului fără mențiunea că acei adolescenți joacă un rol nu încalcă nicio regulă.

L-am întrebat de mai multe ori dacă site-ul Gandeste.org este al său. „Îmi pare rău, nu vă pot răspunde la această întrebare” – a fost răspunsul pe care l-am primit de fiecare dată.

Cascada site-urilor

Lucrurile s-ar fi putut opri în acest moment. Din păcate, cu câteva ore înainte de publicarea acestui text am aflat că tinerii din trupa Drama Club au fost căutați de consultantul Cătălin Dumitriu și „luați la rost” că au vorbit cu „presa”.

Potrivit cotidianului „Obiectiv de Suceava”, firma Sedcom Libris, administrată de Dan Alexandrescu, a intrat în insolvență în toamna anului 2013, cu datorii către 172 de furnizori, în valoare de peste 22 de milioane de lei.

A doua zi după ce a fost difuzat pe canalul de youtube al Gandeste.org, clipul „Gândește România” a fost preluat și uploadat și de către Ovidiu Drobotă, managerul site-ului Expunere.com. Care, la rândul său, promite să spunăAdevărul despre România”.

Am găsit videoclipul pe Internet, dar nu știm detalii despre acești tineri. Noi suntem, de asemenea, tineri și am înființat Partidul Noua Românie, pentru că vrem o Românie normală”, a explicat Drobotă. El este managerul de comunicare online al Partidului Noua Românie. Președintele partidului, un tânăr pe nume Sebastian Popescu, este și el redactor-șef al unui site,ExclusivNews.ro.

Câteva puncte de vedere vis-a-vis de videoclipul „Gândește România” enunțate de 

…puști de liceu de la un club de teatru din Botoșani au jucat o piesă a indignării și din păcate n-a fost niciun adult mai cu capul pe umeri pe lângă ei să le spună că:

– le stă prost cu scrâșneală, cu mușcat de buze, oftaturi, tremur de indignare, emfază și degete acuzatoare – la altă vârstă li s-ar spune cabotini; un cântec vesel n-ar fi cântat și ei

– aduc cu răposatul tribun sau cu fanii lui Putin când spun „în țara noastră ne-ați făcut sclavi, slujitorii altora”, „ne-ați luat dreptul de a fi român”; din momentul în care ai pronunțat așa ceva, în publicul tău rămân doar nătărăii patriei. Iar când zici și că „te-ai vândut pe un blid cu mâncare” te mai urmăresc doar cei care merg în pâslari să arunce gunoiul, trec cu găleată cu tot și pe la mormântul lui Ceașcă, după care dau fuga repede acasă că are Gâdea emisiune. Sau ce înseamnă că ți s-a luat dreptul de a fi român? Cât de goală de orice conținut e vorba asta? Nu mai bine spui, să zicem, că nesimțitul de primar ți-a luat dreptul de a fi pieton pentru că îți rupi picioarele pe trotuare? N-ar fi un mesaj mai puțin lemnos și mai eficient?

– aduc și cu Unițisalvăm – și asta e de rău – când spun că toți politicienii sunt de vină, toți sunt o mizerie, adică le-ai găsit o vină colectivă și ai rezolvat-o. Unii oameni politici sunt onești, unii poate au dat mai mult decât au primit; de ce să-i bagi în aceeași ciorbă cu borfașii? Pe de o parte diluezi responsabilitatea celor din urmă, iar pe de alta îi demotivezi pe cei care au fost corecți și implicați, care ar putea gândi: dacă oricum trec drept lepădătură, de ce să fac eforturi să fiu altfel? De ce să mă obosesc să fiu de partea binelui?

Sunt multe de comentat căci e o mare densitate de aiureli. Am mai reținut ce zice o domniță spre final: noi nu știm de glumă! Poate că de aici apar problemele, de aici începe ridicolul – în general zic, nu e neapărat cazul lor pentru că vârsta poate fi o scuză.

Măi copii din DramaClub Botosani – voi sunteți actorii, nu? -, în câțiva ani o să râdeți sau o să vă jenați de povestea asta; cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru voi. Și nu vă bucurați acum că v-au lăudat toate site-urile de proști – nasul, urechea, expunere, fluierul, buciumul, muzicuța etc.  Și nu vă întristați că vă înjură alții; prin astfel de exaltări am trecut mulți în anii liceului, important este, cum ziceam, să nu îmbătrâniți cu ele.

Actualizare

sursa

Publicat de romaniabreakingnews.ro / surse: pressone.roinliniedreapta.net

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: