ROMÂNIA BREAKING NEWS

Unitate de monitorizare și luptă anti-propaganda rusă în Cehia

Unitate de monitorizare și luptă anti-propaganda rusă în Cehia

cehiaPraga 20 octombrie 2016. Cehia a hotârît să lupte împotirva agresivei influențe rusești exercitată în țară. În acest sens, Ministerul de Interne ceh va o  organiza o unitate specială care să lupte împotriva propagandei exercitată de Rusia în Cehia, cît și în alte țări, se arată într-un  comunicat dat de Reuters citat de romaniabreakingnews.ro

Luna trecută, Praga a dezvăluit că Rusia desfășoară un război informațional împotriva acestei țări și construiește o rețea de grupuri de agenți, cu scopul de a destabiliza Republica Cehă. 

Unitatea în cauză numără în prezent 20 de membri, iar atribuțiile specifice vor fi de a contracara dezinformarea în domeniul public și de a instrui funcționarii  publici să reziste acestei agresiuni informaționale exercitate prin propaganda rusă.

Centrul va trebui să fie în măsură să răspundă aproape în timp real la diverse dezinformări,  folosind mijloacele de comunicare din Social Media, repsectiv Facebook, Twitter, G+ și alte mijloace de comunicare” a precizat  domnul Chovanec – ministrul de interne de la Praga.

„Vrem să intre în fiecare smartphone”, a  mai spus Chovanec la o conferință pe tema comunicațiilor strategice.

În Republica Cehă, confom ultimului recensâmînt, există aproximativ 30.000 etnici ruși și căteva sute de site-uri care promovează constant poziția Moscovei față de Occident, iar această situație poate scăpa de sub control mai ales că: „un sfert din oameni cred ceea ce au citit pe site-uri de știri alternative”  – conform unui sondaj de opinie a arătat de  ministrul Chovanec.

Întrucât și România este în vizorul atacului informațional al Moscovei, vizând surescitarea sentimentelor populației împotriva aliatului strategic -Statele Unite, împotriva Scutului Antirachetă de la Deveselu, împotriva susținerii Ucrainei în fața agresiunii militare rusești precum și în cazul multor aspecte  ce țin de siguranța națională a Statului Român, este necesar ca factori de răspundere să decidă cît mai curând posibil organizarea și în România a unui nucleu format din oameni specializați în problematici de intelligence și jurnalism care să contracareze agresiunea informațională rusă pe teritoriul României dar și limitrof, în arealul Republicii Moldova și  care să pună la dispoziția publicului o sursă credibilă de informare asupra sitațiilor punctuale de manipulare aflate în desfășurare sau deja realizate.

P.S. Mulțumesc colegilor din redacția RBN Press care au gândit deja o secțiune denumita sugestiv ANTI-Manipulare, în cadrul căreia vor fi semnalate aspecte flagrante ale unor astfel de incercări.

Cezar Teodoreanu RBN Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: