ROMÂNIA BREAKING NEWS

Un apel disperat al românilor din regiunea Cernăuți! Unica instituție din Ucraina în care se studiază Cultura și Tradiția Românească are nevoie de ajutor!

Un apel disperat al românilor din regiunea Cernăuți! Unica instituție din Ucraina în care se studiază Cultura și Tradiția Românească are nevoie de ajutor!

Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă (Scoala Populara de Arta Cernauti), a reluat recent un apel disperat, inițiat acum o lună și ditribuit pe conturile de socializare, către cei ce au inimă de român și pot ajuta această școală de prestigiu aflată într-o situație dificilă. Școala se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea, datorită condițiilor dezastuase în care se află imobilul școlii, oferit cu chirie de către statul ucrainean.

Centrul Bucovinean de  Artă pentru  Conservarea  şi  Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, cum a fost denumit inițial, a fost înfiinţat  la 10 noiembrie 2004 şi înregistrat oficial cu statut juridic la 10 octombrie 2006.  Acest Centru și-a propus de la bun început și a dovedit cu vârf și îndesat, cum spune o vorbă românească, să apere drepturile legitime ale etnicilor români din Nordul Bucovinei  de  aşi păstra, dezvolta şi exprima identitatea lor etnică, culturală; să organizeze programe pentru conservarea, promovarea  şi  valorificarea  culturii  tradiţionale  româneşti; să colaboreze cu organizaţii pentru cultură, folclor, artă  populară аle etnicilor români de pretutindeni; să contribuie la valorificarea trecutului istoric, literar şi cultural, să contribuie la păstrarea tradiţiilor strămoşeşti şi, nu în  ultimul  rând, la educarea tinerei generaţii prin intermediul programelor artistice şi diferite activităţi.

Activitatea Centrului este vizibila și prin videoclipurile postate pe YouTube la adresa https://www.youtube.com/user/artbuccvua/videos

În prezent, Centrul Bucovinean de  Artă desfăşoară un susţinut program de valorificare a moştenirii culturale, de stimulare a creativităţii contemporane, prin activităţi specifice, gândite într-o concepţie integratoare, pluridisciplinară. Având ca obiectiv principal provocarea şi întreţinerea unui permanent şi viu dialog între cele mai diverse genuri ale creaţiei, realizările Centrului au dovedit până astăzi, implicarea acestuia în efortul general de integrare în dimensiunea europeană a culturii, păstrând identitatea națională  și cultura autentică. Centrul reuneşte în jurul său personalităţi marcante, atât din ţară cât şi din străinătate, cercetători în domeniile artei şi creaţiei populare, formații folclorice.

Redau mai jos textul apelului făcut de directorul Centrului, domnul Iurie Levcic:

IURIE LEVCICI - organizator și prezentator al FESTIVALUL-CONCURS INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR ROMÂNESC ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, ediția XI Cernăuţi, Ucraina

IURIE LEVCIC

Iurie Levcici: PENTRU A CONTINUA ACTIVITATEA AVEM NEVOI DE AJUTOR! Spațiul care ne-a fost dat pentru Scoala este intr-o stare deplorabilă… pentru reparatii avem nevoie de AJUTOR! Rugăm pe toți românii care au posibilitate – să ne vină în ajutor. … să salvăm unica instituție din Ucraina în care se studiază Cultură și Tradiția Românească, iar prin discipolii săi valorifică Tezaurul Românesc de pe acest meleag ce nu permite a lasă uitării că românii aici sunt la ei acasă! Orice donație este binevenita.
Puteți expedia donațiile prin Western Union sau vira pe conturile noastre bancare:
în RON – RO16RZBR0000060014813848
în EURO – RO91RZBR0000060014813856
în USD – RO33RZBR0000060016675651
RAIFFEISEN BANK – Sucursala Suceava, Str. Nicolae Bălcescu 4 (titular Iurie Levcic)
Cu mențiunea: Ajutor pentru Centrul Bucovinean de Artă sau Scoala Populara de Arta Cernauti.
Ne angajăm să trimitem un raport cu justificări fiecărui donator, în care să menționăm unde și cu ce scop au fost folosite donațiile.
Va așteptăm să fiți alături de noi și activitatea pe care o desfășurăm aici, în nordul Bucovinei …

FOTOGRAFII CU SITUAȚIA IMOBILULUI (Sursa FB):

Centrul Bucovinean de  Artă s-a remarcat prin organizarea an de an, a numeroase festivaluri, concursuri și simpozioane care au antrenat copii comunității românești din Ucraina și nu numai, în cunoașterea și valorificarea moştenirii culturale românești, printre care putem enumera: FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „ÎNTÂLNIRI BUCOVINENE”, MÂNDRĂ FLOARE –DULCE BUCOVINĂ” Concurs de desene si de eseuri, Festivalul muzical “ALESE PERLE  PENTRU  MAMA”, Concursul național a frumuseţii şi a intelectului „MISS Bucovina”, Festivalul orchestrelor de cartier Cernauti, Festivalul Internaţional de folclor românesc “ ÎN GRĂDINA  CU  FLORI  MULTE”, Concurs internațional de  muzică  uşoară “VISE  PRINTRE  STELE”,  Zilele Culturii Tradiționale Românești în Regiunea Cernăuți Festivalul Internațional de folclor autentic “Să-mi cânţi cobzar”, Simpozion Internaţional de etnografie și folclor “ Vatra strămoşească”.

FESTIVALUL-CONCURS INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR ROMÂNESC ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, ediția XI Cernăuţi, Ucraina

Tinere românce din regiunea Cernăuți, mândre de portul popular românesc, participante la Festivalul Concurs Internațional „În grădina cu flori multe”

Tinere românce din regiunea Cernăuți, mândre de portul popular românesc, participante la Festivalul Concurs Internațional „În grădina cu flori multe”

IFESTIVALUL-CONCURS INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR ROMÂNESC ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, ediția XI Cernăuţi, Ucraina

FESTIVALUL-CONCURS INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR ROMÂNESC ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, ediția XI Cernăuţi, Ucraina

Frați români, nu uitați, șansa dăinurii neamului românesc stă în aprecierea și solidaritatea cu cei care depun eforturi pentru a păstra, valorifica și întreține cum se cuvine Tezaurul Cultural Românesc. Nu cred că „mai marii”, sesizați totuși ghilimelele, vor da năvală să ajute, ci din contră voi cei mulți, cu posibilități modeste, cu donații oricât de mici, dar multe, veți putea mișca lucrurile și veți putea salva această școală românească din regiunea Cernăuți.

Doamne Ajută!

Dorian Theodor CLENCIU
RBN Press

  • Apel mediatizat prin RBN PRESS la solicitarea ASOCIAȚIEI CULTURALE PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA, partener al Centrului Bucovinean de  Artă – Cernăuți

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: