ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ungaria Mare nu a existat !

 

Da, istoric asa este! Este scornita de mintile infierbintate care confunda realitatea cu visurile desarte de marire! Ungaria asa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o gaselnita birocratica, a unui functionar oarecare, numit Buest, decizie luata in 1867, de azi pe maine, intr-un birou, in urma unor intrigi si aranjamente de culise. Ungaria asa zis Mare nu a fost o realitate istorica, implinita printr-un eveniment de anvergura. Nici vorba sa se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea Romaniei Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de romani!

Prin jertfa se consolideaza tot ce este trainic in istorie. Unde este jertfa ungureasca la 1867?! Unde a fost jertfa ungureasca atunci cand, dupa un veac si jumatate de ocupatie turceasca totala, Budapesta este eliberata de armatele imperiale austriece? Sa le aducem aminte celor care calomniaza Romania cu atata pasiune, faptul rusinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit sa facem caz, ca in armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta si din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur! Repet: cand turcii, care transformasera Ungaria in pasalic, au fost alungati de armatele unei puteri europene, crestine, in acea armata nu a fost niciun ungur care sa fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiara! Nici unul! La fel cum, in cele aproape doua secole de ocupatie turceasca, nu s-a inregistrat niciun moment de rezistenta, de opozitie ungureasca la ocupatia musulmana.

Nota bene: principatul medieval ungar, creatie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnica comparabila cu a principatelor romanesti, intre care includ si Transilvania. Nu intamplator regii Ungariei de origine maghiara ii numeri pe degete, intr-o jumatate de mileniu! Asta pana la Mohaci, in 1527, cand statul ungar dispare. Dispare Ungaria, dar nu si Transilvania, care continua sa existe!

De ce nu dispare si principatul Transilvania odata cu Ungaria, la 1527? Simplu de ce: pentru toata lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria si Transilvania erau lucruri diferite, entitati complet separate, care nu puteau fi gandite impreuna! Dimpotriva, in linii mari, Transilvania se afla in aceeasi situatie cu Moldova si Tara Romanesca, fiind toate trei partase in mod firesc la aceeasi istorie, la acelasi model de organizare politica. Insistenta cu care ne ataca detractorii maghiari ne obliga la gestul cel mai firesc: comparatia intre cel calomniat si calomniator! Foarte usor si la indemana oricui este sa constate ca oportunismul si lipsa de demnitate este mult mai prezenta la liderii maghiari decat la cei care ne-au condus si reprezentat pe noi! S-o spunem pe sleau si pe intelesul omului de rand: momentele in care sa-ti fie rusine de tine ca esti maghiar sunt mult mai numeroase si mai jenante decat cele care i-ar indreptati cat de cat pe romani sa traiasca acest sentiment dureros… Nu mai intram acum in detalii, dar aceste detalii de urgenta trebuie adunate de istoricii specialisti si puse pe tapet, caci numai asa vom inchide gura celor care si-au facut o meserie din a calomnia tot ce este romanesc!

Tinem totusi sa punem o intrebare pentru bravii nostri detractori maghiari, mai activi ca de obicei in preajma zilei de 1 Decembrie: Cati sunt romanii care au facut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani?

Cati sunt romanii al caror nume a fost maghiarizat si se falesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat ?… Sa mi se ierte simplicitatea, aproape penibila, a demersului pe care il propun! Dar nu avem incotro si trebuie sa ne coborim la nivelul cerebral al celor care ne agreseaza, agasanti si insistenti cu orice ocazie! Sa vorbim asadar pe intelesul mintii lor, imputinata de ura si naluciri desarte!

Avem nevoie, zic, de aceste doua liste, riguros alcatuite, ca sa le facem publice si sa transam odata si pentru totdeauna disputa artificiala, nefireasca, la care suntem obligati sa participam, oricat de neserioasa ni se pare noua, romanilor. Pentru cei ce vor face aceasta operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandam sa verifice situatia din satul Buia, unde s-au nascut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai.

Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat ca tatal, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, ca tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adica Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg raspandit la romanii din Ardeal, din Maramures! Din pacate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie sa-si sustina ipoteza, adevarul!… Sa-l ajutam noi, daca nu pe domnul istoric, atunci macar pe domnul Adevar sa iasa in lume teafar, intreg, nemasluit!

Acelasi exercitiu nu ar strica sa-l facem si cu ceilalti vecini, intrebandu-ne cati ucrainieni, rusi, bulgari, sarbi sau greci au scris pagini de istorie romaneasca, si cati romani i-au fericit pe vecinii nostri si ar binemerita nu numai un cuvint de recunostinta din partea acestora!…

Dar ar merita ca in toate aceste tari, in Grecia, in Bulgaria, in Serbia, in Ucraina, in Ungaria, sa inceteze prigoana impotriva celor ce simt romaneste si se considera romani! Oare cat vom mai tolera persecutarea si marginalizarea romanilor fara a face auzit macar protestul nostru, al romanilor din Romania, care nu riscam nimic demascand nerusinarea guvernantilor vecini, a guvernantilor nostri, complet surzi la suferinta romanilor din tarile vecine?!

Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, sa le reamintim: la Trianon, in 1920, s-a decis crearea statului Ungaria !

Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevarat, suveran, inca din 1527, dupa dezastrul de la Mohaci. Abia dupa 400 de ani, la Trianon, a aparut din nou un stat ungar. De data asta, pentru prima oara in istoria lor, ungurii erau majoritari in propria tara. Iar statul ungar era, pentru prima oara, un stat national! Comunitatea internationala le-a facut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, considera ca atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!… Care e logica acestor resentimente?

Cum puteti deplange la nesfarsit disparitia granitelor care apartineau altora, adica habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu va deranjeaza ridiculul situatiei?!

Pana la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trait sub guvernarea si administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia dupa Trianon, ungurii s-au trezit fara stapan, liberi sa se guverneze cum vor! Si stiti dumneavoastra, frati maghiari, care a fost prima initiativa a politicienilor dumneavoastra de atunci, a liderilor de la Budapesta? Care a fost primul lor gand de auto-guvernare maghiara, suverana si independenta pentru prima oara dupa 400 de ani? Nu stiti, caci este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politica din Ungaria! Au decis sa trimita si au si trimis la Bucuresti o delegatie, de trei conti maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand si lui Ionel Bratianu ca Ungaria sa se lipeasca la Romania, intr-un stat dualist, dupa modelul dualismului austro-ungar instituit in 1867!… Nici mai mult, nici mai putin!

Asadar instituirea unui dualism romano-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranta cea mare a politicienilor maghiari!… Lipsiti de exercitiul guvernarii, al libertatii, fruntasilor unguri le-a fost teama de riscurile si provocarile la care te supune suveranitatea. S-au simtit singuri si neajutorati, neasistati! Nu stiau incotro s-o apuce! Cam la fel cum au reactionat tiganii nostri cand au fost eliberati din asa zisa robie: s-au trezit si ei dintr-odata neasistati si s-au intors pe capul boierului roman sa afle cu ce l-au suparat si sa ceara sa ramana mai departe sub pulpana sa!…

Unde era dispretul politicienilor maghiari fata de tot ce este romanesc atunci cand au venit la Bucuresti cu caciula in mana cersindu-ne intovarasirea?!

Vezi articolul Bulgaria și Ungaria au nutrit speranțe de unire cu România

Unde era dorul de libertate si neatarnare care anima, se zice, intreaga istorie a cavalerilor maghiari?!… Prin ce impuneau romanii in fata vecinilor maghiari ? Prin faptul evident ca in aceasta parte a Europei, a lumii, statutul cel mai vechi si mai stabil, cu o continuitate neintrerupta de peste 600 de ani, era reprezentat de statele romanesti. Nici in toata Europa nu gasesti multe popoare care s-au invrednicit de o asemena performanta politica! Semn de cumintenie si de intelepciune atat la nivelul domnilor, cat si la nivelul omului de rand de la talpa Tarii!… Nu intamplator romanii se numara si printre cele numai cateva popoare din Europa care au fost in stare sa elaboreze un cod juridic propriu, vestitul jus valachicum… …Da, oameni buni, asa s-au petrecut lucrurile dupa Trianon! A fost un moment jenant pentru bietii unguri, iar guvernantii si mai apoi istoricii romani, ca niste veritabili domni, ca niste adevarati boieri, ca niste buni vecini, ca niste oameni adevarati, ne-am abtinut sa-l popularizam, sa-l mediatizam si sa-l comentam! Sa facem caz, ori, ferit-a Sfintul, sa facem haz! Caci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decat unul complet defavorabil ne-prietenilor nostri! Si poate ca asa ar trebui sa procedam si in continuare! Sa facem uitate asemenea momente de slabiciune ale Celuilalt!

Din pacate, abnegatia ungureasca sistematica, institutionalizata, de a lovi si calomnia tot ce este romanesc, ne obliga sa parasim indatinata noastra atitudine de a-i lasa pe neprieteni in plata Domnului.

 Bunatatea noastra si bunul nostru simt sunt considerate slabiciune, prostie chiar! E timpul ca aceasta impertinenta sa capete raspunsul cuvenit, iar cei fara rusine sa fie obrazniciti si pusi cu nasul la perete, sa nu si-l mai ridice asa de sus fara niciun temei! Daca nu se gasesc maghiarii de bun simt care sa-i traga de maneca pe conationalii lor mai zanateci – sau nu indraznesc!, sa ne ocupam noi, romanii, de aceasta trebusoara! Si s-o facem de data asta temeinic, cu sistema!

…Avem nevoie, asadar, de o strategie bine pusa la punct prin care sa contracaram eforturile sistematice ale celor care, cu fel si fel de minciuni, ne calomniaza si ne saboteaza cu orice ocazie! Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca sa le raspundem, ci avem de partea noastra adevarul si nu mai putem intarzia cu punerea in functiune a acestei arme teribile: ADEVARUL!

Si adevarul este de partea noastra in cele mai multe cazuri! Numai detractorii nostri au motive sa se teama de adevar! Ceea ce inseamna ca il avem de partea noastra si pe bunul Dumnezeu, care este, in fapt, alt nume al adevarului. Numai ca trebuie sa avem grija mare: Dumnezeu, oricat ne-ar iubi, nu ne baga si in traista!… Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, si a vegheat Sfintul Duh la opera care se finaliza in acea zi de neuitat. Dar acel final fericit se implinea prin fapte de vitejie si de daruire apostolica a carturarilor nostri, si datorita jerfei romanesti din acei ani teribili ai Marelui Razboi.

1 Decembrie s-a implinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!…

ION COJA

*Articol publicat de „autor Ion Coja” ca parte din echipa redacției în perioada 2012-2013

17 Comments

 • miha spune:

  din articol lipseste obiectivitatea si sursele, sunt date prea putine fapte istorice si exemple concrete. aveam asteptari mai mari.

 • Norbymesmer spune:

  Miha iti dau dreptate obiectivitatea si sursele lipsesc, si cele care sunt, sunt false ( Tratatul de la Trianon a fost in 1918 nu in 1920) oricum articolul denota o tenta ultranationalista, pacat ca cei in masura nu verifica ce se scrie in ziarele lor, asi prefera sa citesc articole care dovedesc „ADEAVRUL” romanesc decat sa vad articole ale unor fundamentalisti romani care combat ireiile unor fundamentalisti maghiari ( oricum fundamentalisti de orice natura sunt putini)

  • anonim spune:

   Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920. Ca sa stii, inainte de a-ti da cu parerea.

  • predasunteu spune:

   Tratatul de la Trianon a fost incheiat in 1920, citeste te rog. Negocierile au inceput in 1918.

  • Transsylvanicus spune:

   HOLGOS TE, BUTOS EMBER NORBERT… (Norbi… Hipnotiator)

   In 955 d/Ch. armata ungurilor a fost decimata compet de armatele Imperiului romano-german.
   La 1.000, un adolescent din taberel din Pannonia a fot crestinat si uns rege al Ungariei. I s-au trimis nobili din Occident, instructori spirituali si religiosi (Gerardo de Venetia, alias Gerhard). si cohorte de mesteri ca sa intretina curtile nobililor si a pirlitului de rege ungur.

   Dupa 200 ani, dovedindu-se ca ungurii sunt incapabili de progres, li s-au impus regi straini, proveniti din al doilea nascut in casele nobiliare (Anjou, Luxemburg), secundo genitura, adica acela care nu mostenea nici titlul nobiliar si nici mosiile.

   Iancu de Hunedoara (cel mai bogat om al Europei… se poate verifica) a ajuns Regent al Ungariei, iar fiul sau, Mathia, Regele Ungariei. Matei Corvin, Vlad Tepes si Stefan cel MAre erau verisori (se poate verifica in dociumente).
   La 1526 turcii ottomani au cucerit Regatul Ungariei, devenit provincie turceasca. Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca raman principate autonome ! (vasale doar, sub Regimul capitulatiilor; a se citi ce inseamna asta, este cam cum este azi Canada sau Australia fata de Marea Britanie; sau Belarus, fata de Rusia).
   Mica parte din fosta Ungarie (Slovacia, de fapt…) a fost incorporata de Hapsburgii de Austria, deveniti „regi ai Ungariei”. Habsburgii au cucerit in nume propriu restul Ungariei, iar transilvania a ramas Principatul Transilvania… Austria avea 14 popoare inlauntru, de unde denimirea de „inchisoarea popoarelor”. In 1869, incercuiti de toate popoarele care visau eliberarea, Austria accepta ca aliat la guvernare pe unguri, si se semnaeaza dualismul Austria-Ungaria.

   Germanicii (marcile germane unificate de Bismark, plus Austria) vor piete de desfacere si dominatie in Euopa, si declanseaza Primul Razboi mondial. Ungaria, incarnata, da sa muste si ea din trupul altor tari, cu gandul ca is va vrea o „Ungarie mare”. Nu le0-au oiesit socotelile, caci Euroe cu mintile clare le-a da lectia istorica meritata.
   La 4 iunie 1920, la Trianon, a fost re-creata Ungaria (in limitele de la anul 1.000).

   Revanzarzi cu sange in cohi (junker-ii si industriasii germani, habsburgii si „maghiarii”) nu au inteles lectia Istoriei si au declansat Al Doilea Razboi Mondial. Nimic nu s-a schimbat, doar ca Europa a fost infectata cu comunism…

   Daca Ungaria crede ca misca ceva in Europa, sa incerce…

 • Teo spune:

  Sunt istoric, cercetator principal, si declar, ca acest articol este un simplu colaj de isterie si frustrari nationaliste a la Coja. (Deltfel turcii au ocupat mijlocul Ungariei, iar Ungaria a continuat sa existe si dupa aceea in partea de nord si vest a teritoriului sau de atunci. Simplul fapt, ca imparatii Austriei de atunci au fost incoronati si regi ai Ungariei nu inseamna ca totul a devenit Austria. Iar partea de est a tarii cu anumite compromisuri si intelegeri cu sultanul a devenit principatul Transilvanie. Etnia celor 18 principi ai Transilvaniei din epoca principatului nu are importanta din perspectiva acelor vremuri. Dealtfel, toti au fost unguri, si nu e nimic deosebit in acest lucru. Mihai Viteazul a fost singurul roman, de fapt principele si atunci fiind vremelnic imparatul Rudolf, Mihai fiind loctiitorul sau plenipotential timp de aproape un an. Principatul Transilvaniei a devenit in anumite perioade un important stat european. De exemplu sub G. Bethlen (spre spaima lui Coja: si el a fost ungur, unul dintre cele mai mari personalitati istorice ale Ardealului) a participat la razboiul de treizeci de ani cu importante efective. Dragi compatrioti, perioada paroxismului national-comunist nu s-a incheiat la 1989? Cineva poate sa-l anunte si pe Coja?

  • tache alu matache spune:

   esti pe ma-ta ! esti doar un boanghen care a mancat sapun si face clabuci…..

  • Bunicu lu Ionel, mineru' spune:

   Paroxism national-comunist ? Domnule cercetator principal, nationalismul nu este legat de nicio doctrina politica si economica. Este undeva in inima fiecaruia dintre noi. Ca ne-am obisnuit sa definim xenofobia si agresiunea vulgar fascistoida drept „nationalisdm” e o greseala tampita. Nationalism este un complex de sentimente legate de tara si de neamul care ti-a dat nastere si caruia ar fi indicat sa-i doresti tot binele . Da-le dreptul ardelenilor sa fie nationalisti , pentru ca in lipsa acestuia mai vedea Romania Mica unire si 1 decembrie joi la vara. Nationalismul a pastrat natia romana in Transilvania , deci va rog sa reformulati ultimele idei. Si sa luati cunostinta de faptul ca la ora actuala toate statele europene au dreptul sa-si afirme nationalismul ( din nou va rog sa nu mai faceti gafa de a confunda cu xenofobia, nazismul, fascismul si alte nazbatii care la noi n-au prea prins ) , in ciuda politicii comunitare , care are ca principal atribut DIVERSITATEA , deci nu internationalismul uniformizant. Mai pe scurt , de la unguri incolo, pana la cele trei mari care marginesc Europa in nord, vest si sud , toti pot sa-si refuze vina de participant la holocaust , crime de epurare etnica si alte orori confundate cu nationalismul, numai noi trebuie sa recunoastem tot ce ne pune Europa in carca si sa ne asumam un mare si usturator sentiment de vina. Noi am patit in Transilvania toate mizeriile enumerate mai sus , cu masacre, gropi comune si alte cele, pe cand ne era fluturata pe la nas pana de cocos a honvedului entuziast si zglobiu caruia guvernul hortyst ii apusese ca ce face e bine, sanatos pentru poporul lui, si ca o sa-l imburde Dumnezeu in rai. Si acum sa ne refuzam dreptul de a fi nationalisti ?Cine o sa faca asta? Cine nu pricepe? Cine repeta niste vorbe goale din manualele de socialism stiintific si istoric, ca robotul telefonic?

  • ioan spune:

   ,,Simplul fapt, ca imparatii Austriei de atunci au fost incoronati si regi ai Ungariei nu inseamna ca totul a devenit Austria. ”

   asta putem spune si de Crisana , Transilvania , Banat , Bucovina simplul fapt ca imparatii Unguri de atunci au fost incoronati si in i Crisana , Transilvanianu inseamna ca totul a devenit Ungaria.
   bunicul meu a luptat in armata Austro-Ungara 4 ani pe frontul din Sirbia , fratele lui a murit in rozboi fiind soldat in armata Austro-Ungara pe frontul din Galitia . multi Romani au fost in armata Austro-Ungara si in ziua de astazi , Istoricii nu se intereseaza de ei.
   DE CE ?

   Read more: http://www.rbnpress.info/wp/ungaria-mare-nu-a-existat/#ixzz2ixHBeRUM

 • Stefanita spune:

  D-le Teo,nu stiu cat de cercetator si cat de principal esti d-ta, insa afirmatiile pe care le faci sunt imprecise …

  Daca d-ta afirmi ca Ungaria a continuat sa existe dupa dezastrul de la Mohacs,ai putea sa indici harti care sa ateste existenta statului Ungaria de sine statator , in a doua jumatate a sec XVI si in sec. XVII ?.

  D-ta spui ca, citez: „Simplul fapt, ca imparatii Austriei de atunci au fost incoronati si regi ai Ungariei nu inseamna ca totul a devenit Austria”.

  Oare de ce te sfiesti sa spui clar ca ce a facut Austria in Ungaria dupa Mohacs,se chiama ANEXIUNE teritoriala , tot asa cum ANEXIUNE se chiama si ce a facut Turcia cu Ungaria centrala ?

  Aveti obiectiuni ?

  Care sa fie acelea ?

  • Bunicu lu Ionel, mineru' spune:

   Stefanita , cam asta ma pregateam sa raspund si eu. Nu au importanta aspectele interpretative cat cele faptice, realitatea. In plus , domnul istoric si cercetator principal Teo face o derogare de la teoriile si enunturile de care e atat de incantat, atingand un subiect care nu face parte din dialogul de fata : maghiarofobia domnului Coja, fapt nedemonstrat. Domnule Teo , ma scuzati ca ma adresez pe numele mic, dupa cum vedeti , eu mi-am inserat numele complet si calitatea in care va vorbesc. Nu are nimeni treaba cu Maghiarul , aici. Principele Betlen este respectat in masura in care e cunoscut in Transilvania , la fel ca principele Racoczi. Nu vorbim insa despre personalitati cu care se mandreste tara Ardealului, ci despre caracterele defectuoase care nu pricep fenomenul Trianon. Astazi am citit prima oara articolul, si recunosc ca ma regasesc in mare parte in ce se spune aici, desi probabil ca eu l-as fi scris cu unele rezerve de atitudine. In rest nu am nici o obiectie. Va salut cu respect.

 • nicola spune:

  Respct d-le Coja ; aveti dreptate !

 • Ion Cohalm spune:

  Teo, dargilor, este unul dintre tradatorii acestui neam. Prospera in Romania, cu precadere la Bucuresti si in orasele transilvanene, o categorie de intelectuali momiti si naimiti de puteri dusmanoase noua, care fac orice li se cere ca sa ne minta, sa ne relativizeze valorile, sa ni le impuna pe ale altora, ca, in final, sa ne poata distruge. Nu va incurcati cu ei, une-i prindeti, dati-le peste bot.

 • Popescu Vasile spune:

  Când, la 4 iunie 1920, la Trianon a fost semnat Tratatul de pace cu Ungaria, la Bucuresti nu au fost manifestatii exuberante de satisfactie. Bucuria a fost prezenta, o bucurie „linistita”, profunda, calma. Era reactia faptului ca se cunosteau de mai înainte prevederile acesteia si recunoasterea Unirii Transilvaniei cu România? Desigur. Dar nu numai aceasta. Reactia calma, demna avea explicatii multiple, complexe. Românii considerau recunoasterea Unirii un fapt de normalitate care trebuia sa se întâmple, mai devreme sau mai târziu, pentru ca ideea de unitate româneasca era sapata adânc în constiinta lor de o istorie lunga de secole. Pe buna dreptate, Nicolae Titulescu declara: „Tratatul de la Trianon apare tuturor românilor, si îndeosebi celor din Ardeal, ca o consfintire a unei ordini de drept mult mai redusa decât aceea pe care veacuri de convietuire si suferinte comune au sapat-o în constiinta istorica a neamului nostru. De aceea, în chip firesc, în opinia noastra publica, Tratatul de la Trianon evoca mai curând ideea unei completari decât ideea unei amputari”.
  Autor: prof. univ. dr. Ion CALAFETEANU

 • SUBSEMNATUL spune:

  UNGARIA MARE A EXISTAT CU ADEVARAT! ADEVARATUL SAU TERITORIU SE AFLA IN IMENSA PUSTA MONGOLA, DE UNDE AU VENIT! AU INSA O PROASTA REPUTATIE LA GEOGRAFIE-SUNT NISTE RATACITI CARE AU AJUNS AICI DIN GRESALA! ACUM, CA AU DESCOPERIT BUSOLA, BA CHIAA GPS-UL, POT LINISTITI SA SE REANTOARCA IN BRATELE PAMANTULUI CU ADEVARAT STRABUN, PE CARE-AR FACE BINE SA SI-L REVENDICE! ACOLO-NU AICI! NOI LE IERTAM CONFUZIA, DAR SA NU NE OBLIGE S-A SI INGHITIM: ACOLO UNDE S-AU ASEZAT NU ESTE ACELLASI LOC CU CEL DE UNDE AU VENIT! IAR VESTIGIILA TOATE -ASCUNSE, ORI BA-SECRETE ORI BA, DIN UNGARIA, GERMANIA, AUSTRIA, VORBESC CLAR DESPRE CU TOTUL ALTCINEVA DECAT ATTILA! VORBIRE NEINTRERUPTA PRET DE VREO 20.000 DE ANI I.dHr. CEL PUTIN!

 • Paula Pricopie spune:

  Domnilor, un subiect care induce atata patima, onoranta, desigur, nu poate fi inchis vreodata. Am citit cu atentie si mi s-a umplut inima de mandrie si bucurie ca sunt romanca. Un gest firesc, acesta de a contracara minciunile maghiarimii; pana cand trebuie sa inghitim afronturi din partea unor frustrati, precum ungurii? Dar cu d-l.Tokesi ce se intampla? De cand se impauneaza prin Europa si musca mana ce-l hraneste, se pare ca a uitat drumul spre Bucuresti ( distinctia oferita de Statul Roman) si chiar sfideaza cu nerusinare autoritatile romane. Toata stima pentru prof.Ion Coja! Asemenea pentru bunii romani, ce n-au putut trece pe langa acest subiect( mai putin pt. TEO).

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: