ROMÂNIA BREAKING NEWS

Unde ne-am putea apara în România de un război nuclear? Un fenomen unic descoperit într-o peșteră lângă Mangalia

Cercetatorii au descoperit un loc in Romania in care fauna nu are nevoie de energie de la suprafata, fenomen unic pe Terra, unde ne-am putea apara chiar si de un razboi nuclear.

Este opinia unuia dintre cercetatorii care au vizitat Pestera Movile, din Dobrogea (in apropiere de Mangalia). Si asta pentru ca in aceasta pestera cu adevarat speciala din Romania, viata subterana nu depinde de cea de la suprafata.

La Movile, a fost descoperit un „cerc complet inchis”, un ecosistem in sine, total independent de suprafata.

În 1986 un grup de cercetători români a realizat una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului, în timp ce făcea cercetări asupra solului, în vederea construirii unei centrale electrice în apropierea Mării Negre.

Descoperirea Peșterii Movile din Dobrogea avea să uimească întreaga lume științifică o dată cu descoperirea unei lumi subterane ostilă oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafață.

Nu era pentru prima dată când se descoperea viața într-o peșteră, dar în cazurile anterioare viața subterană depindea de cea de la suprafață. Însă la Movile, cercetătorii au descoperit un cerc complet închis, un ecosistem în sine, total independent de suprafață. Acest lucru l-a făcut pe unul dintre cercetători să afirme că dacă în urma unui război nuclear viața de pe pământ ar dispărea, acest ecosistem ar fi un supraviețuitor.

lake_Movile_cave

Se pare că peștera păstrează secretul originii vieții. Studiul amanuntit al pesterii a dus la identificarea mai multor specii de animale, dintre care 33 erau specii noi.

Dr. Cristian Lascu vede în acestea fosile vii, care au reușit să supraviețuiască milioane de ani. Refugiul lor în subteran își are începuturile în epoca de gheață.  Ineditul descoperirii consta insa in existenta, atentie, a primul ecosistem din lume a carui viata se bazeaza pe chemosinteza.
Una dintre teoriile genezei susține că populația peșterii a fost izolată în urmă cu cinci milioane jumătate de ani, când nivelul Mării Negre a scăzut simțitor. În acel timp, cei mai apropiați strămoși ai omului de azi erau maimuțele din sudul Africii.

Ineditul acestei descoperiri constă în existența primului ecosistem din lume al cărui viață se bazează pe chemosinteză. Printre creaturile descoperite se află un miriapod care măsoară 10 cm, al cărui mușcătură este veninoasă.
Cercetătorii au identificat două spații cu aer. În primul se aflau specii de nevertebrate cunoscute, însă în cel de-al doilea spațiu au descoperit un strat ce avea o consistență lăptoasă. Acest strat era compus din materiale organice. Aerul nu era respirabil, fiind otrăvit cu gaze nocive vieții, cum ar fi hidrogenul sulfurat și dioxidul de carbon, nivelul oxigenului fiind foarte scăzut.

Absenta luminii solare duce la eliminarea posibilitatii de a obtine hrana prin fotosinteza, de aceea organismele aflate aici s-au adaptat la conditiile de mediu. Utilizand energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele foloseau chimiosinteza pentru a-si procura hrana. Acest procedeu a dus la formarea unui strat cu aspect laptos, plin cu microorganisme, care au constituit hrana pentru celelalte animale aflate in pestera, ei fiind ultima veriga a lantului alimentar. Acest sistem autosusținut nu a fost niciodata intalnit la suprafata Terrei.

Rich Boden,  primul om de stiinta din Marea Britanie care a obținut permisiunea de acces în Pesteră a publicat pe youtube impresiile și filmarea realizată cu ocazia explorarii la care a luat parte.

Video –  Rich Boden  Movile Cave, Romania – Part I – Descending The Shaft 

Rich Boden: ”Filmarea este realizata cu o camera specială (atasata de cască) în anul 2011, luna aprilie,  în timpul celei de a doua expediții în Pestera Movile , România . 

Pestera Movile este cunoscută ca un mediul total sigilat pe Pământ care conține viață. Ecosistemul este susținut ( în absența totală a luminii) prin vaste ” covorașe ” de microorganisme plutitoare  care se hrănesc cu metan si dioxid de carbon din apele geotermale care curg prin peșteră,  compuși de sulf anorganici și metale prezente în ape și pe stâncile peșterii.

În acest film , am coborît în puțul de intrare ( aproximativ 30m ) în abis, alături de partenerul Dr. Alex Hillebrand de la Institutul de Speologie  Emil Racoviță din București și de prof. Colin Murrell, de la Universitatea din Warwick. În această explorare am fost asistați de domnul Vlad Voiculescu din partea Grupului Român pentru  Explorari  Subacvatice și Speologice  ( GESS ), care a pus la dispoziție suportul tehnic și ne-au asigurat explorarea în condiții de securitate uimitoare. Am fost primul om de stiinta din Marea Britanie care a obținut permisiunea de acces în Pesteră, după cunoștințele mele, numai 29 de persoane din lume au mai avut acces în acest mediu unic , frumos , uimitor și cu totul sigilat, …practic, mai multe persoane au fost în spațiu decât în această peșteră!

Pestera Movile se afla în apropiere de orașul Mangalia din România , aproape de granița cu Bulgaria și rămâne în custodia GESS . Este un site protejat prin acțiunile Consiliului Local Mangalia și Academia Română de Științe.

Video –  Rich Boden  Movile Cave, Romania – Part II  The Upper Galleries 

Rich Boden: „La sfârșitul videoclipului , am alunecat pe o suprafață acoperită cu argilă și calcar și am căzut aproximativ 2,5 metri în camera lacului, am aterizart pe spate și m-am lovit cu capul pe podeaua din calcar solid . Am fost foarte norocos!  Am avut doar câteva mici leziuni  și am continuat expediția în mare măsură conform planului . Am suferit câteva tăieturi, echimoze și leziuni musculare care s-au vindecat în câteva săptămâni , dar la un an sau mai târziu, am descoperit la o analiză de rutină cu raze X că mi-am fracturat craniul  la punctul în care casca mi-a intrat în partea din spate a capului când m-am lovit de podea. Am fost foarte norocos până la urmă, ar fi putut fi mult mai rău !

Video –  Rich Boden  Movile Cave, Romania – Part III – The Lake Room, Lower Galleries and Air Bell 

Rich Boden:„În acest film , am analizat gazele prezente în aerul din crevasa lacului din peșteră si am recoltat probe de apă din lac împreună cu Dr. Alex Hillebrand de la Institutul  de Speologie Emil Racoviță  ( București ), care apoi se scufundă prin Galeriile inferioare ale Pesterii pentru a recolta probe de apă și substanțe microorganice din centura de aer și dincolo de ele.”

Cristian Lascu, de la  speologie.org :

„Pestera s-a remarcat prin ecosistemul unic in lume ce s-a descoperit aici, atragand atentia pana si in randul cercetatorilor NASA (acestia comparand in anii ’90 mediul subteran din Movile cu cel de pe Marte) .

Pana in 1990, cand s-a inceput explorarea pesterii cei 12000 de metrii patrati au fost complet izolati de schimbarile mediului exterior.

Ecosistemul se presupune ca ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximtiv 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care sta la baza functionarii sistemului.

Lucrarile de cercetare (biospeologica, gelogica si explorative) au fost condus de Cristian Lascu, Stefan Sarbu si Radu Popa (membri GESS). La inceputul anilor ’90 se descopera 35 specii complet noi biospeologiei. Pe suprafața apei sulfuroase din peșteră s-a observat prezența unui strat de câțiva milimetri grosime de substanță albă, cremoasă. S-a constatat că era vorba despre o substanță organică nutritivă, în care se aflau numeroase organisme, îndeosebi melci mici și viermi. Speciile descoperite in aceasta pestera sunt majoritatea artropode, apartinand claselor Arachnida, Crustacea, Myriapoda si Insecta. Iar dintre speciile acvatice exemplarele apartin claselor Phyla Plathelmintes (viermi plati), Nematoda (viermi inelati), Rotifera, Annelida (viermi segmentati). Aceasta pestera este populata de lipitori rapitore care isi iau substantele nutritive de la cele cateva specii apartinand clasei Nematoda (viermi inelati) si Annelida (viermi segmentati), care, in schimb, depind de organismele chimiosintetizante.De asemenea s-au descoperit specii noi de pradatori cum ar fi doi pseudoscorpioni, un miriapod, patru paienjeni, si un scorpion de apa, lipitoarea care traieste de pe urma viermilor si un centipod de aproape 5 centimetri lungime.( s-a descoperit un paianjen a carui singura ruda apropiata se gaseste in Insulele Canare)

Pestera Movile, unul dintre cele mai neobisnuite ecosisteme, este populata cu nevertebrate care au adaptari datorate vietii subterane cum ar fi:

  • au corpul depigmentat
  • regresia sau absenta totala a simtului vazului
  • se hranesc cu bacterii si ciuperci care obtin energia din izvoarele calde sulfuroase de sub pestera.

Din punct de vedere geologic pestera este asezata in Platforma Moesica si dateaza din Cuaternar.
Avand o lungime totala de 300 de metri este considerata relativ mica, avand pasaje inguste ce alcatuiesc un labirint de galerii joase, de 1-2 metri, cu profil rotunjit, sapate in calcare oolitice si lumaselice sarmatiene.

Mediul din subteran este foarte bogat in hydrogen sulfurat (8-12 mg/l) , nivelul oxigenului este destul de redus (max. 10%), nivelul dioxidului de carbon este ridicat (2-3.5%) in timp ce nivelul metanului este destul de ridicat (1-2%). Apa din pestera are o compozitie chimica diferita fata de fantanile din apropiere, iar in sedimentele din pestera nu s-au gasit izotopii radioactivi comuni in solul Romaniei dupa accidentul de la Cernobal din 1986.

Intrarea in pestera se face printr-un put sapat artificial urmat de aproximativ 200m de galerii uscate labirintice , cu un profil rotunjit (inatimea intre 1-2m) si inundate (sifoanele fiind reprezentate de 3 clopote de aer relatv mici).

Pestera este inchisa cu o poata de beton, accesul fiind posibil doar cercetatorilor.

Scurt Istoric al descoperii acestui tezaur biospeologic

In 1986, Nicolae Ceausescu ordona inceprea investigatiilor geologice in zona 2 Mai – Vama Veche in vederea construirii unei termocentrale uriase. Se zice ca dictatorul ar fi indicat locul chiar din elicopter. Locul indicat era o zona carstica dominata de movile (localnicii numeau movile , ridicatourile de pamant). „Am forat un put ca sa gasesc pestera. Am avut putin noroc, pentru ca am nimerit chiar in galerie, la 20 de metri adincime. Am vazut pe peretii incaperii misunind paianjeni, scorpioni, miriapozi si alte vietuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis ca sint nemaiintilnite in lume: o specie noua de paianjen, singurul scorpion de apa dulce cunoscut, nu stiu ce lipitoare-minune si prima lipitoare cavernicola din lume”, isi aminteste Cristian Lascu, reputat geolog si redactor-sef la revista „National Geographic Romania“. Proiectul de constructie a termocentralei a fost abandona, din fericire.

In 1996 , pestera este luata in vizorul NASA care impreuna cu cercetatorii romani lucreaza la pestera, interresul fiind maxim , asemanarea cu fosele vulcanice de pe MArte fiind evidenta. Odata lucrarile terminate cercetatorii romani au fost „furati” de NASA 🙂

Potentialul stiintific al pesterii nu este epuizat. nimic semnificativ nu se mai petrece la Movile, inclusiv pentru ca putinii bani alocati cercetarii nu sint directionati catre prioritati reale. Laboratorul in care au lucrat cercetatorii romani este in pericol de a fi evacuat din cauza datoriilor fata de stat.„

Peștera Movile – date de identificare și clasificare:

Clasificare: Clasa A
Nr. Hidro: 15 / 5210 – Bazinul Lacul Mangalia – Pârâul Albești
Masiv Muntos: Dobrogea de Sud
Localizare: Mangalia / Constanța
Dezvoltare: 300m

Contact: GESS – Cristian Lascu

 

Sursa:   Rich Boden prin R.B.N.Press

Alte surse:  speologie.org , romania-redescoperita.rocaplimpede.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: