ROMÂNIA BREAKING NEWS

Undă verde pentru achiziția sistemului de rachetă defensiv Patriot de către România

Undă verde pentru achiziția sistemului de rachetă defensiv Patriot de către România

Departamentul de Stat american şi-a dat acordul pentru o posibilă vânzarea către România a sistemului de rachetă defensiv Patriot, în valoare de 3.9 miliarde de dolari, conform unei declaraţii a Pentagonului, citată de Reuters.

Contractorii principali ar fi Raytheon Co și Lockheed Martin Corp, a precizat Defense Security Cooperation Agency.

Statele Unite vor vinde României, țară membră a NATO, pentru aproape patru miliarde de dolari, sisteme de apărare antirachetă Patriot, au anunțat marți Pentagonul și Departamentul de Stat, transmite pe același subiect și AFP.

Pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul american de Stat este cel care aprobă „vânzarea posibilă” a unei serii de echipamente de apărare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizează AFP.

Ministerul Apărării informează despre această Congresul care poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile.

România va cheltui peste 6 miliarde de dolari în următorii ani pentru noi sisteme de rachete de apărare antiaeriană, din care 4 miliarde pentru şapte baterii de rachete sol-aer cu bătaie mare. Deşi vorbim de cele mai mari achiziţii de armament făcute vreodată de ţara noastră, prea multe detalii nu au apărut în spaţiul public. S-a pomenit de Patriot, dar nu există informaţii despre ce specificaţii, ce preţ, ce versiune de rachete sau ce avantaje ar putea avea industria naţională de apărare.

Pe masa oficialilor de la armata se află, însă, şi oferta europenilor de la MBDA, care spun, potrivit HotNews.ro, că au un sistem mai bun decât cel american, că sunt deschişi la o cooperare industrială ce ar putea presupune linii de producţie a rachetelor în România şi că pot dota cu aceleaşi tipuri de rachete toate tipurile de forte ale armatei ce au nevoie de modernizare.

„Această propunere de vânzare de sisteme Patriot va contribui la necesitățile României în termeni de autoapărare și va răspunde obiectivelor NATO în materie de apărare”, subliniază Pentagonul și Departamentul de Stat în comunicatul lor.

Fără a menționa vreodată Moscova, Washingtonul apreciază că „România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său și a descuraja orice amenințare regională”.

Aceasta va permite de asemenea Bucureștiului „creșterea capacităților defensive ale forțelor armate române în fața unei agresiuni și protejarea aliaților din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României”, mai arată AFP.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: