ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Un Veac de la Marea Unire” despre savantului Dragomir Hurmuzescu, creatorul scolii romanesti de electrotehnica si al retelei de radiofonie

„Un Veac de la Marea Unire” despre savantului Dragomir Hurmuzescu, creatorul scolii romanesti de electrotehnica si al retelei de radiofonie
In aceasta editie a emisiunii „Un Veac de la Marea Unire”, puteti urmari evocarea vietii si operei savantului Dragomir Hurmuzescu – creatorul scolii romanesti de electrotehnica si al retelei de radiofonie, prima parte a filmului documentar intitulat „Sa nu-i uitam” si un Dialog Esential cu Gen. Prof. Univ. Dr. Teodor Horvat despre etica transplantului,  „odiseea unui fumator,  anomaliile invatamantului medical romanesc, despre viata de chirurg si nu numai.Va doresc vizionare placuta!
Realizator Alba Popescu

Dragomir M. Hurmuzescu (n. 13 martie 1865, București – d. 31 mai 1954, București) a fost un fizician și inventator român, profesor la Universitatea din Iași și la Universitatea din București, membru corespondent al Academiei Române, fondatorul învățământului electrotehnic din România și colaborator al soților Marie și Pierre Curie.

A avut contribuții în domeniile electricității și fizicii razelor X. A inventat dielectrina și a construit electroscopul care-i poartă numele (1894). A pus bazele primului laborator de electricitate din țară, transformat apoi în Școala de Electricitate de pe lângă Universitatea din Iași, prima școală de fizică experimentală. A fost ctitor al radiofoniei românești. El repetă și realizează la Iași în anul 1901 experimentele de comunicație prin radio ale lui Guglielmo Marconi, Alexandr Popov și ale altora din perioada 1895-1901.

În 1922, sub conducerea sa, a început să funcționeze Societatea Română de Radiodifuziune (Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România), care la 1 noiembrie 1928 difuza prima emisiune cu anunțul: Alo, alo, aici Radio București, urmat de discursul președintelui Societății, Dragomir Hurmuzescu. Acesta a fost momentul care a inaugurat, practic, postul național de radio din România.

În 1927 este ales președintele pentru primul exercițiu al Comitetului Electrotehnic Român. A fost membru fondator al Academiei de Științe din România .

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: