Românul Corneliu Chișu (65 de ani), originar din Satu Mare, este un fost absolvent al Institutului Politehnic București. Căsătorit cu o italiancă, Chișu părăsea România în 1976. S-a stabilit inițial în Italia, de unde a emigrat, în 1981, în Canada.
A lucrat mai întâi la Delegația Comercială a Italiei din Toronto, unde oferea sprijin firmelor italiene care doreau să intre pe piața canadiană. După un masterat în inginerie, a lucrat, timp de 19 ani, ca ofițer-inginer în forțele armate canadiene. A participat la misiuni din Bosnia și Afganistan.
Deputatul a explicat, pentru voceatransilvaniei.ro, cum decurge campania electorală în Canada.
Legi stricte în campanie, nimeni nu le încalcă
“Există un sistem extrem de riguros în felul în care e finanțată campania. Fiecare constituent poate să contribuie la nivel federal cu 1.100 de dolari. Asta e limita contribuției pe care o poate face fiecare, individual. La nivel de companii sunt complet interzise contribuțiile politice din partea acestora. Ai o limită în circumscripția ta electorală de câți bani poți să cheltuiești în campanie. Limita în circumscripția mea electorală a fost de 88.812 dolari”, a mărturisit Chișu.
În campanie, voluntarii ajută candidații să își pună afișele. Apoi, candidatul însuși dă cât mai multe telefoane și merge la cât mai multe familii. „Bați la uși, te duci din ușă în ușă și ai cât mai mult contact cu constituenții. A nins în campanie, dar trebuia să fii cu zâmbetul pe buze, trebuia să spui care este politica și platforma partidului și ce poți să oferi constituenților. E foarte important, nu poți să stai la fiecare ușă mult timp, trebuie să ai un mesaj precis și inteligibil”, adaugă el.
„Traseist”, cuvânt necunoscut
Chișu spune că nu cunoaște semnificația cuvântului „traseist” și că, în Canada, se întâmplă extrem de rar ca o persoană să treacă de la un partid la altul. El spune că nu s-a întâmplat niciodată ca un „traseist” să fie revotat în Parlament.
Deputatul a descris și o zi tipică de lucru: „În fiecare zi am activitate de la opt dimineața până la ora șapte seara. Trebuie să participi la dezbateri, la cuvântări, în elaboarea de legi, moțiuni. Este foarte stresant și pentru că trebuie să participi la comisii, care se intersectează cu sesiunea. În fiecare lună ai o săptămână în care poți să te duci să lucrezi în circumscripția electorală, dar sâmbăta și duminica trebuie să participi la evenimente din comunitate. Viața personală este deschisă: afacerile tale personale, finanțare, salariu, absolut tot se cunoaște”.
Absențele din Parlament – „adio, promovare”
Chișu a arătat și cât de mult se ține la prezență în Parlament. În fiecare zi, trebuie să existe un număr minim de parlamentari, aceștia fiind parlamentari de serviciu. Prezența acestora este monitorizată de un „whip” (în traducere, „bici”). Dacă vreunul dintre parlamentarii de serviciu absentează, această încălcare a regulamentului este transmisă conducerii, iar respectivul membru al parlamentului nu va putea fi promovat ca șef al unei comisii, asistent parlamentar sau ministru.
Corneliu Chișu a venit la Satu Mare pentru a încerca să stabilească relații între firmele sătmărene și mediul de afaceri din Canada. Deputatul a vizitat mai multe companii din județ, cărora le-a promis sprijin pentru a intra pe piața canadiană.
Sursa: voceatransilvaniei.ro