În această ediţie a emisiunii „Un Veac de la Marea Unire”, dedicată celebrării Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara – Mamă, puteţi urmări: un omagiu dedicat Făuritorilor de Țară, evocarea vieţii şi operei cronicarului Miron Costin, partea a treia a documentarului „Să nu-i uităm” şi un Dialog Esenţial despre istoria Basarabiei, cu Dl. Academician Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române.
– Teritoriul situat la est de Prut, parte a Moldovei (a Ţării de Jos), a fost denumit Basarabia de către ocupanţii ruşi, după 1812 pentru a-i da o identitate separată de restul Moldovei. Iniţial Basarabia reprezenta teritoriul situat la sud, numit de turci Bugeac.
– Basarabenii sunt esenţialmente români moldoveni, la fel ca şi românii moldoveni din Iaşi, Focşani, Bârlad sau Bacău.
– Basarabia a fost parte nemijlocită a Moldovei şi a avut istorie comună cu cea a Moldovei până în anul 1812 când a fost ocupată de ruşi ca urmare a tratatului ruso-turc.
– Opresiunea la care au fost supuşi basarabenii a fost cumplită şi în perioada ţaristă.
– Unirea Basarabiei cu România a fost consecinţa unui cumul de factori: haosul din imperiul rus consecutiv revoluţiei bolşevice, acordul germanilor care au considerat că Basarabia ar putea fi o recompensă pentru pierderea Dobrogei de către regatul român, existenţa unei pleiade de intelectuali din Basarabia care au dezvoltat ideea naţională şi au constituit Sfatul Ţării.
– Ruşii nu au acceptat niciodată unirea Basarabiei cu România şi au căutat să o submineze – incidentul Tatar-Bunar rapid contracarat de autorităţile române.
– Ultimatumul sovietic şi pierderea Basarabiei au fost urmate de represalii cumplite asupra membrilor Sfatului Ţării. Cei care nu au fost ucişi pe loc au fost trimişi în lagăre – de exemplu Ion Inculeț, Pan Halippa, etc.
– O soartă cruntă au avut şi alţi mari patrioţi implicaţi în Marea Unire – Maniu, Vaida Voievod, Istrate, etc.
– Transnistria nu a aparţinut Moldovei, este un artificiu rusesc dar în prezent există numeroşi români acolo.
– Găgăuzia
– Unirea se face de către popor, politicieni şi de marile puteri.
Unirea s-ar fi putut face în 1991.
Realizator: Alba Catrinel Popescu