ROMÂNIA BREAKING NEWS

Un omagiu dedicat Făuritorilor de „Țara, evocarea vieţii şi operei cronicarului Miron Costin, partea a treia a documentarului „Să nu-i uităm” şi un Dialog Esenţial despre istoria Basarabiei, cu Dl. Academician Victor Spinei

Un omagiu dedicat Făuritorilor de „Țara, evocarea vieţii şi operei cronicarului Miron Costin, partea a treia a documentarului „Să nu-i uităm” şi un Dialog Esenţial despre istoria Basarabiei, cu Dl. Academician Victor Spinei

În această ediţie a emisiunii „Un Veac de la Marea Unire”, dedicată celebrării Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara – Mamă, puteţi urmări: un omagiu dedicat Făuritorilor de Țară, evocarea vieţii şi operei cronicarului Miron Costin, partea a treia a documentarului „Să nu-i uităm” şi un Dialog Esenţial despre istoria Basarabiei, cu Dl. Academician Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române.

– Teritoriul situat la est de Prut, parte a Moldovei (a Ţării de Jos), a fost denumit Basarabia de către ocupanţii ruşi, după 1812 pentru a-i da o identitate separată de restul Moldovei. Iniţial Basarabia reprezenta teritoriul situat la sud, numit de turci Bugeac.

– Basarabenii sunt esenţialmente români moldoveni, la fel ca şi românii moldoveni din Iaşi, Focşani, Bârlad sau Bacău.

– Basarabia a fost parte nemijlocită a Moldovei şi a avut istorie comună cu cea a Moldovei până în anul 1812 când a fost ocupată de ruşi ca urmare a tratatului ruso-turc.

– Opresiunea la care au fost supuşi basarabenii a fost cumplită şi în perioada ţaristă.

– Unirea Basarabiei cu România a fost consecinţa unui cumul de factori: haosul din imperiul rus consecutiv revoluţiei bolşevice, acordul germanilor care au considerat că Basarabia ar putea fi o recompensă pentru pierderea Dobrogei de către regatul român, existenţa unei pleiade de intelectuali din Basarabia care au dezvoltat ideea naţională şi au constituit Sfatul Ţării.

– Ruşii nu au acceptat niciodată unirea Basarabiei cu România şi au căutat să o submineze – incidentul Tatar-Bunar rapid contracarat de autorităţile române.

– Ultimatumul sovietic şi pierderea Basarabiei au fost urmate de represalii cumplite asupra membrilor Sfatului Ţării. Cei care nu au fost ucişi pe loc au fost trimişi în lagăre – de exemplu Ion Inculeț, Pan Halippa, etc.

– O soartă cruntă au avut şi alţi mari patrioţi implicaţi în Marea Unire – Maniu, Vaida Voievod, Istrate, etc.

– Transnistria nu a aparţinut Moldovei, este un artificiu rusesc dar în prezent există numeroşi români acolo.

– Găgăuzia

– Unirea se face de către popor, politicieni şi de marile puteri.

Unirea s-ar fi putut face în 1991.

Realizator: Alba Catrinel Popescu

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: