Primul discurs important de politică externă scoate în evidență conexiunile lui Donald Trump cu Rusia. Echipa sa de strategi începe să adune o serie de personalități care au legături cu Moscova și cu fostul regim pro-rus de la Kiev.
Acest discrus ținut de Donald Trump sub egida think tank-ului Center for National Interest, a scos la iveală conexiunile lui Trump cu Rusia. Practic, echipa sa de strategi sunt în legătură cu personalități ce au legături cu Moscova și chiar cu fostul regim pro-rus de la Kiev al lui Ianukovici.
Think tank-ul Center for National Interest a activat inițial sub denumirea Nixon Center și promovează o politică externă „realistă” prin care se dorește limitarea ambițiilor americane din perioada președinției lui George W. Bush.
Interesantă este prezența lui Zalmay Khalilzad, cel care avorbit în deschiderea cuvântării lui Trump despre politica externă, este cel mai important demnitar de religie musulmană din administrația George W. Bush, fost ambasador la ONU, în Afganistan și în Irak. Presa americană a fost surprinsă de această alegere a lui Trump, atât timp cât candidatul la prezidențiale este cunoscut pentru remarcile sale ostile la adresa musulmanilor.
Însă elementul cel mai important al acestui eveniment nu a fost Khalilzad, ci prezența ambasadorului Rusiei în SUA și a noului manager de campanie al lui Trump – Paul Manafort.
Cine este Paul Manafort ?
Manafort a fost consilierul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, iar presa a scris deseori că a legat o relație foarte strânsă cu fostul lider pro-rus de la Kiev. Manafort a primit sume importante pentru a curăța imaginea negativă a lui Ianukovici în timpul campaniei electorale de la finalul anului 2009, când a avut-o contracandidată pe Iulia Timoșenko, și ea consiliată de o echipă americană. De asemenea, conform Financial Times, Manafort a făcut lobby și pentru oligarhul Rinat Akhmetov, care căuta oportunități de business în lumea vestică. Conform presei internaționale, Manafort nu a dorit să răspundă întrebărilor ziariștilor americani, legat de perioada când a lucrat pentru Ianukovici.
Manafort a adus în echipa de consilieri ai lui Trump un alt personaj care are legături cu Rusia. Este vorba de Richard Burt, fost fost ambasador în Germania în timpul președintelui Ronald Reagan. Burt face parte acum din conducerea băncii ruse Alfa Bank. Burt este o voce critică la adresa NATO susținând, așa cum face și Donald Trump, că Alianța și-a pierdut din relevanță.
Un alt lucru remarcat de presa americană este că atât Nixon Center, cât și publicația sa, National Interest, sunt unele dintre instituțiile de la Washington care abordează o linie foarte puțin critică la adresa Kremlinului.
Directorul National Interest Center, Dmitri Simes, s-a născut la Moscova. A fost consilier al președintelui Richard Nixon și apoi s-a folosit de conexiunile sale la Kremlin pentru a ajunge unul dintre cei mai buni cunoscători ai politicii ruse de la Washington. Timp de ani de zile, Center for National Interest a avut parteneriate cu Institutul pentru Democrație și Cooperare din New York (institut finanțat de guvernul rus și al cărui președinte, Adranik Migranyan, a fost numit direct de catre ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după cum au arătat documentele WikiLeaks).
În 2014, Center for National Interest și Institutul pentru Democrație și Cooperare au organizat o conferință de presă în care au susținut poziția Rusiei în ce privește Ucraina.
Un alt element este prezența lui Dmitri Simes la Clubul de Discuții Valdai, în 2013, alături de Vladimir Putin. A fost momentul când Putin a spus despre Simes că este „colegul și prietenul lui american”, iar Simes a spus că „sprijină întru totul poziția fermă a lui Putin în Siria”.
Center for National Interest din SUA a publicat nu de puține ori articole în care Migranyan (directorul institutului partener din New York) îi făcea apologia președintelui rus, „un lider curajos și vizionar”. În conducerea Centrului a fost invitat și Alexei Pușkov, președintele comisiei de politică Externă din Duma de Stat de la Moscova. Multe din articolele publicate de Center for National Interest susțin că revolta de la Kiev împotriva regimului Ianukovici a fost ilegitimă și este catalogată ca o lovitură de stat.