ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ultimul act al „democrației rusești”: Putin se pregătește să naționalizeze presa!

Un proiect de lege care prevede mai multe măsuri menite să limiteze posibilitatea străinilor de a deține acțiuni sau dreptul de proprietate directă asupra instituțiilor mass-media din Rusia va ajunge în curând în Parlamentul de la Moscova, și cel mai probabil va fi votată, anunță BBC.

Măsurile stipulate în lege prevăd impunerea unui plafon de 20% pentru orice fel de finanțare străină în instituțiile de presă ruse, inclusiv în cele care provin în mod indirect, prin intermediul unor parteneri ruși.

De asemenea, vor fi restricționate sursele de finanțare independente și străine pentru ziarele și televiziunile din Rusia.

Noua lege este menită să lovească puținele site-uri, ziare și televiziuni care mai reușesc să adopte o poziție critică la adresa politicii adoptate de președintele rus, Vladimir Putin, în condițiile în care principalele instituții media din Rusia sunt controlate de oligarhi loiali Kremlinului sau finanțare direct de stat.

În prezent, companiile care editează The Wall Street Journal și Financial Times, împreună cu grupul finlandez Sanoma, dețin în coproprietate cotidianul Vedomosti, care deseori adoptă o politică editorială „liberală” în tratarea subiectelor din actualitatea rusă.

De asemenea, televiziunea comercială STS, unde trustul media suedez Modern Times este co-acționar, ar avea de suferit în urma aplicării prevederiloraceste legi.

Grupul finlandez Sanoma mai deține versiunile rusești ale revistelor Cosmopolitan, Esquire și Good Housekeeping, care ar avea de suferit. (Independent.md)