ROMÂNIA BREAKING NEWS

UE anunță condițiile pentru reluarea finanțării în Republica Moldova. Leancă: Lipsa unui acord cu FMI poate duce RM la incapacitate de plată!

UE anunță condițiile pentru reluarea finanțării în Republica Moldova. Leancă: Lipsa unui acord cu FMI poate duce RM la incapacitate de plată!

UEUniunea Europeană anunță într-un comunicat de presă, condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească Republica Moldova pentru realuarea finanțării din partea partenerilor de dezvoltare. Europenii spun că asistența europeană depinde de existența unui acord Moldova-FMI pe care nu-l poate încheia actualul guvern interimar de la Chișinău, titrează Deschide.md, citat de romaniabreakingnews.ro

Textul declarației de presă mai anunță că UE consideră că doar acordul cu FMI ar putea garanta că se vor lua măsuri pentru soluționarea problemelor sectorului bancar moldovean.

„Odată învestit, noul guvern va trebuie să ceară neîntârziat negocierea unui nou program cu FMI. Aprobarea unui asemenea program ar reface încrederea în stabilitatea macro-financiară a Moldovei și deschide calea reluării furnizărilor de asistență pentru buget din partea UE”, spune în declarație șeful delegației UR, Pirkka Tapiola.

Plățile vor fi acordate doar dacă vor fi îndeplinite condițiile legate de obiectivele politicii sectoriale, stabilitatea macrofinanciară, precum și respectarea principiilor de supraveghere și transparență bugetară.

„Plățile de sprijin bugetar din Uniunea Europeană pot fi procesate doar după ce programul FMI este aprobat. Un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, această problemă este un motiv în plus, pentru a accelera procesul de formare a unei noi coaliții de guvernare”, este specificat în comunicat.

Amintim că Pirkka Tapiola a anunțat, acum două zile, că Uniunea Europeană a înghețat finanțarea pentru Republica Moldova și că banii europeni vor ajunge în bugetul Moldovei atunci când autoritățile de la Chișinău vor forma un nou Guvern, capabil să negocieze un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, dar și să soluționeze criza din sectorul bancar.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în acest an Uniunea Europeană a prevăzut pentru Republica Moldova o finanțare de 40,7 milioane de euro. Banii urmau să ajungă în visteria țării în calitate de suport bugetar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiției.

Lipsa unui acord cu FMI poate duce RM la incapacitate de plată

Doar crearea unei majorități clare în Parlamentul Republicii Moldova și formarea unui nou Guvern poate duce la semnarea unui nou acord cu FMI și la înlăturarea pericolului de intrare a Republicii Moldova în incapacitate de plată. Declarația a fost făcută de către Iurie Leancă în pauza ședinței Parlamentului.

Potrivit lui Leancă cele trei partide pro-europene ar putea ajunge la un acord comun pentru formarea unei noi alianțe în decurs de două trei zile.

„Cele trei partide să nu mai facă ping-pong, și să se așeze zi și noapte la masa de negocieri. Sunt convins că în două teri zile se poate de ajuns la un numitor comun. Și eu și domnul Carpov suntem dispuși să ajutăm”, a declarat Iurie Leancă.

Leancă mai spune că liderii PLDM, PD dar și PL trebuie să lase la o parte orgoliile la masa de negocieri. În caz contrar s-ar putea repeta situația după alegerile parlamentare din decembrie.

„Lipsa unui Guvern, lipsa unui acord cu FMI, duce la instabilitatea din sistemul finaciar-bancar. Orice memorandum discutat cu FMI ne duce la două, trei luni până la implimentarea lui. Fără o majoritate clară fără un mandat plin riscăm să nu primim acești bani în acest an. Riscul să ajungem în incapacitate de plată este mult mai mare”, a mai menționat Leancă. 

Editor: Lena Captari – Flux News MD (RBN Press)

Sursa: Deschide.md prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: