Pentru că autorităţile RM au mimat reforma justiţiei, statul ratează cele 28 de milioane de euro promise de UE pentru reforma justiției; Plăţile pentru alte patru sectoare au fost puse în aşteptare.
Potrivit unui comunicat al Delegației UE la Chișinău, motivarea anulării tranșei de 28 milioane euro este că autorităţile de la Chişinău „au arătat un angajament insuficient” pentru a reforma acestui sector.
„UE a urmărit cu atenţie procesul de implementare a reformelor şi a notat că autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor şi a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”, se mai spune în Comunicatul Delegației UE
Acest lucru înseamnă că autorităţile din Republica Moldova nu au îndeplinit condiţiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiţiei, în valoare de 28 milioane de euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE, precizează Delegaţia UE în RM.
„UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetăţenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătăţesc direct viaţa moldovenilor”, a declarat Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko.
Totodată, UE a pus în aşteptare plăţile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare, iar data la care vor fi făcute plăţile va fi clarificată în timp util.
Cum comentează deputaţii ratarea celor 28 de milioane de euro din partea UE pentru reformarea justiţiei din RM
Potrivit jurnal.md citata de romaniabreakingnews.ro, anunţul Uniunii Europene privind anularea transferului ultimei tranşe de bani pentru reformarea justiţiei a fost perceput diferit în legislativ. În timp ce opoziţia consideră că este o decizie logică în contextul inacţiunii actualei guvernări şi îndeamnă la reforme reale, şi nu mimate, parlamentarii de la putere dau vina pe predecesorii lor. Mai mult. Se arată încrezători că banii vor veni.
Opoziţia din Parlament nu a fost surprinsă de hotărârea Uniunii Europene.
„Este un semnal din partea Uniunii Europene că „ajunge, băieţi, ână aici a mers soldatul”. Şi-mi pare rău că acum s-a pornit o manipulare la unele posturi de televiziune din holding. Au găsit ţapul ispăşitor precum că PLDM ar fi de vină. Nu e vorba doar de elaborarea actelor, ci de implementarea lor. Teama guvernării de a veni în Parlament la raport pentru a discuta despre executarea legilor adoptate pe mine mă pune în gardă. Înseamnă că ei se tem de cetăţeni să nu spună lucrurile care nu le fac. Cred că Uniunea Europeană procedează just. Nu poţi să transferi bani unei instituţii care nu-şi onorează obligaţiunea”, afirmă preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.
„Asta cred că este datorită faptului că actuala guvernare, PD-ul de fapt, are prea multe restanţe la capitolul reforme şi calitatea reformelor şi este o reacţie evidentă a Uniunii Europene”, consideră socialistul Grigore Novac