ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sub președinția României, UE adaptează un număr semnificativ de acte legislative la Tratatul de la Lisabona

Sub președinția României, UE adaptează un număr semnificativ de acte legislative la Tratatul de la Lisabona

Consiliul UE a adoptat astăzi un regulament care prevede alinierea la Tratatul de la Lisabona a 64 de acte legislative care fac trimitere la așa-numita „procedură de reglementare cu control”.

Tratatul de la Lisabona a introdus o distincție între competențele delegate Comisiei de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general pentru a completa sau modifica anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ (acte delegate) și competențele conferite Comisiei de a adopta acte pentru a asigura condiții unitare de punere în aplicare a actelor obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii (acte de punere în aplicare). Aceasta înseamnă că toate actele legislative existente care prevăd utilizarea vechii „proceduri de reglementare cu control” trebuie să fie aliniate la Tratatul de la Lisabona. În unele cazuri, acest lucru s-a întâmplat deja. Pentru celelalte cazuri, Consiliul, Parlamentul și Comisia au recunoscut, în Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare din 2016, necesitatea unei alinieri rapide.

Mai multe detalii AICI

The post Acte delegate și acte de punere în aplicare: UE adaptează un număr semnificativ de acte legislative la Tratatul de la Lisabona appeared first on Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: